На вищий рівень ефективності господарювання

В площині реалізації цієї мети в ДП «Добрянське лісове господарство»

14  грудня  2018 року відбулася технічна нарада лісничих всіх лісництв

підприємства та керівників його підрозділів.

 

З питання порядку денного «Про  хід виконання наказів Держлісагентства та Чернігівського ОУЛМГ» виступив головний інженер В’ячеслав Киченок.

Він, зокрема, вказав на необхідність виконання всіх наказів та розпоряджень, які надходять до підприємства та які приймаються самим підприємством. Всі накази контролюються, тому необхідно обов’язково виконувати резолюційну частину наказу. Головний інженер звернув увагу на виконання наказів «Про підсумки фінансово-господарської діяльності за 9 місяців 2018 року», «Про режим функціонування в умовах особливого періоду», звернув також увагу учасників наради на дотримання Закону України «Про публічні закупівлі» при проведенні закупівель.

З питання  інвентаризації санітарного стану лісових насаджень та виконання заходів щодо ліквідації масового всихання лісів виступив провідний  інженер з охорони та захисту лісу Василь Гайдамако.

Він інформував, що за  11 місяців 2018 року  у лісах ДП «Добрянське ЛГ» проведено санітарних рубок на площі 1250,2 га та заготовлено ліквідної деревини 30692 м3. У порівнянні з таким періодом 2017 року площа рубок збільшилася на  40,7 % і заготівля ліквідної деревини зросла на 69 %.

Вибіркові санітарні рубки проведено на 1231 га, заготовлено 24901 метрів кубічних деревини. Суцільно санітарні рубки – на 19,2 га заготовлено 5791 метрів кубічних ліквідної деревини. Загалом у 2018 році планувалося провести санітарно-оздоровчі заходи на площі 1353,2 га та заготовити 36479 м куб. ліквідної деревини. З них суцільні санітарні рубки – 32,1 га (9929 м куб.), вибіркові санітарні 1321,1 га (26550 м куб.), тоді як у 2017 році вибіркові санітарні рубки проведено на площі 1293 га, обсяг заготовленої деревини 25787 м куб. Суцільні санітарні рубки проведено на площі 3 га та заготовлено 970 м куб. ліквідної деревини. На 1 квартал 2019 року планується проведення санітарно-оздоровчих заходів на площі 690 га, з них на 10 га – суцільно санітарні рубки.

Про інвентаризацію та атестацію лісокультурних об’єктів  у 2018 році інформувала учасників технічної наради  провідний інженер з лісових культур Олена Кравченко.

Вона зазначила наступне: створено по лісгоспу 222,5 га лісових культур –  106 % до плану: Олександрівське лісництво – 20,9 га, Олешнянське – 42,1 га, Добрянське – 49 га, Комарівське – 37,1 га, Ново-Яриловицьке – 23,2 га, Ріпкинське – 32,1 га, Чудівське -18,1 га. Станом на 14 грудня 2018 року план догляду виконаний на 122%, всього на 734 га.

За результатами інвентаризації та атестації лісових культур їх приживлюваність згідно осінньої інвентаризації склала 90,9 % при плані 87,6%. Найбільше атестовано III класом якості в Олешнянському лісництві – 32,3 га та Ріпкинському -30,3 га. Переведено у покриту лісом площу 274 га при плані 250 га – 110 %.

Провідний інженер  звернула увагу на якість посадки лісових культур та дотримання термінів їх посадки, а також на необхідність забезпечення своєчасного і якісного проведення агротехнічних і лісівничих заходів за лісовими культурами, плантаціями, шкілками та розсадниками. При задовільному природному поновленні зрубів головними лісоутворюючими породами слід залишити їх під природне поновлення з постійним проведенням доглядів. Слід покращити і догляди за лісовими культурами, до кожної ділянки підходити індивідуально. У суху чи спекотну погоду догляди не проводити;

Олена Кравченко наголосила, що до 2 січня наступного року треба завершити проекти лісових культур.  У 2018 році відтворення лісів проведено на площі 222,5 га при плані 200 га – 111 %. Переведено ділянок з природним поновлення 37,8 га при плані 30 га – 126%. Щодо заготівлі насіння, то план заготівлі насіння сосни виконали всі лісництва. Заготовлено насіння деревних та чагарникових порід 2120 кг при плані 620 га, в тому числі: сосни – 70 кг – 100 %, липи дрібнолистої -30 кг, берези повислої -20 кг, дубу звичайного -2000 кг.

З питання порядку денного наради про перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими доповідав також головний інженер Вячеслав Киченок.

Він наголосив, що лісовій громаді держави та господарюючим структурам, які використовують у виробництві деревину, починаючи з 1 січня 2019 року, необхідно буде користуватися національними стандартами, гармонізованими з європейськими, в яких суттєво змінені підходи до визначення розмірно-якісних характеристик в лісоматеріалах. Якщо зараз деревина в Україні розподіляється на три сорти (І, ІІ, ІІІ) та має низку сортиментів (призначення), то з 2019 року буде розподілятися на чотири класи якості (A, B, C, D), як і в європейських країнах. Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, розроблялися Технічним комітетом України зі стандартизації лісових ресурсів та затверджувалися ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості». Зокрема, розроблено та затверджено вісім стандартів (ДСТУ EN) класифікації за якістю для хвойних і листяних лісоматеріалів (ялина і ялиця; сосна; модрина та тис; дуб і бук; тополя; ясен, клен та явір), а також класифікації за розмірами для листяних та хвойних порід. У зв’язку з тим, що з 1 січня 2019 року скасовуються всі стандарти, розроблені до 1992 року (переважно всі міждержавні ГОСТ), на заміну яких мають бути введені європейські стандарти (EN) або, у разі відсутності таких – міжнародні (ISO), складено план робіт, який має бути виконаним до 1 січня 2019 року. Наповнення плану робіт обумовлено тим, що на частину продукції лісогосподарських підприємств не існує ні європейських, ні міжнародних стандартів. Також частина європейських стандартів в Україні не легітимна, а деякі чинні в Україні нормативні документи суперечать однин одному.

Відповідно до плану робіт наразі розробляються, уточнюються та затверджуються ще п’ять стандартів та дев’ять Технічних умов. Окрім того, у зв’язку з переходом на європейську систему стандартизації, розроблена коригуюча форма на класифікацію лісоматеріалів (до кінця 2018 року). Призначення цієї форми – максимально полегшити перший період переходу підприємств галузі до нової системи стандартизації. Ця форма є наближеною до реальної класифікації за якістю (згідно з європейськими стандартами) лісоматеріалів різних порід деревини, що представлені на ринку деревинної сировини України. Коригуючою формою передбачається встановлення тимчасового (на перехідний період – до кінця 2018 року) співвідношення між сортиментами певного призначення й сорту за діючими до 1 січня 2019 року стандартами на лісоматеріали (ГОСТ 9462, ГОСТ 9463, ТУУ 56.196) й класами якості за EN 1316:1-2012, EN 1316:2-2012, EN 1927:1-2008, EN 1927:2-2008(АС-2009), EN 1927:3-2008 та проектами ТУУ на лісоматеріали круглі й деревину дров’яну.

Під час користування коригуючою формою у перехідний період на європейську систему стандартизації слід враховувати, що:

— в європейській системі стандартизації лісоматеріалів круглих прийнято 10 груп діаметрів, а не звичні для нас три групи;

— групи діаметрів враховують лише обмір колод за серединним діаметром в корі чи без кори (за домовленістю зі споживачем);

— принцип класифікації за європейською системою стандартизації лісоматеріалів круглих не базується на призначенні сортиментів, а в основі його – показники розміру та якості колод; більший діаметр і мінімальний вміст вад деревини за встановленого приросту – вищий клас якості;

— до класу якості А прийнято відносити лісоматеріали найвищого класу якості, які у більшості походять з нижньої частини колоди, із чистою деревиною або з незначними вадами, які не обмежують її використання;

— до класу якості В прийнято відносити лісоматеріали середнього класу якості, без особливих вимог до чистої деревини та сучками у межах середнього значення для кожної породи;

— до класу якості С прийнято відносити лісоматеріали нижче середнього класу якості, в яких дозволяються ті вади, які не значно знижують природні властивості деревини, як матеріалу;

— до класу якості D має бути віднесено лісоматеріали, що не задовольняють жодному з класів якості А, B, C, але з яких ще може бути отримано пиломатеріали для подальшого використання;

— всі інші лісоматеріали круглі, з яких неможливе отримання пиломатеріалів для загального використання, мають бути класифіковані, як:

а) деревина дров’яна для промислового використання, довжиною 2,0-4,0 метри (виробництва трісок технологічних чи паливного призначення, розколювання на паливну деревину тощо);

б) деревина дров’яна для непромислового використання довжиною до 2 метрів (може бути реалізована фізичним і юридичним особам як паливо).

Зазначимо, що перехід на національні стандарти, гармонізовані з європейськими, передбачено постановою Уряду «Про затвердження Програми діяльності Кабінету Міністрів України» від 09.12.2014 року №695 та у відповідності до наказу державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 14.12.2015 року №184.

Перехід до нової стандартизації зумовлений розвитком нових технологій переробки деревини та євроінтеграційними процесами в лісовій галузі України.

На нараді також виступила юрисконсульт Олена Котляр. Вона звернула увагу на те, що на виконання пункту 2 розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2018 року №681-р «Про затвердження плану заходів з проведення у 2018 році Всеукраїнського тижня права» на підприємстві було затверджено наказом від 27 листопада 2018 року план заходів з проведення у 2018 році Всеукраїнського тижня права, під час якого основними темами для обговорення стали організація виступів у засобах масової інформації з питань реалізації та захисту прав людини, у тому числі соціально незахищених верств населення, учасників антитерористичної операції, членів їх сімей, внутрішньо переміщених осіб та постраждалих унаслідок зазначеної операції,  суб’єктів, які мають право на безоплатну правову допомогу та інших.

З розглянутих технічною нарадою питань прийнято відповідні рішення.

За інформацією ДП «Добрянське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства