Чи можна самовільно заготовляти сушняк та повалені дерева у лісі?

Питання опалення домівок для українських селян завжди було і лишається актуальним, а заготівля дров – у списку першочергових завдань. Купити їх чи заготовити самостійно – залежить від індивідуальної фінансової спроможності кожної сім’ї. Та якщо з купівлею проблем менше, то для самостійної заготівлі, яка б не суперечила Закону, потрібні спеціальні дозволи. Просто піти до лісу й напиляти сушняку чи вітровалу не можна, адже згідно лісового кодексу збір мертвих стовбурів дерев або їх частин потребує спеціального документу – лісорубного квитка. Він видається постійними лісокористувачами, в основному це лісогосподарські підприємства. Саме вони мають ліквідувати захаращеність в лісі, адже це робота з підвищеною небезпекою. Несанкціонована рубка сухостою кваліфікується за ст. 65 кодексу про адмінправопорушення “Незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка”  і карається штрафами. Без спеціального дозволу можна збирати тільки лісову підстилку листя, хвою, дрібні гілочки, опалу кору та ін.

Звичайно, виникає питання: чому в лісі лежить стільки, здавалося б, нікому не потрібної деревини, яка пропадає, гниє, а простий селянин, якому вона справді необхідна, не може її взяти? Перше, і головне:

Необхідно внести зміни до законодавства. Лісогосподарські підприємства не мають права дозволяти населенню самостійно без лісорубного квитка заготовляти дрова (сушняк, вітровал, тощо), але якщо на законодавчому рівні ці питання певним чином будуть врегульовані, зауважень ні в лісівників, ні в поліції не виникатиме.

По-друге, лісозаготівельні роботи належать до робіт з підвищеною небезпекою і несуть пряму загрозу життю людини. Тож хто відповідатиме, якщо раптом при заготівлі трапиться нещасний випадок? Лісник, у зоні діяльності якого відбувалися протиправні дії?

По-третє, не всі громадяни є свідомими, тож зачасти під виглядом збору сушняку вивозять свіжоспиляні дуби. Тож певний контроль має бути обов’язково.

 

Юлія Стрілець, прес-секретар ДП «Ніжинський лісгосп»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства