Потужний державний професійно-технічний заклад підготовки кадрів для лісів Сіверського краю

Саме так, і заслужено, називають Сновське вище професійне училище лісового господарства у місті Сновськ.

Тут 15 лютого відбулася змістовна виробнича нарада за участі начальника Чернігівського ОУЛМГ Сергія Аніщенка, першого заступника начальника, головного лісничого Вадима Фесюна, головного спеціаліста відділу лісового господарства Володимира Перев’язка, професора кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Національного університету біоресурсів і природокористування Віктора Маурера, доцента кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Ігоря Іванюка, завідувача кафедри аграрних технологій та лісового господарства Національного університету «Чернігівська політехніка» Михайла Селінного, директора ДПТНЗ «Сновське вище професійне училище лісового господарства» Лариси Дубини та її заступника Віктора Ананка.

У нараді також взяли участь головні лісничі державних лісогосподарських підприємств Чернігівського ОУЛМГ: Максим Левкович з ДП «Городнянське лісове господарство», Віталій Скоробагатий з ДП «Корюківське лісове господарство», Олександр Марахонько з ДП «Ніжинське лісове господарство», Віталій Сідько з ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», інженери лісових культур та лісничі Андрониківського, Єлинського та Щорського лісництв ДП «Корюківське лісове господарство».

Відкрила поважне зібрання і виступила директор ДПТНЗ «Сновське вище професійне училище лісового господарства» Лариса Дубина. Вона загострила увагу учасників на глибокому аналізі і перспективах розвитку закладу та питаннях соціально-педагогічної взаємодії викладачів, майстрів виробничого навчання учнів із роботодавцями.

Зокрема зазначила, що Сновське вище професійне училище лісового господарства – заклад третього атестаційного рівня, який готує кваліфіковані кадри з 14 інтегрованих професій та двох спеціальностей за чотирма напрямами економічної діяльності.

Будівництву навчають за професіями штукатур, лицювальник-плиточник, маляр, верстатник деревообробних верстатів, столяр, електрогазозварник.

А ще – лісовому господарюванню за професіями лісник, єгер, лісоруб, оператор гідроманіпулятора. Всі ці професії об’єднує спеціальність «лісове господарство».

Не обійдено увагою і сільське господарство. Готують трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва за категоріями «А1», «А2», а також водіїв автотранспортних засобів категорій «С» і «С1».

Для громадського харчування вчать на кухарів, кондитерів за спеціальністю «харчові технології».

На початок нинішнього року в училищі навчалося 578 учнів, у тому числі і незайняте населення. А ще здобувають професії дванадцятеро дітей з особливими освітніми потребами.

Для якісної підготовки робітничих кадрів в училищі є просторий навчальний корпус з кабінетами, лабораторіями та комп’ютерним класом. Всі вони оснащені необхідним обладнанням, приладами, технічними засобами навчання – аудіо- і відеотехнікою, мультимедійними дошками та проекторами. Навчально-виробничі майстерні обладнані необхідною технікою, верстатами, машинами, інструментами. Спортивний та актовий зали, бібліотека з читальним залом, їдальня на 100 місць, гуртожиток на 400, спортивний майданчик та інші споруди забезпечують учням зручний побут, відпочинок, сприяють кращому фізичному розвитку. Здобувають освіту учні з усього північного регіону області.

У рамках міжнародного співробітництва налагоджено співпрацю з Огрським державним технікумом (Латвія). А в рамках ступеневої освіти училище співпрацює з Національним університетом «Чернігівська політехніка», Національним університетом «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка, Остерським коледжем будівництва та дизайну, Конотопським індустріально-педагогічним технікумом. Завдяки цьому протягом останнього десятиліття вищу та фахову освіту здобули більше ста випускників училища, які продовжили свою професійну діяльність на різних підприємствах області.

У 2019 році на базі училища відкрито регіональний навчально-практичний центр деревообробних технологій, оснащений деревообробними верстатами австрійського виробництва. Обладнано кабінет для теоретичної підготовки та деревообробну майстерню.

Тоді ж управлінням освіти і науки обласної державної адміністрації до Міністерства освіти і науки України були направлені від трьох закладів професійно-технічної освіти області обґрунтування та заявки щодо створення центру професійної досконалості на базі такого закладу.

Наступного року Міністерством освіти і науки України за підтримки Європейського інвестиційного банку розпочалася реалізація проекту «Створення Центрів професійної досконалості», який передбачає будівництво та реконструкцію закладів професійної (професійно-технічної) освіти і належного їх обладнання з подальшим присвоєнням статусу Центрів професійної досконалості.

На підставі попередніх пропозицій від десяти облдержадміністрацій України, Європейський інвестиційний банк погодив перелік закладів, відібраних для участі у проекті. Серед закладів професійно-технічної освіти у нашій області учасником проекту визначено Сновське вище професійне училище лісового господарства.

У визначений графіком термін, а саме з 17 по 19 березня минулого року, тут працювала експертна група представників від Європейського інвестиційного банку та Міністерства освіти і науки України в рамках обстеження нашого закладу на предмет відповідності критеріям ЄІБ щодо створення центру професійної досконалості з напрямів підготовки фахівців для лісотехнічної, деревообробної галузей та громадського харчування. Такі центри мають стати прикладами кращих закладів професійної освіти!

Сновський освітній заклад з 1995 року готує фахівців для підприємств лісового та деревообробного господарств. За цей час за професією «озеленювач, лісник, єгер» училище підготувало майже півтори тисячі молодих спеціалістів.

Щороку близько 300 працівників лісогосподарської галузі проходять курси підготовки та підвищення кваліфікації з професій лісник, єгер, лісоруб, верстатник деревообробних верстатів, столяр, тракторист-машиніст сільськогосподарського (лісогосподарського) виробництва.

Наразі Сновське ВПУЛГ, окрім підготовки кваліфікованих робітників, готує фахових молодших бакалаврів за спеціальністю «лісове господарство», спеціалізаціями «технік лісового господарства» та «технолог з обробки деревини».

Окрім того, для забезпечення високого попиту підприємств лісогосподарської галузі на операторів маніпулятора лісовозних машин (лісове господарство та лісозаготівля), 2020 року заклад отримав ліцензію на підготовку таких фахівців на базі водія автотранспортних засобів категорії «С».

З 2021-2022 навчального року запроваджено дуальну форму навчання за професією «лісник».

У вересні минулого року в училищі розпочато реалізацію проекту створення «Навчально-практичного центру інноваційних технологій в лісогосподарській галузі – нова якість фахівців лісового господарства» на базі закладу, вартістю 7,7 млн грн, який розроблений фахівцями училища в 2020 році, та за підтримки Управління освіти і науки обласної державної адміністрації проект направлений до Міністерства розвитку громад і територій. Пройшовши оцінювання в рамках відбору проектів, включений до проектів-переможців.

Реалізація проекту відбувається за кошти державного бюджету – 6 мільйонів гривень, отриманих від Європейського Союзу, коштів обласного бюджету – півтора мільйона гривень та власних коштів училища.

Вже придбано нову техніку та обладнання, залишилось придбати лісовоз з маніпулятором і побудувати ангар для лісової техніки. Завершення робіт за цим проектом заплановано на грудень цього року.

В січні поточного року училищем підготовлено та направлено до Міністерства освіти і науки України за підтримки управління освіти і науки обласної державної адміністрації новий проект на створення Регіонального навчально-практичного центру інноваційних технологій в кулінарному та кондитерському виробництві – нова якість фахівців для сфери громадського харчування, вартістю 3,5 мільйона гривень.

Але педагогічний колектив училища чітко усвідомлює, що найважливішим чинником підвищення якості професійної освіти, адаптації випускників закладів професійно-технічної освіти до умов підприємства, закріплення їх на робочих місцях є все ж таки соціальне партнерство.

На завершення виступу директор закладу щиро подякувала всім соціальним партнерам, безпосереднім замовникам робітничих кадрів, насамперед начальнику Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергію Аніщенку, а також керівникам державних і районних агролісгоспів за багаторічну плідну співпрацю.

З доповіддю на виробничій нараді перед лісівниками-практиками, котрі здебільшого є випускниками ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, виступив професор кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України Віктор Маурер. Він, зокрема, відзначив, що ініціатива Президента України «Зелена країна», відтворення лісів в Україні, як ніколи раніше, сприяють викликам сьогодення, головним завданням та концептуальним засадам і їх вирішенню.

Доповідач всебічно проаналізував найчутливішу проблему галузі, яка за складних і доволі несприятливих для лісів кліматичних умов, поширення агресивних шкідників і хвороб, всесвітнього погіршення навколишнього природного середовища закономірно викликають як у практиків лісогосподарювання, так і в науковців вже не лише занепокоєння, а й тривогу в площині нашого спільного зобов’язання перед прийдешніми поколіннями українців – передати в їхні руки великий і дужий у своєму здоров’ї український ліс.

Він висловив переконання, що це під силу нинішнім науковцям і практикам лісової галузі, котрих представляють насамперед в проблемах лісовідновлення інженери лісокультурної справи лісгоспів, ті лісничі багатьох лісництв держпідприємств, котрі предметно займаються насінництвом, лісовою селекцією, виведенням нових порід дерев у деревостанах, пристосуванням їх до змін клімату, засух, активним залісненням на місцях суцільних санітарних рубок, пожеж, буревіїв тощо – одним словом, усім працівникам лісогосподарських підприємств області, для котрих лісовідновлення займає чільне місце в повсякденних турботах про ліс.

Доповідач підкреслив, що необхідне відповідне галузеве бачення пріоритетності розширеного відтворення лісів і належна державна правова і фінансова підтримка.

Зі свого боку, наголосив, що науковці вже розробили чіткі концептуальні засади для виконання завдань лісовідновлення, які активно реалізовуватимуть в площині спільної і наполегливої роботи.

Викладач спецдисциплін з лісового господарства Микола Бага відзначив, що одним із напрямків роботи училища ось уже декілька років є інтродукція кедрових сосен. Кедрові сосни давно є в нашій дендрологічній колекції. Але конкретно почали ними займатися після того, як екологічний проект «Створення горіхоплідної плантації кедрових сосен», виконаний ученицею училища Анастасією Баглай, посів друге місце в Україні. Ми реалізовуємо цю розробку. Наразі працюємо з кедровими соснами – сибірською та корейською. Але вже є задум долучити до роботи ще й європейську та кедрову сланку.

Учні отримують практичні навички зі щеплення хвойних порід, долучаються до процесу вирощування сіянців та саджанців. А це, без сумніву, виховує дбайливе ставлення до природи, вселяє в молоді душі розуміння важливості і незамінності лісівничої професії.

Вирощування кедрових сосен – процес дуже тривалий, але те, що наші учні приїхали до нас із різних куточків області і повезуть додому знання, вміння, технології і навіть матеріал для вирощування, прискорює процес популяризації кедрових сосен в регіоні (було б лише бажання). Займаючись кедровими соснами, звичайно ж, проводимо дослідницьку роботу, вивчаючи можливість впровадження цих цінних дерев у лісові насадження, в озеленення, шукаємо кращі варіанти технологій вирощування.

Аналізуючи виконану роботу, впевнено констатую, що результати є: накопичується досвід, формується маточна база, з’являються нові знайомства з професіоналами та любителями кедрових сосен. Повиростали і мужніють ті перші деревця, з яких усе починалось.

В ідеалі бачимо Сновщину, яка стала центром інтродукції кедрових сосен в Україні, а наше чернігівське Полісся – насиченим такими цінними, красивими і унікальними рослинами.

Підсумки наради підбив начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко: «Під час спілкування з науковцями ми, лісівники, зробили спільний висновок: створювати ліси потрібно вдумливо, виважено і обов’язково на науковій основі. Бо помилка може коштувати надто дорого. А справа нашої честі – і лісівників-практиків, і лісівників-науковців – зберегти український ліс для нащадків. Цю думку повинна глибоко усвідомити вся громадськість Сіверського краю, такого неповторного в своїй красі і величі».

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства