Нарощувати темпи практичної реалізації програми Президента «Зелена країна»

Саме таким був найголовніший зміст діяльності лісівників Придесення і всієї України восени нинішнього року, що вже минає – 2021-го.

 

Голова Держлісагентства Юрій Болоховець, підсумовуючи цьогорічну реалізацію Програми Президента «Зелена країна», наголосив: «Це еко-ініціатива, яка стала державним трендом. Вона важлива не тільки для лісівників, але й для майбутніх поколінь. А головне – те, що долучилися до цієї наймасштабнішої в історії України висадки дерев понад мільйон учасників».

Він також повідомив, що для практичної реалізації програми Президента Держлісагентство вже зробило відповідні кроки. Зараз обласні підприємства активно нарощують власні потужності. Сучасний насіннєво-селекційний центр, який за рік випускатиме три мільйони сіянців із закритою кореневою системою, вже запрацював у Львові. У грудні такий центр запрацює на Донеччині. Загалом ще планується відкриття насіннєво-селекційних заводів у Київській, Житомирській, Кіровоградській, Сумській, Чернігівській, Волинській, Івано-Франківській, Тернопільській та Хмельницькій областях.

Під час прес-конференції місцевим ЗМІ, яка відбулася третього грудня, начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко розповів журналістам, що вже розпочато процес створення сучасного насіннєво-селекційного центру для вирощування якісних сіянців та саджанців дерев у Горбачівському лісництві ДП «Остерське лісове господарство».

Домовилися також із територіальними громадами області про передачу земельних ділянок саме під висадку лісів. Сформовано й фінансову модель програми. Одним словом, створено чітку та детальну «дорожню карту» заліснення кожного району та громад області.

Під час осінньої кампанії в рамках реалізації програми Президента України «Зелена країна» у 2021 році висадили 3 мільйони 446 тисяч 590 дерев. Це на 49 відсотків більше від запланованого. Державними підприємствами Чернігівського ОУЛМГ висаджено 2 мільйони 575 тисяч 430 саджанців. А це на 85 відсотків більше планового показника.

Заходи з озеленення відбулися в багатьох загальноосвітніх закладах, на територіях об’єднаних територіальних громад Чернігівщини. Проводилися відкриті уроки, конкурси на кращий малюнок, працівники лісогосподарських підприємств організовували екскурсії для учасників акції. А ще відбулася ціла низка флешмобів зі створення скверів та зелених зон. Висаджені нові міні-дендропарки, «Олімпійські алеї», – повідомив начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко.

А головна обласна акція відбулась у Городнянському лісництві державного підприємства «Городнянське лісове господарство». У ній взяв участь заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктор Смаль. Він, зокрема, підкреслив:

– Для висвітлення ходу реалізації програми Президента «Зелена країна» створили спеціальний сайт https://zelenakraina.gov.ua/. Цей сайт стане унікальним інструментом для спостереження за процесом висадження нових лісів. Зі збільшенням масштабу карти на головній сторінці сайту користувачу стає доступна деталізація даних по кожній області. Хто висаджував, де, і головне – скільки.

Підсумував прес-конференцію начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко. Він оприлюднив плани на наступний рік: вже під час весняної лісокультурної кампанії 2022 року лісівники Чернігівщини планують створити лісові культури на всіх суцільних зрубах минулих років. Тоді буде висаджено понад шість мільйонів нових дерев!

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства