Добрянські лісівники успішно визволили сільські і селищні громади зі снігового полону

У цьому пересвідчилися учасники прес-туру – журналісти газети «Чернігівщина» та представники електронних видань області, побувавши в сільських і об’єднаних територіальних громадах, якими завжди опікується один із лідерів лісівничої галузі Сіверського краю – державне підприємство «Добрянське лісове господарство». І, звичайно ж, добрянські лісівники не залишились осторонь проблем віддалених сіл, засипаних глибокими снігами,  не полишаючи при цьому своїх фахових обов’язків.

Зустрів учасників прес-туру директор ДП «Добрянський лісгосп», заслужений працівник лісового господарства України Іван Горохівський. Він проінформував журналістів про здобутки лісгоспу за вкрай складних економічних і кліматичних умов минулого року, обтяжених ще й карантинними обмеженнями в зв’язку з пандемією.

Водночас він наголосив, що добрянські лісівники, всі працівники виробничих підрозділів лісгоспу усвідомлюють свою соціальну відповідальність перед жителями Добрянської об’єднаної  територіальної громади, а також інших сільських громад, на території яких функціонує лісгосп. Щоб їхні жителі завжди відчували себе захищеними від багатьох найпекучіших проблем. Наприклад, і таких, які принесла цьогорічна зима з її глибокими снігами і тріскучими морозами.

У спілкуванні з учасниками прес-туру також взяли участь головний лісничий ДП «Добрянський лісгосп», депутат Добрянської селищної ради Денис Землянко, мисливствознавець лісгоспу Сергій Горицький, староста Олешнянського територіального округу Наталія Бочарова, голова Добрянської об’єднаної територіальної громади Світлана Бицько.

Денис Землянко, зокрема, зазначив, що цьогорічна багатосніжна зима дуже сприятлива для лісу: сніги врешті розтануть і принесуть довгоочікувану вологу деревам, наповнять річки й озера водою, а міцні морози, можливо, виморозять деяких шкідників. От тільки постійним мешканцям лісу нині важко доводиться. Але про це завчасно потурбувалися наші мисливствознавці та єгері, подбали  і про корми для них, і про годівниці.

А ще головний лісничий звернув увагу журналістів на доцільність утримання і будівництва так званих лісових доріг, які ось в таку багатосніжну зиму стають з’єднувальними ланками поміж віддаленими селами і центрами територіальних громад. Саме така дорога з’єднує Ловинь і Олександрівку з Олешнею та Добрянкою – центром об’єднаної територіальної громади. Протяжність цієї дороги – 19,3 кілометра. Вона повністю розчищена від снігу і ветеранам-лісівникам, колишнім працівникам Добрянського лісгоспу, котрі тепер мешкають в Ріпкинському районі, вже  вчасно доставляють і продукти, і ліки, задовольняючи й інші їхні нагальні потреби.

Щиру подяку лісівникам перед учасниками прес-туру висловила голова Добрянської територіальної громади Світлана Бицько за те, що лісівники розчистили дороги від снігу в 21 населеному пункті. Причому якісно і своєчасно.

– Ось тому і авторитет лісівників у нашій об’єднаній територіальній громаді  високий – семеро працівників лісгоспу обрані депутатами до рад різного рівня. Це й свідчить про те, що люди поважають лісівників і довіряють їм захищати свої інтереси в місцевих радах, – підкреслила голова Добрянської ОТГ.

Староста Олешнянського територіального округу Наталія Бочарова розповіла журналістам, що лісівники в їхньому окрузі розчистили десятки кілометрів доріг по селах округу: до шкіл, ФАПів, інших соціальних закладів. Тож тепер шкільні автобуси безперешкодно курсують з малечею, а торгівля забезпечує підвезення найнеобхідніших товарів і продуктів. А головне – швидка допомога може своєчасно доїхати  до хворих.

– Як не подякувати за це лісівникам – нашим надійним помічникам за визволені з полону села! – відзначила староста.

Мисливствознавець  Добрянського лісгоспу Сергій Горицький зауважив, що за таких обсягів розчистки доріг в селах і селищах по суті в двох районах лісівники не забувають сумлінно виконувати і свої фахові обов’язки. От нещодавно завершили облік диких тварин в лісах. Відзначили, що їх поголів’я дещо збільшилося, особливо диких свиней і косуль.

Нині ж для диких звірів і птахів нелегка пора, тому тутешні мисливці заздалегідь потурбувалися і заготували вдосталь кормів: кукурудзяного зерна, сіна, коренеплодів. А мисливські угіддя лісгоспу – це сім тисяч гектарів площі, тож єгерам доводиться до сьомого, як мовиться, поту походити і поїздити, щоб наповнити кормом  12 годівниць для косуль і ще кілька – для свиней.

До розповіді мисливствознавця лісгоспу долучився старший єгер приватного мисливського господарства «Олександрівське» Олег Огоський. Журналісти від нього дізналися, що це господарство орендує в лісгоспу 10 тисяч гектарів лісових масивів, утримуючи в природних умовах чимало диких тварин, зокрема, свиней, яких завезли з Херсонської області для розплоду в умовах Полісся.

– І нам це вдалося, – підсумував свою розповідь старший єгер.

Учасники прес-туру поспілкувалися також з одним із головних героїв визволення городнянських і ріпкинських сіл зі снігового полону – керманичем трактора Т-150 з підвісною лопатою Сергієм Дановичем. Саме  він із самісінького ранку до пізньої ночі, а іноді й при світлі фар пробивав сотні кілометрів доріг до сіл і в населених пунктах. Щоб люди позбулися клопотів, яких завдала стихія. Тому й добре тут знають Дановича, бо він далеко не вперше виручає селян з біди.

На завершення прес-туру директор лісгоспу Іван Горохівський запросив журналістів частіше навідуватися до Добрянки і навколишніх сіл, до виробничих підрозділів державного підприємства. Щоб переконатися – тут працюють люди з роботящими руками, чуйними серцями і добрими намірами вберегти навколишні ліси і села.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Фото автора

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства