Не стало вірного лицаря сіверянських лісів

На 72-му році життя після тяжкої хвороби перестало битися завжди щире і турботливе серце заслуженого працівника сільського господарства України Йосипа Михайловича Райчинця.

Не стало одного зі старійшин лісового господарства Придесення, справжнього лицаря сіверянських лісів, чиє життя з юних літ було присвячене збереженню і примноженню зеленого скарбу Чернігівщини – її лісів.

 

Він прийшов у життя одинадцятою дитиною в працелюбній родині закарпатських селян з містечка Поляна і звідти, як святу заповідь, проніс через своє життя щиру повагу до людини праці, турботу про її добробут.

Після закінчення Львівського лісотехнічного інституту Й.М. Райчинець перше лісівниче «хрещення» одержав на посаді майстра Корюківського лісгоспу, звідки був призваний до армійських лав. По закінченні строкової служби в армії повернувся на попереднє місце роботи. Потім був переведений на посаду головного інженера Новгород-Сіверського лісгоспу, який згодом очолив. Йосип Михайлович з честю пройшов усі щаблі лісівничого загартування і в 1986 році очолив обласне управління лісового господарства Чернігівщини. На цій високій і відповідальній посаді трудився в поті чола два десятки літ – до 2006 року.

За його очільництва лісівничою галуззю Придесення вона здобула потужний імпульс розвитку і оновлення, а обласне управління по праву стало кадровою кузнею, яка дала путівку на керівні посади десяткам висококваліфікованих спеціалістів лісівничої справи.

Йосип Михайлович завжди глибоко усвідомлював істину, що зберегти ліс, наростити його життєстверджуючу силу – значить забезпечити тисячі людей роботою і гідною заробітною платою, не дати зів’янути життю десятків лісових сіл і хуторів Чернігівщини з їхньою соціальною інфраструктурою, необхідною для жителів, а особливо – молоді.

Після Чорнобильської катастрофи, в ліквідації наслідків якої взяли участь сотні лісівників Чернігівщини і особисто начальник обласного управління Й.М. Райчинець, за рекомендаціями лікарів він залишив клопітний пост начальника управління. Лісівники Чернігівщини обрали його головою обкому профспілки працівників лісового господарства.

З притаманною йому сумлінністю і відповідальністю Йосип Михайлович віддавав увесь свій запал профспілковому життю трудових колективів Чернігівського ОУЛМГ. По-батьківськи тепло він турбувався про допомогу воїнам-учасникам бойових дій на Сході України, їхнім родинам, постійно переймався поліпшенням умов праці лісівників, організацією дозвілля молоді через розвиток спорту і участь у міжнародних і всеукраїнських змаганнях лісівників. Він підняв на вищий рівень професійні зв’язки з гомельськими лісівниками з Республіки Білорусь, дбав про ветеранів війни і праці, юну зміну в учнівських лісництвах.

Він жив до останнього подиху турботою про ліс, про всіх тих, хто зріднився з лісом на віки вічні.

Як і він, вірний лицар сіверянських лісів Йосип Михайлович Райчинець.

Світлу пам’ять про Йосипа Михайловича Райчинця збережемо в наших серцях.

Хай рідна Сіверянська земля буде йому пухом.

Лісівники Чернігівщини

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства