Держлісагентство не отримало бюджетного фінансування, але готується до протистояння лісовим пожежам

загруженоПроблеми лісових пожеж мають місце у багатьох країнах світу. Минулого рокунайбільші пожежі вирували у Росії, Австралії та США.

Охорона лісів від пожеж – одне з найскладніших завдань, що вирішуєтьсяпрацівниками Державного агентства лісових ресурсів України. Під посиленою охороноюзнаходяться понад 3,4 млн га небезпечних щодо пожеж хвойних лісових масивів. Усьогопо Україні ця цифра становить близько 4 млн га. Найбільш небезпечними в пожежномувідношенні є насадження на півдні, сході та Поліссі України (понад 2 млн га).

У 2015 році в лісах Держлісагентства ліквідовано 2 225 пожеж, якимипошкоджено 2,6 тис. га, у тому числі верховими – 0,2 тис. га. До адміністративноївідповідальності притягнуто понад 2,7 тис. порушників протипожежної безпеки.

Чисельність відомчої пожежної охорони нині становить 11 179 осіб, у тому числіпостійних 1 367 та 9 812 осіб добровільно-пожежних дружин. Щорічно проводятьсятактико-спеціальні навчання з відпрацювання спільних дій разом з рятувальнимиформуваннями Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Держлісагентства таМіністерства оборони України щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з лісовими пожежами.

Головою Державного агентства лісових ресурсів України Олександром Ковальчуком дано доручення відповідним службам галузі щодопідготовки до пожежонебезпечного періоду та вживання заходів із запобігання лісовим пожежам, особливо у південних та східних регіонах.

Незважаючи на всі заходи, які вжиті сьогодні лісівниками, відсутність бюджетного фінансування, без перебільшення, може призвести докатастрофічних наслідків для довкілля і народногосподарського комплексу держави.

Через зміни клімату, зростання температур, довготривалу відсутність опадів, особливо у літній період, прогнозується збільшення кількостіпожеж у лісових масивах і цього року, а тому Україна (особливо південні та східні її регіони) ризикує повторити сумний досвід Австралії, Каліфорнії абоБурятії, де вогонь став справжнім стихійним лихом, знищивши тисячі гектарів лісу та завдавши шкоди сотням населених пунктів.

 

Прес-служба Держлісагентства

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства