На практичні заняття – до лісгоспу

Студенти 3-го курсу факультету «Лісове господарство» Чернігівського національного технологічного університету 19 березня відвідали ДП «Добрянське лісове господарство».

В межах екскурсії доцентами кафедри аграрних технологій та лісового господарства ННІ бізнесу, природокористування і туризму ЧНТУ були проведені виїзні практичні заняття з дисциплін «Лісові культури» та «Лісове товарознавство».

Зустрічали  викладачів та студентів директор, заслужений працівник лісового господарства України, лісівник за покликанням Іван Горохівський, головний лісничий лісгоспу Денис Землянко та головний інженер В’ячеслав Киченок.

Нині ДП «Добрянське лісове господарство» – одне з взірцевих  господарств області. У державному лісовому фонді лісгоспу 41396,5 гектара лісу. За породами лісоутворюючих видів сосна посідає чільне місце і займає найбільшу територію – 72,2 процента. Значно «відстають» береза (12,1 відсотка) і дуб (6,3 відсотка), інших насаджень нараховується 6,4 відсотка. Серед вікових груп молодняку тут відводиться 20,6 процента, середнього віку деревам – 36,7 процента, пристигаючим – 26,3 процента. Стиглим і перестійним – 16,4 процента.

Cтуденти та викладачі технологічного університету ознайомилися зі  структурою лісгоспу. Вона, зокрема, складається з семи лісництв, двох потужних нижніх складів, транспортного цеху та об’єктів соціальної сфери: їдальні, магазинів та дитячого садка на утриманні лісгоспу.

Довідалися також, що провідний напрямок роботи колективу – це вирощування нового лісу. У цьому й переконалися під час практичних занять, бо в ДП «Добрянське лісове господарство», як і у всіх підприємствах ЧОУЛМГ, саме стартувала акція «Майбутнє лісу у твоїх руках», яка носить екологічно-просвітницький характер і триватиме до 20-го квітня. І студенти, і викладачі провідного університету області стали не тільки її свідками, а  й безпосередніми учасниками.

Для директора підприємства Івана Горохівського подібні акції – справжнє свято. Тож він, зокрема, відзначив: «Щороку ми висаджуємо до 300 гектарів лісу. Цієї весни плануємо засадити близько 200 гектарів, решту – восени». Але й не очікуючи офіційного старту акції, в ДП «Добрянське лісове господарство» вже встигли засадити лісом 140 гектарів. Тож до кінця тижня тут планують закінчити весняно-посівну кампанію. Саджають добрянські лісівники переважно сосну та березу, у значно менших кількостях – дуб. Тобто ті культури, які найбільше підходять до поліської зони та типу ґрунтів. «Саджанці вирощуємо у своїх розсадниках, – пояснив Іван Олексійович. – Щороку до 3,5 мільйона штук».

З цікавістю оглянули студенти теплиці та розсадники, нижній склад, виробничі цехи, а також отримали практичні навички чіпування та внесення даних в електронний реєстр.

У Новояриловицькому лісництві майбутні фахівці з лісогосподарювання відвідали комплекс з переробки та зберігання насіння. Довідалися, що більшість майбутніх лісів тут висадять вручну, за допомогою меча Колосова. За 136 років з часу винаходу цього інструменту кращого і практичнішого ще не винайшли. «Звісно, є посадочні машини, але їх застосовують на рівнинах, де немає пнів та коріння, де є можливість проїхати техніці», – пояснив директор ДП «Добрянське лісове господарство».

А головний лісничий підприємства Денис Землянко ознайомив студентів  із технологією посадки сіянців: «При ручному способі садіння у складі ланки має бути дві людини – мечник і саджальник. Саджальник має стояти на борозні. Спочатку він робить мечем лунку в борозні, заглиблюючи меч на 25 сантиметрів і утворює щілину необхідної довжини, в яку саджають сіянець так, щоб корінці не загинались. Після цього сіянець загортають, а грунт довкола нього притоптують ногою. На відстані 70 сантиметрів саджальники повторюють аналогічну процедуру. Відстань між борознами має бути 2,5 метра».

Головний лісничий підкреслив, що під час посадки дуже важливо, аби коренева система сіянців була змочена в розчині глини, землі і води. Це убезпечить їх від пересихання. А ще сіянці мають лежати у відрі, щоб завітрилися корінці.

Після практичних занять викладачі технологічного вишу констатували, що доповнення аудиторних занять виїзними є ефективним способом формування системних знань у майбутніх фахівців лісу.

Цього ж дня провідний інженер з лісовідновлення Добрянського лісового господарства Олена Кравченко зустрілася з школярами учнівського лісництва, своїми підшефними, якими опікується понад 10 років, привчає їх любові до природи і зокрема до лісу, щоб ланцюжок «Люди – природа» і надалі залишався нерозривним.

 

За інформацією ДП «Добрянське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства