Ні ракетний терор агресорів, ні їхнє згубне ставлення до довкілля не завадили лісівникам Чернігівщини з честю виконати минулорічні завдання

Про це свідчить насамперед те, що лісогосподарські підприємства Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства у 2022 році виконали зобов’язання зі сплати податків, успішно провели лісокультурну кампанію та постійно допомагають Збройним Силам України, щоб вони якомога швидше звільнили рідну землю від ворога.

Дбали насамперед про майбутні ліси, про їх відтворення. Під час весняної та осінньої лісокультурних кампаній лісогосподарськими підприємствами Чернігівського ОУЛМГ відтворено лісів на площі 2145 гектарів (111 відсотків від завдання), проведено доповнення лісових культур на 1046,2 гектара (133 відсотки від завдання), догляд за лісовими культурами – на площі 5220,9 гектара (135 відсотків від завдання). В рамках реалізації програми Президента України «Зелена країна» висаджено 16 мільйонів 437 тисяч дерев (162 відсотки від завдання).

Усвідомлюємо, що головне – економіка Чернігівщини: ось за минулий рік лісогосподарські підприємства управління сплатили до бюджетів усіх рівнів 357,6 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів. З них до Державного бюджету сплачено 230,7 мільйона гривень. До місцевих – 126,9 мільйона гривень. Єдиного соціального внеску – 70 мільйонів гривень.

Трудилися, як мовиться, не покладаючи рук. Від усіх видів рубок лісогосподарські підприємства заготовили 675,5 тисяч кубометрів деревини, в тому числі на рубках головного користування – 446,6 тисячі кубометрів. На рубках головного користування заготовлено лісоматеріалів круглих 324,9 тисячі кубометрів, або 73 відсотка загальної заготівлі, дров’яної деревини промислового використання – 31,5 тисячі кубометрів, непромислового використання – 84,7 тисячі кубометрів та довгомірних лісоматеріалів – 5,5 тисячі кубічних метрів деревини.

Від рубок догляду заготовлено 228,9 тисячі кубометрів деревини, з них лісоматеріалів круглих – 93,6 тисячі метрів кубічних, дров промислового і непромислового використання – 135,3 тисячі метрів кубічних.

Обсяг реалізованої продукції – 937,4 мільйона гривень. Вкладення в капітальні інвестиції склали 30,3 мільйона гривень.

Хоч ситуація в українській енергетиці дуже напружена, дровами Чернігівщина забезпечена. Лісівники доклали максимум зусиль, щоб жителі області були з теплом. От і зараз на складах зберігається понад 29 тисяч кубічних метрів паливної деревини. Скрізь в області створено запаси дров’яної деревини. Загалом реалізовано торік 165,1 тисячі метрів кубічних дров паливних.

Після війни лісівники спільно з природоохоронними організаціями спрямують свої зусилля на розробку ефективної системи моніторингу стану довкілля, щоб оцінити реальний об’єм завданої шкоди та розробити механізми відновлення довкілля.

Площа земель лісового фонду, що була розмінована у 2022 році становить 12 тисяч 742 гектари. Площа земель, що потребує розмінування, 8 тисяч 664 гектари.

Становище з пожежами дещо покращилось. По-перше, населенню заборонено доступ до угідь. По-друге, працюємо злагоджено та згуртовано спільно із обласними рятувальниками та військовими й правоохоронцями, місцевою й виконавчою владою. Торік зафіксовано 36 пожеж загальною площею 247,87 гектара. Спільними зусиллями вдалось зупинити вогонь і не дозволити пожежам перекинутись на верхівки дерев.

Для своєчасного виявлення загорянь та ліквідації їх на ранніх стадіях на підприємствах діють 38 телевізійних систем спостереження за лісовими масивами. Також для моніторингу лісових масивів використовуються 11 безпілотних літальних апаратів. Є в наявності 39 пожежних автомобілів, 44 лісові пожежні модулі, 252 радіостанції, з яких 191 – переносні та автомобільні.

З метою попередження та виявлення незаконних рубок, браконьєрства та інших лісопорушень працівники державної лісової охорони лісогосподарських підприємств Чернігівського управління постійно, згідно встановлених графіків, патрулюють ліси. Тож підсумовуючи рік минулий, зазначу, що функціонують 39 мобільних рейдових груп з охорони лісів від лісо порушень, які налічують 125 працівників державної лісової охорони. Вони провели 1350 рейдів, склали 10 адмінпротоколів на суму штрафів у розмірі 5,1 тисячі гривень та суму заподіяної шкоди – 77,53 тисячі гривень. Кошти сплачені добровільно.

З метою виявлення та фіксації лісопорушень у лісових насадженнях встановлено фотопастки, місце розміщення яких лісівники постійно змінюють. Автомобілі державної лісової охорони обладнані GPS-трекерами, а працівники мають при собі засоби фото та відеофіксації.

Для оборони країни, а саме на облаштування фортифікаційних споруд, лісгоспи Чернігівського ОУЛМГ вже відправили тисячі кубометрів деревини: 7,2 тисячі кубометрів лісоматеріалів круглих, майже дві тисячі кубометрів пиломатеріалів та 2 тисячі кубометрів дров.

Лісівники Чернігівщини передали Збройним Силам України 14 вантажівок та стільки ж легковиків. Також постійно допомагаємо паливно-мастильними матеріалами та запчастинами.

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації ми, на жаль, втратили двох працівників: Андрія Бельдягу з Новгород-Сіверського лісгоспу та Віктора Дзюбу з Корюківського. А ще раніше, у 2014 році, під час антитерористичної операції загинув Микола Лущик з Корюківського держлісгоспу.

Сумна статистика героїзму і мужності наших колег поповнилася ще й трьома членами сімей працівників наших підприємств: загинули син верстатника деревообробних верстатів з Новгород-Сіверського держлісгоспу Юрія Довганя Микола Довгань, син тракториста Корюківського держлісгоспу Олексія Карбовського Дмитро Карбовський і син лісничого Холминського лісництва Олександра Прояви Олександр Проява. Покоління лісівників у своїх серцях збережуть назавжди вічну і світлу пам’ять про полеглих Героїв.

Були поранені Денис Володимирович Мороз з Корюківського держлісгоспу, Сергій Яковенко, Олександр Горохівський з Чернігівського держлісгоспу та Володимир Яковенко з Ніжинського лісгоспу.

А двадцятирічний студент першого курсу НУБіП України Валентин Левченко, який добровольцем пішов на фронт, героїчно віддав своє молоде життя на Харківщині. А народився та виріс він у селі Козилівка Корюківського району.

Лісівники Чернігівщини боронять рідну землю на передовій. Ті лісівники, котрі залишилися в тилу, продовжують дбати про екологію України – висаджують тисячі гектарів лісу на розмінованих і не захоплених ворогом територіях.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства