Багатовікові дуби в урочищі Дякова Гора: Ріпкинщина, що дивує

Ми вже розповідали про знаходження та природозаповідання багатовікових дерев, зокрема на колишньому хуторі Бурковщина у с. Коробки та дубів у с. Лизунова Рудня. А ОСЬ нещодавно ми разом з екологом Віктором Івановичем Бабенком та учнями Ріпкинської гімназії імені Софії Русової провели обстеження виявлених чотирьох багатовікових дубів, які зростають у 88 лісовому кварталі урочища Дякова Гора Ріпкинського лісництва.

Для читачів зазначимо, що багатовіковими називають дерева (переважно дуби та сосни), вік яких досяг ста і більше років. Зауважимо, що наразі в Україні проводиться облік (створюється кадастр) таких дерев. Тож виявлення, обстеження та визначення біометричних показників, сучасного екологічного стану багатовікових дерев є актуальним. До речі, згадані дерева не значаться у переліку територій природно-заповідного фонду Ріпкинського району.

Тож познайомимо ближче наших читачів з дубами-красенями згаданого урочища. Насамперед цікавим є те, що чотири дуби ростуть симетрично, тому загадкою залишається їх поява. Можна було б гадати, що вони виросли від одного материнського дерева, але ж дуби, на відміну від берізок, не утворюють бокових вегетативних пагонів. Залишається припустити, що чиясь добра рука посадила чотири жолуді, які так гарно прижилися і виросли в могутні дерева, або ж життя дубам дали жолуді, що так вда-ло впали в землю з колишнього дерева. Як відомо, сто і більше років по тому в наших лісах зростало багато листяних дерев, особливо дубів.

Та повернемося до наших красенів. Для цікавості читачів – результати обстеження. Висота дубів сягає понад 30 м, довжина кола (обхват стовбура) на висоті 130 см складає 195-197 см. Діаметр стовбурів – 66-67 см відповідно. Вік дерев згідно прийнятих методик визначення віку дерев складає 150-157 років. Отже, це ще порівняно молоді дуби.

За шкалою санітарного стану згідно Санітарних правил в лісах України вікові дерева не є ослабленими (пошкодженими). Лише на одному дереві з північно-західної сторони визначається морозобійна тріщина розміром до 3-х метрів, що завдає незначного пошкодження (5%) стовбуру. На деревах до висоти 12 м зростають епіфітні мохи та лишайники. Дуби плодоносять, мають щорічний верхівковий приріст до 22 см. Сприяли тому мабуть і еколого-едафічні фактори.

Згідно шкали оцінки життєвості дерев (Савельєва, 1975 р.) сучасний стан досліджених дерев можна охарактеризувати як дерева, що перебувають на початковій стадії періоду найбільшого росту, тобто мають високий (V) бал життєвості. За нашими дослідженнями, багатовікові дуби в урочищі Дякова Гора характеризуються високим рівнем декоративності – 5 балів за шкалою за О.А. Калініченко (2003).

Досліджувані дерева не уражені борошнистою росою дуба, бурою та білою плямистістю. Слідів від уражень грибковими хворобами, дупел, сухих гілок та пошкоджень кори не виявлено. Ймовірно, це пов’язано з солітерним (поодиноким) і досить далеким розташуванням дерев від дубових насаджень. У лісовому масиві переважають такі культури, як сосна звичайна та береза бородавчаста, які не вражаються збудниками зазначених захворювань дуба. Під кроною у трав’яному покриві переважають зірочник ланцетолистий та папороть орляк звичайний. Моховий ярус відсутній.

З метою збереження багатовікових дубів в урочищі Дякова Гора Ріпкинського лісництва їх доцільно оголосити ботанічною пам’яткою природи місцевого значення.

Отже, дійсно Ріпкинщина вражає природними знахідками, що збереглися, потребують вивчення та збереження для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Минали роки, десятиліття, а чотири дуби-брати росли і продовжують рости, не заважаючи, не затінюючи один одного, діляться сонячним світлом і вологою, протидіють зливам і бурям. Вони міцно тримаються корінням землі і ростуть на радість всім, хто бажає помилуватися їх красою і величчю.

Повчитися б нам, людям, у матінки-природи єдності й згуртованості, бо в тих дубів – сила і міць землі.

 

Володимир ПОПРУГА, вчитель Ріпкинської гімназії імені Софії Русової’, краєзнавець

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства