Нарощувати ефективність лісогосподарювання

Цій меті і була підпорядкована технічна нарада під головуванням директора ДП «Добрянське лісове господарство» Івана Горохівського, яка розглянула підсумки господарсько-фінансової діяльності підприємства за І півріччя нинішнього року.

Головний економіст Тетяна Землянко наголосила, що лісгосп забезпечив виконання основних запланованих заходів. Зокрема на ведення лісового господарства було направлено 14142 тис. грн власних коштів (103,7% до рівня минулого року).

Заготовлено 61227 метрів кубічних ліквідної деревини, в тому числі від рубок головного користування – 41360 (84,7% до плану) та 19867 кубометрів – на рубках догляду (164,9% до плану).

За 6 місяців перероблено 10414 метрів кубічних деревини, випущено продукції переробки на 16726,3 тис. грн (108,1% до рівня минулого року).

Обсяг реалізованої продукції склав 73 млн 112 тис. грн – дещо зменшився порівняно з відповідним періодом минулого року.

Середньомісячна зарплата штатного працівника порівняно з відповідним періодом минулого року також зменшилася на 1536 грн і склала 13598 грн.

А продуктивність праці залишилася на рівні відповідного періоду 2018 року.

До зведеного бюджету сплачено 30396 тис. грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 2245 тис. грн більше, ніж за перше півріччя торік. ЄСВ сплачено теж трохи менше – 5901 тис. грн.

Чистого прибутку отримано 2068 тисяч гривень.

Незадовільними темпами ще проводяться деякі види рубок. Потребує постійного контролю і стан ведення електронного обліку деревини.

За підсумками піврічної роботи кращими визнано здобутки Ріпкинського лісництва, яке посіло перше місце в трудовому суперництві серед лісництв, друге місце за Новояриловицьким лісництвом, третє – за Олешнянським. Серед структурних підрозділів лісгоспу перше місце виборов автотранспортний цех.

З аналізом використання лісосировинних ресурсів за півріччя виступив головний інженер лісгоспу В’ячеслав Киченок.

Він відзначив як позитивні тенденції та зрушення, так і низку недоліків, а також окреслив основні завдання на весь рік.

На рубках головного користування заготовлено 41,360 тис. куб. м деревини – це трохи більше, ніж у попередньому році.

Вихід лісоматеріалів круглих на рубках головного користування від загальної кількості заготовленої деревини став більшим, ніж за відповідний період 2018 року. І хоч вихід дров’яної деревини промислового використання дещо зменшився, зате збільшився обсяг заготівлі дров’яної деревини непромислового виробництва. Загальний об’єм заготівлі ділової деревини – 33388 тис. куб. м (40,3% від річного завдання).

Вихід лісоматеріалів круглих хвойних на рубках головного користування від загальної кількості заготовленої деревини склав 88,8%, що на 4,9% більше, ніж за відповідний період 2018 року, при цьому вихід дров’яної деревини промислового використання становить 7,2% (зменшився на 5,8%). Вихід дров’яної деревини непромислового використання – 4,1%, тобто на 1% більше, ніж за минулий рік (3,1%). Загальний об’єм заготівлі ділової деревини склав 31,773 тис. куб. м (42,4% від річного завдання).

Підвідомчими підрозділами за два квартали цього року від рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства, заготовлено 19,867 тис. куб. м ліквідної деревини.

Про дотримання нормативно-правових актів з ведення лісового господарства під час рубок головного користування та рубок формування і оздоровлення лісів інформував провідний інженер лісового господарства Олександр Тищенко.

Він зокрема наголосив, що для того, аби забезпечити ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку з урахуванням природних та економічних умов, цільового призначення, лісорослинних умов, породного складу лісів, а також функцій, які вони виконують, необхідно дотримуватись нормативно-правових актів.

Основними документами з ведення лісового господарства при здійсненні рубок головного користування та рубок формування і оздоровлення є Лісовий кодекс України, методичні вказівки з відведення і таксації лісосік, Правила рубок головного користування в лісах України, порядок спеціального використання лісових ресурсів, правила поліпшення якісного складу лісів, санітарні правила в лісах України, Положення про державну лісову охорону, Закон України про природно-заповідний фонд України, правила пожежної безпеки в лісах України, правила охорони праці, а саме: охорона праці на лісокультурних, лісосічних роботах та при боротьбі з лісовими пожежами, а також технічні умови на класифікацію лісоматеріалів.

Про стан охорони праці в лісгоспі доповідав інженер з охорони праці Петро Кулик.

Він відзначив, що стан охорони праці в окремих підприємствах ще не в повній мірі відповідає вимогам Закону України «Про охорону праці», тож у навчальному центрі «Укркадриліс» пройшли навчання з питань охорони праці та пожежної безпеки головний енергетик, начальники нижнього складу, автотранспортного цеху, голова профкому лісгоспу. У ДП «Чернігівський експертно-технічний центр держпраці» навчалися інженер з охорони праці і майстер нижнього складу.

Після розгляду всіх питань технічної наради надано конкретні доручення посадовим особам ДП «Добрянське лісове господарство» та прийнято відповідні ухвали.

 

За інформацією ДП «Добрянське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства