Години тривог і мужності

Напередодні професійних свят у лісівників і надзвичайників не було ні хвилини спокою…

Майже протокольний запис надзвичайної події в остерських і козелецьких лісах

Надзвичайна подія, яка порушила спокій  лісівників ДП «Остерський військовий лісгосп», сталася 12 вересня. В цей день об 11.23 з відеокамер спостереження лісгоспу зафіксували дим на території військового полігону в/ч А-0665. Для рекогносцирування на місце події було направлено лісничого В. Дворніка, який повідомив головного лісничого підприємства О. Кулініча про пожежу на території полігону, а саме – на лінії між кварталами 109, 138.

О 12.00 головний лісничий в телефонному режимі повідомив начальника пожежної  роти в/ч  А-0665 капітана В. Мєзькова, котрий запевнив, що, мовляв, контролює ситуацію –  техніка вже працює.  Після оцінки обстановки та аналізу розвитку пожежі головний лісничий О. Кулініч повідомив директора лісгоспу В. Брайка про загрозу розповсюдження вогню і на лісові масиви ДП «Остерський військовий лісгосп».

О 12.50 адміністрація лісгоспу прийняла рішення про виїзд на місце події лісових пожежних (розвідників), а згодом – і зведеного загону, техніки та людей. Директор лісгоспу повідомив Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства  про ситуацію, що склалась.

З 14.00 керівництво і відповідальність за дії лісової охорони та залученої техніки лісгоспу в умовах надзвичайній ситуації прийняв на себе директор В. Брайко. Головне завдання – не допустити розповсюдження вогню на лісові масиви державного фонду. З цією метою по периметру полігону (квартали 84, 52, 99)  розставили фахівців лісової охорони та пожежну техніку військового лісгоспу, посилили спостереження за напрямком руху вогню. Додатково  повідомили і начальника пожежної роти в/ч  А-0665 капітана В. Мєзькова про загрозливий розвиток вогняної стихії.

О 14.32  повідомили по телефону  чергового ДСНС Козелецького району, а згодом і начальника ДСНС Козелецького району про вкрай загрозливу ситуацію. З 15.00 вона ускладнилась сильним поривчастим вітром – вогонь став розповсюджуватись у напрямку села Косачівка. Саме тому  зведеному загону лісівників ДП «Остерський військовий лісгосп» довелося перебазуватись на відстань 7 кілометрів, зайняти позицію перед  фронтом вогню, готуючись до можливості верхової пожежі. Додатково сповістили і чергову частину ДСНС  в Козельці.

Близько 16.00 на місце події прибула пожежна машина ОТГ з Косачівки, проінформували про розвиток пожежі і Чернігівське ОУЛМГ. О 16.54 надійшло повідомлення від директора ДП «Остерське ЛГ» Г. Шульги про залучення авіації ДСНС для гасіння пожежі на полігоні. І тому директор ДП «Остерський військовий лісгосп» В. Брайко вирішив вивести людей та техніку з ймовірної точки скиду води в безпечне місце (квартал 52). Тоді ж сюди прибула і пожежна машина ДПРП ДСНС  № 7 з Остра.

О 17.10 на місце події прибув начальник Чернігівського ОУЛМГ О. Зінченко. З 18.00  безпосередньо на полігоні вже діяв оперативний штаб з ліквідації пожежі  під керівництвом начальника управління ДСНС України в Чернігівській області Р. Гордового. Він провів і першу нараду та прийняв рішення про розміщення штабу в приміщенні Косачівського лісництва (ДП «Остерське лісове господарство», яке розташоване  за 8 кілометрів від місця події,  для безпосереднього керування ліквідацією пожежі.

У цей же час авіація МНС здійснила декілька скидів води на охоплений полум’ям ліс. Під час об’їзду керівництвом штабу з ліквідації пожежі виявлено загрозливе розповсюдження верхової  пожежі в напрямку кварталів 50-51 ДП «Остерський військовий лісгосп». Директор лісгоспу В. Брайко вирішив терміново перемістити пожежну техніку та фахівців лісгоспу якнайближче до фронту вогню.  Поряд з працівниками лісгоспу мужньо боролася з вогнем пожежна команда ДСНС з Остра. Пізніше сюди ж прибула і пожежна команда ДСНС з Чернігова, пожежна цистерна на базі ГАЗ-66 Косачівського лісництва ДП «Остерське ЛГ».

І ось о 20.30  нарешті верхову пожежу перевели в низову. Але вогонь  продовжували гасити. Після дозаправки важкої техніки (БАТ та іншої) за рішенням начальника військового навчального центру № 169 генерала В. Ніколюка перебазовано важку військову пожежну техніку з метою подальшої  локалізації пожежі і створення пожежного розриву паралельно лісовим кварталам ДП «Остерський військовий лісгосп» – 49, 50, 51, 59, 84; та лісовим кварталам ДП «Остерське лісове господарство» 63 і 68. Військову техніку направляв майстер лісу Бондарівського лісництва (ДП «Остерський військовий лісгосп») А. Олійник.

З 21 години 12 вересня до 2 години ночі 13 вересня для контролю та з метою недопущення вогню до  державного лісового фонду проводився безперервний об’їзд полігону по периметру генералом В. Николюком, начальником ДСНС  в Козелецькому районі С. Хоменком та директором ДП «Остерський військовий лісгосп» В. Брайком. О 2 годині ночі пожежу на полігоні нарешті локалізували. Було виставлено спільні пожежні караули під керівництвом лісничого Бондарівського лісництва (ДП «Остерський військовий лісгосп») В. Дворніка та начальника пожежної роти в/ч  А-0665 капітана В. Мєзькова.

О 7 годині ранку 13 вересня на гелікоптері ДСНС України відбувся рекогносцирувальний обліт із залученням начальника навчального центру № 169 В. Николюка, директорів ДП «Остерський військовий лісгосп» В. Брайка, ДП «Остерське ЛГ» Г. Шульги, заступника начальника ДСНС Чернігівської області В. Вернидуба та начальника 33 полігону А. Ковалевського. Прийняли відповідні рішення для подальшої ліквідації пожежі і недопущення виходу вогню за периметр.

Директор ДП «Остерський військовий лісгосп» висловлює особливу вдячність за допомогу у недопущенні пожежі до лісових масивів державного лісового фонду та професійну злагоджену роботу ДПРП ДСНС України № 7 м. Остер, зокрема,  начальнику С. Хоменку, фахівцям Пасічному, Кравченку та Петрику. До речі, під час локалізації вогняної небезпеки від  ДП «Остерський військовий лісгосп» було залучено 11 одиниць автомобільної  і  тракторної техніки та  18 чоловік лісової охорони і водіїв.

Володимир Брайко, директор ДП «Остерський військовий лісгосп»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства