Мезинський Національний природний парк – справжня перлина Сіверського краю на березі зачарованої Десни

Він заснований згідно з указом Президента України у лютому 2006 року завдяки наполегливій ініціативі Героя України і Героя Соціалістичної праці, тодішнього керманича агрофірми «Авангард» Олександра Боровика та ентузіазму тодішнього заступника директора агрофірми Ніни Симоненко та знаного на Чернігівщині краєзнавця і археолога Василя Куриленка.

До свого ювілею – п’ятнадцятиріччя з дня заснування Мезинський Національний природний парк став справжнім осередком науково-дослідницької діяльності. Тут вчені досліджують багатющу фауну і флору Полісся, її незаймані ліси, озера, річки і болота. Це також унікальне міце для краєзнавців і археологів,  де ще збереглися залишки жител кроманьйонської доби пізнього палеоліту з кісток мамонтів та стародавні прикраси пращурів, різьблені на подібних рештках вимерлих тварин.

Нині Мезинський Національний природний парк – це животворна лабораторія для науковців лісової, біологічної і ботанічної наук, зокрема для наукових співробітників Національного університету «Чернігівський колегіум імені Т.Г. Шевченка» і ще багатьох інших наукових та навчальних установ України. Мезинський Національний природний парк – це ще й своєрідна Мекка для туристів з України, ближнього і далекого зарубіжжя.

Сама очільниця Національного природного парку Ніна Симоненко, її співробітники, науковці успішно реалізовують у площині практичної діяльності головну мету цієї мезинської Швейцарії. А саме збереження, відтворення й раціональне використання типових та унікальних природних комплексів Полісся, які мають важливе природоохоронне, наукове, естетичне, рекреаційне й оздоровче значення.

Варто зазначити і те, що до Червоної книги України з Мезинського НПП занесено чотирнадцять видів флори і шістдесят видів фауни – унікумів, котрі збереглися і пильно охороняються науковими співробітниками Мезинського Національного природного парку на території восьми заповідних природних об’єктів, які мають статус заказників і розташовані на 31 тисячі гектарів території парку.

Кожний, хто відвідує Мезинський Національний природний парк,  зачаровується його ландшафтами, які з високих пагорбів правого берега Десни відкривають неймовірні краєвиди і неосяжні луки. Значну територію тут займають і ліси, які межують з Новгород-Сіверськими і Холминськими лісами та розкинулися на схилах і пагорбах. Вони наче оберігають у своїх масивах пам’ятні вікові дуби і граби, котрі передаватимуть ось таку окрасу України прийдешнім поколінням.

Лісівники Чернігівщини сердечно вітають по-справжньому патріотичний колектив Мезинського Національного природного парку та його очільницю з п’ятнадцятилітнім ювілеєм і щиро зичать всім співробітникам не лише вберегти, а й примножити це національне багатство України задля подальшого  розвитку вітчизняної природничої науки і виховання підростаючого покоління в дусі самовідданої любові до рідного краю і синівської  вірності йому!

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства