Об’єднати зусилля лісівників і правоохоронців задля ефективної протидії крадіям лісу і незаконному обігу деревини

Саме цій меті була підпорядкована проведена за ініціативи Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства спільна нарада з представниками правоохоронних органів, яку відкрив начальник ЧОУЛМГ Олександр Зінченко.

Відкриваючи це важливе зібрання, він, зокрема, наголосив, що  для безумовного виконання доручення Прем’єр-міністра і вимог Державного агентства лісових ресурсів України сьогодні вкрай важливо напрацювати спільний алгоритм дій і координацію заходів поміж державними лісогосподарськими підприємствами та правоохоронними  органами області, щоб ефективно  протидіяти незаконним рубкам і нелегальному обігу деревини.

Очільник державної лісогосподарської галузі Чернігівщини представив усім учасникам спільної наради заступника начальника управління превентивної діяльності, члена обласного штабу з протидії незаконним рубкам Олега Флюгерта, слідчого головного управління Нацполіції в Чернігівській області Ірину Львову, заступника начальника оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області Сергія Цирулевського, начальника відділу державного екологічного нагляду природно-заповідного фонду, лісів та рослинного світу Олександра Феськовця та представника СБУ Олександра Ярового.

З другого питання порядку денного спільної наради, а саме про стан справ з протидії незаконним рубкам в лісах підприємств області, на які поширюється сфера впливу ЧОУЛМГ  виступив заступник начальника, головний лісничий обласного управління Володимир Єленич. Він, зокрема, наголосив, що ситуація з незаконними рубками в лісах, підвідомчих обласному управлінню державних підприємств за останні три роки наступна: у 2017 році було зареєстровано 60 випадків незаконних рубок лісу загальним обсягом 1165 кубічних метрів і сума збитків, завданих галузі складала 6 мільйонів 757 тисяч гривень. У 2018 році зареєстрували вже 51 випадок з обсягом 748 кубічних метрів деревини і сумою збитків в 3 мільйони 715 тисяч гривень. Протягом минулого року виявлено 58 випадків незаконних рубок загальним обсягом 499  кубічних метрів з сумою збитків понад 2 мільйони 349 тисяч гривень. Відрадно, що навіть з такого короткого аналізу випадків незаконних рубок все ж спостерігається тенденція  до їх зменшення.

Але ця констатація аж ніяк не привід для самозаспокоєння. Більше того, треба активізувати протидію «чорним лісорубам», котрі з початку року чинять своє свавілля в лісах, особливо там, де є цінні породи дерев – таких, скажімо, як дуби звичайні. Лісокради добре укомплектовані транспортними засобами, приладами нічного бачення і навіть вогнепальною зброєю. Вони йдуть на злочин, як правило, вночі – наскакують на раніше розвідані дубові ділянки, нівечать дерева, найбільш вигідні для них і за півгодини за ними, буває, вже і сліду немає, крім понівечених залишків цінних дерев.

Так, з початку цього року сталося чотири випадки незаконних рубок загальним обсягом майже 12 кубічних метрів із сумою збитків 77,3 тисячі гривень. Три випадки в ДП «Чернігівське лісове господарство» та один – в ДП «Прилуцьке лісове господарство».  За результатом спільних дій працівників державної лісової охорони та поліції в двох випадках лісопорушників виявлено, про що й складено адміністративні протоколи. Але покарання, на моє переконання, для розкрадачів цінних порід дерев все ж недостатні. Треба зробити їх жорсткішими і розглядати в площині кримінальних злочинів.

Нині лісова охорона держлісгоспів працює в цілодобовому режимі, але їй так само не вистачає зусиль і знань для вищої якості роботи. І тут ми вправі розраховувати на дієву допомогу досвідчених працівників поліції, які б фахово допомогли лісоохоронцям підвищити якість охорони лісу.

Про стан протидії незаконним рубкам та інші проблемні питання в ДП «Ніжинський лісгосп», Прилуцький та Чернігівський лісгоспи йшлося і у виступах представників цих лісгоспів – директора Чернігівського лісгоспу Юрія Ревка та Прилуцького – Андрія Данька.

На їхню думку необхідно значно скоротити шлях від скоєння злочину і до покарання злочинця рішенням суду. Вони, зокрема, зазначали, що коли всебічно протоколюються разом з працівниками поліції виявлені випадки самовільних рубок, затримується транспорт, ідентифікуються особи, які  завдали збитків лісу, то закономірно б очікувати і адекватного в часі рішення суду. Але далі справа чомусь рухається так, як мокре горить. Бува, що навіть не доходить до вироку суду. А непокараний злочин, ніби радіація, отруює свідомість потенційних «чорних лісорубів» і множить їхнє число. Отже, заподіяне лісу зло обов’язково має бути покараним, причому в стислі строки.

Своє бачення вирішення гострих проблем оприлюднив і головний інженер ДП «Ніжинське лісове господарство» Олександр Баргамін.

Про порядок видачі сертифікатів про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій доповідав заступник начальника головний інженер ЧОУЛМГ Олександр Жук. Він наголосив, що вимога Прем’єр-міністра України не виконується лісогосподарствами «Чернігівоблагроліс», хоча на спільній нараді в облдержадміністрації вони запевняли, що обов’язково візьмуться за електронний облік деревини. Це ставить  в кричущо нерівні умови державні лісгоспи з лісовими господарствами «Чернігівоблагролісу». Більше того, спонукає до утворення різного роду корупційних схем, які стають токсичними для інших лісокористувачів, вводить в оману керівництво області, районів, об’єднаних територіальних громад щодо реального стану справ з розкраданням лісу, діяльністю підпільних пилорам і зрештою завдає значних збитків економіці.

Підсумовуючим документом спільної наради Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства і представників правоохоронних органів стали пропозиції лісівників до правоохоронних органів – як алгоритм рішучої протидії незаконним рубкам, нелегальному обігу деревини та координації об’єднаних зусиль, спрямованих на вирішення цих гострих і невідкладних проблем.

Так, зокрема, ці пропозиції передбачають на рівні області визначити відповідальну особу від правоохоронних органів щодо співпраці з ЧОУЛМГ з протидії незаконним рубкам і нелегальному обігу деревини.

Передбачається також в цих пропозиціях визначити відповідальну особу від правоохоронних органів щодо співпраці по кожному районному відділку поліції з державними лісогосподарськими підприємствами у відповідності до територіальності.

В пропозиціях також передбачається забезпечення обов’язкової присутності працівника поліції в складі рейдових груп лісгоспів.

Важливим пунктом цих пропозицій є необхідність у підвищенні ефективності розслідування справ правоохоронними органами та їхнє сприяння щодо отримання дозволів для державної лісової охорони на травматичну зброю.

А ще лісівники вимагають доступу до документації деревообробних суб’єктів господарювання – таких, скажімо, як пилорами і тим самим вони матимуть можливість виявляти на цих підприємствах законність походження оброблюваної деревини.

Присутні на спільній нараді представники правоохоронних органів з розумінням сприйняли такі пропозиції лісівників Чернігівщини.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства