Лісівник – то назавжди: до 180-річчя ННІ лісового i садово-паркового господарства та 95-річчя Боярської ЛДС

В університеті до 180-річчя ННІ лісового i садово-паркового господарства та 95-річчя Боярської лісової дослідної станції пройшла міжнародна науково-практична конференція «Теперішнє та майбутнє лісів екотону середніх широт».
Її робота розпочалася з виставки наукових здобутків інституту. Тут можна було побачити все: від систем моніторингу пожеж до виробів з деревини і декоративних фігурок та панно, вкритих стабілізованим мохом.
  А віншували лісівників НУБіП на урочистому засіданні вченої ради ННІ лісового і садово-паркового господарства. Участь у ньому взяли голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець, почесний директор інституту, колишній очільник галузі Валерій Самоплавський, голова ради роботодавців ННІ Ігор Мельник, генеральний директор комунального об’єднання «Київзеленбуд» Олексій Король, керівники обласних управлінь лісового та мисливського господарства, науковці, випускники, студенти і гості.
 Від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка всю спільноту лісівників привітав проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук.
ННІ лісового i садово-паркового господарства – найстаріший підрозділ НУБіП, відзначив він. Його історія розпочалася у 1840 році із заснування Маримонського інституту сільського господарства і лісівництва. Інститут пройшов славетний шлях і продовжує стабільно розвиватися, незважаючи на не завжди сприятливі умови.
    Вадим Ткачук виконав ще одну приємну місію: вручив Почесні грамоти Верховної Ради України Роману ВасилишинуАндрію Білоусу і Віктору СвинчукуПочесні грамоти Кабінету Міністрів України – Сергію Ковалевському, Олені Колесніченко, нагрудний знак Міністерства освіти і науки «За наукові та освітні досягнення»  Петру Лакиді, почесні грамоти МОН  Галині Домашовець, Олександру Совакову, Подяки МОН  Віктору Миронюку, Олесі Піхало, Наталії Пузріній, Андрію Спірочкіну, Подяки Київського міського голови  Інні Бобошко, Юлії Горкуші, Сергію Сендоніну.
 Не забув про лісівників і НУБіПпочесні грамоти університету отримали Петро Яворовський, Андрій Виговський, Ірина Бобошко-Бардін, Олександр Кайдик, Марія Дубчак, Вадим Приступко, Вадим Майданенко, подяки  Василь Гуменюк, Олександр Сошенський, Ганна Лобченко, Надія Дегтярьова, Катерина Колесніченко, Оксана Багацька, Олександра Страшок, Лариса Романцова і Ганна Новакова.
 Далеко не кожен виш має таку багату історію, тому я гордий тим, що отримав освіту саме тут. Як і третина з 50 тисячного колективу фахівців, який очолюю сьогодні, вітаючи almamater, сказав Юрій БолоховецьУ нашій галузі мати диплом випускника ННІ лісового і садово-паркового господарства – то вже конкурентна перевага при працевлаштуванні. Недарма ж 9 з 24 обласних керівників вийшли саме з цих стін. А студентам хочу сказати: у світі, який стрімко змінюється, коли багато професій скоро просто зникнуть, лісівник – то назавжди!
     Голова Державного агентства лісових ресурсів України висловив подяку всім викладачам, ветеранам інституту, які виховали цілі покоління фахівців галузі, та вручив подяки Володимиру Грибу, Ользі Марчук, Ганні Бойко, Оксані Павліщук, Віктору Мауреру і Марині Сухомлин.
  Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида подякував керівникові за таку високу оцінку роботи, та запевнив: інститут і надалі готуватиме гідні кадри та робитиме все для розбудови лісової галузі України.
  Ще один випускник лісфаку, а нині голова Товариства лісівників України, завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції Юрій Марчук привітав колег від всього 25-тисячного колективу громадської організації та вручив нагороди товариства: іменний годинник – Олені Пінчевській, Почесні грамоти  Ользі Токаревій і Олександру Середюку, Подяки  Сергію Дударцю, Світлані Білоус, Івану Лакиді і Марії Шевчук.
   А Ігор Мельник, як і належить голові ради роботодавців, відзначив найкращих студентів інституту мотиваційними листами.
     Сьогодні на святкування зібралися багато керівників різних рівнів, але нічого б ми не досягли, якби не наші вчителі, висловив переконання Валерій СамоплавськийАдже тут нам дали не лише знання, а й навчили правильно ставитися до професії та людей, з якими працюєш, до своїх підлеглих. І тому зараз, ставши успішними у кар’єрі, маємо підтримувати almamater.
  Сповідує цей принцип і начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець, який разом з колегами подарував інституту інтерактивну дошку.
     Бо теперішній студент – вже інший, переконаний він. То ми писали крейдою і витирали написане рукавом, нові ж часи потребують зовсім іншої бази для якісного навчання.
   Наразі створення зелених острівків у величезних мегаполісах – світовий тренд. Не виняток і столиця України, зазначив Олексій Король. Я очолю «Київзеленбуд» – колектив, який налічує 2800 чоловік, з яких кілька сотень – випускники НУБіП. До речі, саме вони є нашими топ-менеджерами. А науковці вишу взяли активну участь у розробці програми розвитку зеленої зони Києва. Тож сподіваюся на подальшу співпрацю, в тому числі і у практичній підготовці студентів і працевлаштуванні випускників.
 Привітали колектив і колеги по університету: декани факультетів і керівники ННІ.
 Закриваючи цей парад вітань, учитель багатьох присутніх, нині – радник директора ННІ професор Олексій Пилипенко підсумував: запорука подальшого розвитку лісівничої галузі, її ренесансу – сучасні достойники науки і освіти, їхній світлий розум і колективна праця.
 На пленарному засіданні, яке продовжило роботу конференції, обговорювали питання сучасного стану лісів екотону середніх широт в умовах глобальних змін та викликів, з якими стикається лісове господарство: інвентаризацію та моніторинг лісів в інформаційному забезпеченні сталого лісового господарства, інноваційні підходи до охорони лісів від пожеж у контексті кліматичних змін, лісове господарство на засадах екологічно орієнтованого лісівництва, агролісомеліоративне забезпечення збалансованого землекористування, інноваційні технології у виготовленні меблів та виробів із деревини, сучасні тенденції формування урболандшафтів та лісове господарство на засадах ландшафтно-екосистемного лісівництва в екотоні «ліс-степ».
     Про історію та сучасність ННІ лісового і садово-паркового господарства розповів його директор Петро Лакида, доповіді на актуальні теми представили директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук, провідний науковий співробітник Міжнародного інституту прикладного системного аналізу (Австрія), нобелівський лауреат Анатолій Швиденко, провідний науковий співробітник відділу комплексної оцінки та управління природними ресурсами ДУ «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку НАН України» І. Лицур та інші.
     Продовжили наукову дискусію на базі Боярської ЛДС, де до уваги учасників представили цікаві наукові об’єкти.
Ірина Кушніренко

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства