Береза – дерево-піонер

Береза повисла (Betula pendula Roth.) – одне з найпоширеніших дерев наших лісів. Березові насадження займають 14% площі Семенівського лісгоспу, це друге місце після сосни звичайної. Також береза зростає як домішка у складі інших лісів: зазвичай є сусідкою сосни, дуба, вільхи та осики.

Береза – дерево-піонер, вона однією з перших поширюється на галявинах, зрубах, покинутих полях та луках. Завдяки легкому та летючому насінню молоді паростки берези можуть з’явитися далеко від материнського дерева. Росте в молоді роки дуже швидко, у три роки береза досягає висоти 1-1,5 метра. В подальшому ріст сповільнюється. Значну частину молодих необлікованих самосійних лісів на покинутих полях та сінокосах становлять березняки. Береза може рости як на дуже сухих і бідних пісках, так і на низинних болотах. Найкраще вона почувається у вологих суборах та судібровах, переважаючи тут над іншими видами дерев, особливо у молодому віці.

Раніше береза незаслужено вважалась не дуже цінним у господарському значенні деревом, до неї застосовували принизливий термін «другорядна порода». Цей вислів часто можна зустріти в нормативних лісогосподарських документах, у спеціальній літературі минулих років тощо. Подекуди таке стереотипне ставлення до берези зберігається серед лісівників і досі. Звісно, це неправильно, бо усі місцеві види дерев є цінними з екологічної точки зору – як компоненти типових біоценозів Полісся. Та навіть якщо врахувати лише економічні характеристики, то береза є одним із найбільш вигідних видів для вирощування. За промисловим значенням у нас на Поліссі береза посідає одне з перших місць. Усі складові частини дерев берези (деревина, кора, береста, корені, бруньки, сік) широко і різноманітно використовуються людиною для своїх потреб.

Деревину берези використовують для виготовлення фанери, деревних плит, у виробництві меблів та ін.

Найкращих технічних показників та товарної якості деревина берези досягає у віці 60-70 років. Тому 61 рік є нормативно встановленим віком, з якого можна рубати березові лісосіки. Це на 20 років раніше, ніж сосна та на 40 – ніж дуб, що дає березі додаткові економічні переваги перед цими важливими деревними видами.

Семенівський лісгосп широко використовує березу у лісовідновленні як домішку до лісових культур сосни, а також як переважаючу породу у відповідних лісорослинних умовах. Кажуть, що справжнім лісівником є той, хто вміє вирощувати сіянці берези.

 

За інформацією ДП «Семенівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства