Крадії не вгавають — знову дуби серед ночі пиляють

_mg_4932

У ніч з 28 на 29 листопада єгері мисливського господарства «Аваль», проїжджаючи повз урочище «Темний ліс», що належить Козелецькому лісництву Остерського лісгоспу, виявили аж  вісім свіжоспиляних дубів. Про вчинений кимось злочин негайно повідомили Козелецьке лісництво.

Вранці, прибувши на місце, лісничий Козелецького лісництва Григорій Шульга і майстер лісу Валентин Красножон зафіксували крадіжку восьми 150-річних дубів, діаметри зрізу яких сягали 70 сантиметрів.

Злодійський почерк крадіїв був схожим із тим, який вони залишили в цьому ж урочищі майже рік тому — на початку лютого. Тоді, щоб утекти з місця злочину, злодюги застосували навіть вогнепальну зброю, відкривши стрілянину на ураження по неозброєному майстру лісу Олегу Онопрієнку і його автомобілю. Лише дивом лісівник не постраждав, хоч автомобіль його був у багатьох місцях пробитий кулями.

І ось знову, виходить, дубова мафія «розперезалася». Для підрахунку завданих збитків державному підприємству на місце злочину  прибув й інженер з охорони і захисту лісу Остерського держлісгоспу Олександр Жила.

— Збитки немалі, — констатував охоронець лісу. — Вони сягають 110 тисяч гривень, бо нищать браконьєри надто цінну деревину. Причому, по-хижацькому нищать: для зручності вивозу розкряжовують спиляні дуби на колоди завдовжки 1 метр 10 сантиметрів. Як мовиться, до першого сучка… Решту ж дерева з гіллям залишають у лісі, — розповідає Олександр Жила.

Тієї ж ночі «дубові мафіозі» побували і в Олишівському лісництві цього ж таки Остерського держлісгоспу. Поцупили ще одного дуба.

Характерно, що лісові розбишаки заради свого дикого, але неабиякого зиску, поки що успішно долають усі перепони, які виставляють на їхньому злочинному шляху лісогосподарські підприємства. Розкидані довкола дубових насаджень і добре замасковані гострі «кішки», вони вишукують з допомогою металошукачів і забирають із собою, щоб не наразитися на ці «кішки» колесами своїх авто.

І глибокі канави, якими перекопано лісові дороги, що ведуть до дубових насаджень, теж долають за допомогою перекидних містків, щоб за будь-яких перешкод дістатися до цінної деревини.

А що ж наша нова, реформована поліція? Чи достатньо ефективно вона допомагає лісівникам вчасно виявити розбишак і «воздати» їм зі всією суворістю закону? Судіть самі. Відкрите ще в лютому нинішнього року кримінальне провадження за фактом стрілянини, вчиненої крадіями, що завдала матеріальної шкоди автомобілю майстра лісу Олега Онопрієнка,  як і значні збитки підприємству, заподіяні браконьєрами, і досі не виявило злочинців. А часу минуло немало.

Стосовно ж браконьєрів, котрі знищили вісім дубів в урочищі «Темний ліс», так само відкрито кримінальне провадження за статтею 246, п.1… Як заявив виконуючий обов’язків начальника Козелецького райвідділу поліції Вадим Колесник, оперативно-слідча група поліції побувала в урочищі «Темний ліс» і зафіксувала сліди злочину. Нині проводяться необхідні слідчі дії.

Як довго вони триватимуть і чи виявлять нарешті хоч би когось із злочинців, чий «почерк» вже добре відомий остерським лісівникам у райвідділі не знають…

Швидше за все, і ця справа, як і  інші, відкриті за фактами безчинств дубової мафії, зависне, не виявивши винуватців. Тому й «розперезалися» злодії лісу, що нема на них своєчасного, суворого, заслуженого ними покарання.

Микола ОЛЕКСІЄНКО,

Чернігівське ОУЛМГ

_mg_4964_mg_4939 _mg_4942 _mg_4948

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства