Чернігівські лісівники вчилися боротися з пожежами в турецьких колег

Відомо, що лісові пожежі – лихо, яке завдає непоправної шкоди  лісовим масивам багатьох держав світу. І лише там, де такому лихові навчилися запобігати, боротися з ним  на рівні сучасних технологій з допомогою новітньої техніки, вдається оперативно приборкати нищівний вогонь. Саме на такому високому рівні організовано боротьбу з лісовими пожежами в Туреччині.

І тому з 23 по 29 червня українська делегація у складі п’ятнадцятьох працівників лісової галузі України перебувала в цій країні, щоб  навчитися в Міжнародному лісовому навчальному центрі гасінню пожеж на сучасному рівні.

Від чернігівських лісівників на навчанні побували заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ Володимир Єленич та головний лісничий ДП «Остерське лісове господарство» Юрій Бійчук.

Довідалися, що лісівники Туреччини борються з пожежами не лише в лісових масивах, а й на сільськогосподарських угіддях та в інших  місцях. До речі,  всі лісові масиви Туреччини перебувають у державній формі власності і, відтак, їхні лісогосподарські підприємства мають достатнє державне фінансування, сучасну техніку та обладнання для гасіння пожеж. Тому й ведеться воно на рівні новітнього світового досвіду і останніх наукових розробок.

Так, на чергуванні в підпорядкуванні Головного управління лісового господарства, яке, до речі, входить до складу міністерства сільського господарства Туреччини, перебуває 1076 пожежних автомобілів, 270 танкерів-водовозів, 600 малих пожежних модулів, 182 бульдозери, 40 гелікоптерів, та один пожежний літак.

Для гасіння пожеж також використовується більше трьох тисяч пожежних водойм. У Головному управлінні лісового господарства Туреччини сформовано 1173 команди першочергової допомоги, які здатні завдяки їхній оптимальній дислокації вже через 15 хвилин прибути на пожежу.

Виявляється, в Туреччині найбільше пожеж виникає в лісах на узбережжі Середземного та Егейського морів. Зокрема, торік там було пошкоджено 5840 гектарів лісів.

Під час навчання українські лісівники взяли участь у моделюванні лісових пожеж, грунтовно відпрацьовували спільні тактичні та стратегічні дії щодо ліквідації лісових пожеж.

Слід відзначити і якісну роботу тамтешньої метеорологічної служби, яка також підпорядкована міністерству сільського господарства. Вона миттєво інформує вогнеборців про напрям і силу вітру, що значно допомагає у боротьбі з лісовими пожежами.

Після тижневого навчання всім учасникам  були вручені дипломи.

 

Володимир Єленич заступник начальника, головний лісничий Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства