Лісових красунь на будь-який смак вистачить усім

Як заведено, майже кожна родина прагне в передноворічний період придбати живу окрасу оселі – ялинку або сосну. Щоб і Новий рік, і всі зимові свята з ними весело зустрічати.

Для цього державні  підприємства лісового господарства області щороку напередодні свят заготовляють їх на спеціальних плантаціях або під час рубок формування і оздоровлення лісів. До речі, заготівлю новорічних деревець проводять без шкоди навколишньому середовищу.

У лісогосподарських підприємствах Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства створено 458 гектарів плантацій новорічних ялинок, де  зростає 1,2 мільйона хвойних дерев різних порід та віку. З них стандартних, придатних для реалізації,  близько 34 тисяч.

Нинішнього року заплановано реалізувати понад 18 тисяч новорічних ялинок. Середня ціна святкового деревця – 111 гривень в залежності від висоти. Однометрове і трохи менше деревце коштує 92 гривні, а за триметрове і вище доведеться  заплатити 615 гривень. Торік середня ціна реалізації однієї ялинки складала 77 гривень.

Подбали лісівники і про заготівлю новорічних сосон з рубок догляду в загущених молодняках та на землях запасу. Там без шкоди для лісу теж можна вибрати (відсортувати) чудову новорічну красуню. У цьому році  до свят передбачено реалізувати близько 1800 сосон – трохи менше, ніж у попередні роки.

Останнім часом актуальним стає вирощування ялинок у горщиках.  У минулому році реалізували 64 таких ялинок на 26523 гривні. Середня ціна однієї – 415 гривень. Тепер заплановано продати 118 ялинок в горщиках. Середня вартість кожної – 414 гривень.

Лісівники мають намір для вирощування таких ялинок перейти від пластикових до дерев’яних контейнерів. Це значно дешевше, красивіше, більш екологічно і дає можливість зробити горщик під розмір кореневої системи, зберегти рослину в живому, непригніченому стані.

Все популярнішою стає доставка новорічних ялинок прямо до осель замовників, а також їх прокат. Вартість такої послуги – від 800 до 1000 гривень. Лісівники вважають, що на цьому можна заробити чималі кошти, а тому у передсвятковий період вони намагатимуться це максимально використати.

Є також можливість у достатній кількості забезпечити потреби всіх охочих придбати  гілки хвойних порід. Для створення новорічних композицій. Щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

А лісокрадіям нагадуємо про сувору відповідальність. Штрафи немалі! Щоб виявити самоправних крадіїв лісових красунь, організовуємо рейди, чергування, влаштовуємо засідки і водночас інформуємо громадян про відповідальність за самовільно зрубані ялинки.

Вже працюють ялинкові базари, святкові деревця можна придбати в лісгоспах та лісництвах. До речі, продаються вони тільки з бирками.

Додаткову інформацію щодо реалізації новорічних ялинок можна отримати за телефоном 099 326 44 90.

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства