Ефективність боротьби з незаконними рубками залежить від оперативності покарання

Як не прикро це визнавати, але «чорні лісоруби» не переводяться в лісах нашого Сіверського краю. І щоб покласти край незаконним рубкам, потрібно якнайтісніше об’єднати зусилля лісівників, правоохоронних органів і громадськості. Потрібно, щоб кожний факт розкрадання лісу набував широкого розголосу, оперативного і адекватного покарання, відшкодування завданих лісу збитків.

Так, протягом лише першого півріччя нинішнього року в лісах, підпорядкованих Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, виявлено 18 випадків незаконних рубок загальним об’ємом 52,49 кубічних метрів. Сума збитків, завдана лісовому господарству, склала 254,016 тисячі гривень. І тільки у шести випадках шкоду, заподіяну лісовому господарству, сплачено добровільно і в повному обсязі.

Щодо решти випадків, то всі матеріали стосовно лісопорушень надіслані підприємствами, які координуються управлінням до правоохоронних органів. Але лише в одному випадку  розглянуто  справу в суді. А суму заподіяної шкоди державному підприємству «Чернігівське лісове господарство» в розмірі 6,65 тисячі гривень за один кубометр деревини стягнуто з допомогою виконавчої служби.

Проте у чотирьох випадках на листи державних лісогосподарських підприємств до правоохоронних органів щодо стану розгляду справ про незаконні рубки, відповідей не отримано. У двох випадках відповіді отримані, проводяться слідчі дії, в трьох – справи закриті та передані до архіву.

А ось у випадку, виявленому в ботанічному заказнику місцевого значення «Діброва» ДП «Прилуцьке лісове господарство», де об’єм незаконної рубки склав 9,19 кубічних метрів, а заподіяна шкода – 25 815 гривень, справу передано до суду.  Ще в одному випадку –  в ДП «Чернігівське лісове господарство», де об’єм незаконної рубки склав 3 кубічних метри, а заподіяна шкода – 13 447 гривень, суд виніс вирок, проте збитки ще не сплачені.

Варто також зазначити, що державними лісогосподарськими підприємствами щоквартально спрямовуються запити до правоохоронних органів стосовно стану розслідування справ за фактами виявлених незаконних рубок.

Володимир Єленич, заступник начальника Чернігівського ОУЛМГ, головний лісничий

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства