На часі – реформування лісової галузі: онлайн-зустріч голови Держлісагентсва Юрія Болоховця із лісівниками та громадськістю

«Перезавантаження лісової галузі вже давно назріло. Саме суспільство від нас потребує реальних змін. Але ми обрали складний шлях реформування, – шлях дискусій та обговорень. Головне на сьогодні прийняти ту оптимальну модель, яка дасть можливість технічному розвитку лісогосподарських підприємств, покращенням фінансового навантеження на галузь, зміною податкового навантаження, враховуючи нові виклики,» – наголосив сьогодні під час Всеукраїнської онлайн-наради із громадськістю голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець.

Зустріч проходила у форматі відео-конференції за допомогою системи ZOOM. Представники усіх областей, – півдня, заходу, сходу, півночі і центру, кожного державного підприємства мали можливість поспілкуватися, почути один одного. Загалом до онлайн-наради долучилися близько 1,5 тисячі працівників галузі. На Чернігівщині включення проходили із 4 держпідприємств: Ніжинського, Остерського, Чернігівського та Корюківського. 

Взяли участь в обговоренні питань реформування галузі, приєднавшись до колег-лісівників ДП «Чернігівський лісгосп» – голови первинних профспілкових організацій, цехових підрозділів, активних членів Товариства лісівників України, а також керівництво ДП «Городнянський лісгосп» та ДП «Добрянський лісгосп». Всього до Чернігова прибули понад 30 лісівників. 

На початку зустрічі Юрій Болоховець озвучив основні завдання реформування галузі, її цілі та проблемні питання. Потім онлайн-нарада проходила у форматі питання-відповідь, аж поки не були вичерпані всі питання учасників зустрічі. Питань до голови Держлісагенства було багато: критичні, емоційні, аргументовані, економічного, технічного і соціального напрямків реформування. 

Головні тези, які були озвучені під час доповіді голови Держлісагенства та під час дискусії. 

Які фактори враховувалися під час підготовки проєкту оптимізації лісгоспів: ресурсний потенціал і економічні можливості, соціальні складові, географічне розташування і територіальний устрій.

3 складові реформи лісової галузі:

Посилення лісництва, як суб’єкта господарювання. Працівники державної лісової охорони мають отримувати гідну заробітну плату, враховуючи ту відповідальність, той ресурс, за збереження і охорону якого вони відповідають перед державою.

Оптимізація для ефективного управління, технічного та матеріального підсилення галузі. У цьому питанні кожен керівник держпідприємства повинен підійти зважено, щоб професійний кадровий потенціал був максимально збережений. Без роботи не залишаться ті, чия кваліфікація відповідає усім вимогам. Щодо кадрового питання, то планується переатестація працівників. 

Зменшення податкового навантаження на лісову галузь, безпосередньо на держпідприємства. Уже є в цьому напрямку напрацювання на рівні проєкту постанови Уряду, в якій оподаткування має бути до 30 % (на сьогодні підприємства віддають 80 % прибутків). Робота над новим перерозподілом оподаткування – одне із ключових питань у реформуванні. 

Учасники виробничої наради мали змогу отримати відповіді на питання щодо перезакріплення мисливських угідь, використання в подальшому розрахункових лісосік, матеріалів лісовпрорядкування укрупнених підприємств та інших.

Власне, пройти шлях перезавантаження такої потужної лісової сфери не просто. Та найголовніше – зберегти той кадровий потенціал, який разом, об’єднавшись, зможе подолати будь-які труднощі під час реформування. 

Прес-служба ДП «Чернігівське лісове господарство»

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства