35 бойових виїздів: в Остерському військовому лісгоспі борються з лісовими пожежами та удосконалюють техніку догляду за лісом

Від весни лісова охорона ДП «Остерський військовий лісгосп» 35 разів виїжджали на гасіння лісових пожеж. Щодо пожежної небезпеки це найбільш тривожний лісгосп в структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства. Тут – найбільше антропогенне навантаження, полігони, тисячі людей в лісах, постійні стрільби та військові навчання. «Живемо, як на пороховій бочці», – кажуть остерські лісівники.

 

Лісові пожежі – постійне явище на території, яку доглядають лісівники державного підприємства «Остерське лісове господарство». Тому директор лісгоспу Володимир Брайко особливу увагу приділяє техніці пожежогасіння. Тут проходять постійні навчання з рятувальниками, сюди приїздять науковці та вогнеборці із світовим іменем – такі, наприклад, як директор Глобального центру моніторингу пожеж Йохан Георг Голдаммер, який високо оцінив методики остерських лісівників.

«Більшість лісових пожеж – це результат людської діяльності, – пояснює Володимир Брайко. – Ми намагаємося гасити пожежу на початковій стадії. Для цього в кожному лісництві є пожежна техніка. З допомогою камер відеоспостереження ми можемо виявляти місце загорання, не витрачаючи часу на пошуки».

Лісова охорона на мотоциклах, обладнаних стаціонарними радіостанціями, мобільно і точно передає лісовим вогнеборцям квадрат локалізації лиха.

В Остерському військовому лісгоспі намагаються всіляко зменшити антропогенне навантаження на екосистему. Для цього будують рекреаційні пункти, де б люди могли відпочити, не завдаючи шкоди лісу. Так, нещодавно поблизу військової частини в Десні відкрили рекреаційний пункт «Захисник», який здатен вмістити одразу кілька сотень людей.

Директор підприємства Володимир Брайко апробовує наукові підходи у веденні лісового господарства. Володимир Борисович є кандидатом сільськогосподарських наук, досвідченим практиком і науковцем. Нині він, удосконаливши винахід кандидата сільськогосподарських наук Брянського технологічного інституту, керівника дипломної роботи, вченого-лісовода Івана Семеновича Марченка – кільцювач дерев, застосовує його у догляді за лісом, що демонструє не лише ефективність, але й значну економію.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства