У Новгород-Сіверському сосни від ураження короїдом рятують ін’єкціями

Такий метод боротьби зі шкідником в Україні провели вперше. Провели експеримент науковці Новгород-Сіверської лісової науково-дослідної станції. Місяць тому у Брецькому лісі, що під Корюківкою зробили ін’єкції інсектицидів в уражені короїдом сосни – дерева вижили. Як сказав директор станції Анатолій Жижкун, якщо восени поліковані дерева не всохнуть, їхні метод використовуватимуть в урочищах і соснових парках. Олексій Коцебчук далі.

Співробітники Новгород-Сіверської науково-дослідної станції вперше оглядають сосни, яким робили ін’єкції з інсектицидами. Місяць тому тут, на території Брецького лісництва, вперше в Україні випробували метод ін’єкції для боротьби з шкідниками сосен. Анатолій Жижкун візуально оцінює чи спрацював метод.

«Ми здійснили ін’єкції у деревину ослаблених і дуже ослаблених дерев. Протягом місяця не відбулося відмирання дерев, яким зробили ін’єкції, але поряд – дерево почало відмирати. Тобто, наша гіпотеза на те, що після внесення інсектициду дерево зберігає стійкість, поки що підтверджується.»

Ослабленими науковці називають сосни, які виглядають так. В них розріджена крона і помітні ознаки часткового всихання. В такі дерева робив ін’єкції Ігор Порохняч. Розповідає, як працює метод.

«В основі стовбура просвердлюють канали куди, за допомогою шприця, заливається інсектицид, який згубно діє на організми комах. З сокорухом препарат підіймається вверх, до крони, там де відбувається заселення верхівковим короїдом кори.»

Чи дієвий метод ін’єкцій для сосен – буде видно приблизно у жовтні-місяці каже Анатолій Жижкун. «Для верхівкового короїда цей досвід застосовується вперше. Якщо до кінця вегетаційного періоду буде зберігатись життєздатність цих дерев, то ми можемо запропонувати метод – у цінних деревостанах, які знаходяться біля населених пунктів, де ходять люди. Тобто, щоб зберегти стійкість деревостану і забезпечити його нормальну життєздатність».

Якщо метод ін’єкцій покаже себе який дієвий у боротьбі з верхівковим короїдом, застосовуватимуть для сосен, що ростуть у населених пунктах та біля них, каже головний лісничий державного підприємства «Корюківське лісове господарство» Віталій Скоробогатий.

«Ін’єкції ці можна взяти, ми примикаємо до двох районів: Корюківського і Сновського, зелені зони, рекреаційні ліси, де люди відпочивають, це можна застосовувати.»

За минулий рік в області всохло приблизно 5% соснових лісів. Всихання на Чернігівщині відбуваються з 2015 року внаслідок дії шкідників – верхівкового і зубчастого короїда.

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства