Ефективно захищати ліси від хвороб і шкідників

У весняну пору лісівники, як правило, найбільше уваги приділяють посадці лісу. Та не менш важливою залишається й боротьба зі шкідниками, адже саме навесні починається новий вегетаційний період, коли можна виявити спалахи масового розмноження шкідників та основні осередки хвороб лісу.

Чернігівські ліси потребують найбільш ефективного і фахового захисту від хвороб та шкідників. Щоб досягнути саме такого рівня лісозахисту, 18 травня в ДП «Остерський лісгосп» відбувся практичний семінар-нарада на тему: «Здійснення комплексу заходів в осередках шкідників і хвороб лісу».

Розпочав семінар директор ДП «Остерське лісове господарство» Григорій Шульга. На семінарі виступили начальник відділу лісового господарства Вадим Фесюн, начальник відділу діагностики державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Київлісозахист» Валерій Чавченко та головний лісопатолог цього підприємства Валентин Голик.

Для ознайомлення із загальною лісопатологічною ситуацією в лісонасадженнях області та основними завданнями захисту лісу від шкідників і хвороб на семінар були  запрошені головні лісничі та інженери охорони і захисту лісу лісгоспів, а також головні спеціалісти ЧОУЛМГ.

Начальник відділу діагностики ДСЛП «Київлісозахист» Валерій Чавченко у своєму виступі зазначив, що «здоров`я» лісів Чернігівщини за останні п’ять років істотно погіршилося. Головна цьому причина – низка негативних екологічних чинників, на які лісівники, на жаль, не можуть вплинути.

Крім того, набирає обертів заселення лісових насаджень сосновим шовкопрядом, що призводить до значного пошкодження дерев.

Щодо прогнозів розвитку шкідників і хвороб лісу в нинішньому році та про їх осередки в лісах у розрізі лісгоспів Чернігівщини інформував учасників семінару Валерій Чавченко. За його словами, на площах осередків шкідників лісу на підприємствах облуправління ведеться постійний моніторинг, плануються винищувальні заходи боротьби на семистах гектарах.

В уражених осередках переважають такі шкідники як сосновий шовкопряд, сосновий п’ядун, соснова совка, звичайний сосновий пильщик, травневий хрущ.

Якщо ж зосередитися на  хворобах лісу, то на обліку нині перебуває вже 21,37 тисячі гектарів лісів, з них 3866 гектарів потребують санітарно-оздоровчих заходів.

Динаміку поширення осередків шкідників та хвороб лісу на підприємствах протягом останніх п’яти років начальник відділу діагностики продемонстрував у графіках, таблицях та діаграмах.

Головний лісопатолог Валентин Голик розповів про нові Санітарні правила в лісах України з урахуванням оцінки впливу на довкілля.

А стосовно лісогосподарських підприємств, підпорядкованих  Облагролісу, то головний лісопатолог наголосив, що часто саме їхні масиви є загрозливими осередками шкідників. Він також нагадав, що рекогносцирувальні обстеження лісгоспів мають щороку обіймати щонайменше 10 відсотків вкритих лісом площ. Такі заходи насамперед повинні здійснюватися в тих насадженнях, де потенційно можуть з’явитися шкідники.

На семінарі обговорили й інші важливі питання. Зокрема, аналіз призначення суцільних санітарних рубок в осередках соснового шовкопряду, кореневої губки, динаміку проектування санітарно-оздоровчих заходів за останні п’ять років та особливості планування таких заходів. Значну увагу звернули і на оформлення документації з лісозахисту – періодичність, строки та вимоги до заповнення звітності.

Не обминули увагою учасники семінару і актуального питання пожежної безпеки.

Практична частина семінару відбулася у Горбачівському лісництві, в лісових масивах якого нещодавно виявлено осередки соснового шовкопряду. Учасники семінару мали змогу розпитати фахівців з лісозахисту про все стосовно шкідників і хвороб лісу, висловити свої пропозиції щодо основних завдань із захисту лісів області від шкідників і хвороб.

 

  За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства