Лісовий аукціон у Чернігові

IMG_6195

4 березня 2016 р. у Чернігові відбувся аукціон із реалізації необробленої деревини заготівлі ІІ кварталу 2016 р. На продаж було виставлено близько 60 тис. м3 пиловочника соснового, близько 1,5 тис. м3 пиловочника дубового, а також інші сорти круглих лісоматеріалів. Аукціон проводили у дві сесії: перша – реалізація деревини хвойних і м’яколистяних порід, друга – реалізація деревини твердолистяних порід.

Для участі в торгах було зареєстровано 217 покупців, що на 20 більше, ніж на попередньому аукціоні. Крок аукціону становив 10 грн. для хвойних і м’яколистяних порід, 50 грн. – для твердолистяних порід. У зв’язку з підвищенням плати від пня з 2016 р. стартові ціни на хвойні породи були підняті в середньому на 6-7%. Про рівень стартових цін по лісгоспах Чернігівської області можна судити з наведених нижче таблиць. У більшості лісгоспів ціни вказані по верхньому складу. Ціни нижнього складу в середньому на 140-150 грн. вищі за ціни верхнього складу, тому що вони включають в себе вантаження і вивантаження, а також вартість транспортування лісопродукції.

Без-имени-1

Без-имени-2

У зв’язку з великим напливом покупців і в умовах зростаючої конкуренції торги ледь відбулися – ніхто не хотів поступатися іншому. Обмеження щодо росту ціни складали 5 кроків (50 грн. для хвойних і м’яколистяних порід). Аукціон розпочався зі зняття з торгів перших 8 лотів. Доля решти лотів була такою ж, оскільки на більшість лотів з’явилося по 10-15 покупців. Але керівництво представників продавців оперативно втрутилося в конфлікт інтересів і дозволило розподіл лотів між декількома покупцями, при цьому мінімальна партія товару повинна була складати не менше автомобільної партії – 20-25 м3. Після цього процес пішов, хоча підсумок аукціону для багатьох, особливо для крупних виробників, був маловтішним. «Торгувалися – веселилися, підрахували – розплакалися», оскільки лоти доводилося ділити на 2-4 і навіть на 5 частин.

Сувору прозу минулих аукціонних торгів можна висловити і поетично, буквально одним рядком: «Бували гірші часи, але не було підліших». Підлість привнесла група заїжджих торгашів із південних регіонів України, які закуповували ліс для подальшого перепродажу. Для них підвищення стартової ціни – це смерть маржі, на якій вони будують своє торгове благополуччя. Тому головним завданням перекупників є поділ лотів перед початком аукціону і надалі строго виконувати домовленість із придбання лотів за стартовою ціною. Хто її не виконує, той, за їхніми поняттями, «ворог і зрадник», якого треба «мочити» – якщо не в прямому, то хоча б в переносному сенсі. Вони на словах за справедливість і рівні права учасників, а щоб цих прав мати побільше, вони плодяться, як юридичні та комерційні таргани, щоб потім під безліччю різних номерів учасників явити свою єдину «короїдську» сутність на торгах.

Київські аукціони не приваблюють їх через високі ціни, в Житомир їх не допускає пильність місцевих деревообробників, а ось Чернігів і Суми на сьогодні є найбільш благодатним середовищем проживання для цих лісових піраній, де вони поводяться нахабно, ображаючи і погрожуючи всім тим, хто з ними не згоден. У всій своїй красі вони проявили себе і на минулому аукціоні в Чернігові, де бігали по залу, ображали інших учасників торгів, які перебивали їм ціну, заважали цивілізованому проведенню аукціону. Замість того, щоб видалити їх із торгів як порушників громадського порядку і на цьому поставити крапку, їхнє хамство терпіли до закінчення торгів. Виникає логічне запитання: доки триватиме свавілля заїжджих гастролерів на Чернігівщині?

Мабуть, формат аукціонних торгів згідно з наказом № 42 вже давно втратив свою актуальність і став фарсом для наших днів. Ще минулого року робочою групою при Держлісагентстві розроблений новий проект Положення про торгівлю необробленою деревиною, який поки що не діє. Одне не працює, інше не діє, а життя, як завжди, протікає за принципом проб і помилок. Якщо верхи не можуть здійснити нормальні реформи, то чи не час взяти ініціативу в свої руки і для початку обговорити за круглим столом давно назрілі проблеми в лісовому секторі нашої області? І не просто обговорити, а намітити спільний план дій обласної адміністрації, управління лісового господарства Чернігівської області, Чернігівської обласної товарної біржі та Асоціації «Чернігівлісдеревпром».

Валерій Подкоритов, ТОВ «Ванесса», учасник аукціону

IMG_6166IMG_6131IMG_6121

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства