Позиція реформування лісової галузі: об’єднатися, щоб стати сильнішими

Такий лейтмотив зустрічі, яка відбулась 4 березня в Державному агентстві лісових ресурсів України за участі начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, його заступників та начальників відділів із керівництвом Держлісагентства.

Із земляками зустрівся та поспілкувався Голова державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець.

– Скажу відверто: в Офісі Президента вже підготовлені проекти реформування лісової галузі України. Ці проекти реформування галузі, як правило, передбачають створення різного типу холдингів лісової галузі. Але що в цих проектах відсутнє зовсім, так це думки і пропозиції самих лісівників-практиків, справжніх фахівців своєї справи, тих, хто віддав лісові десятиріччя свого фахового і організаторського хисту. – Ось тому, – підкреслив далі Голова, – вважаю за необхідне, щоб і Державне агентство лісових ресурсів України мало свій проект реформування лісової галузі України, в котрому були ідеї і пропозиції лісівників-практиків. Вони б найбільш повно відображали нинішні реалії лісової галузі України.

Саме задля цієї мети Державне агентство лісових ресурсів України створило штаб реформування лісової галузі, діяльність якого постійно контролюватиме мій перший заступник Віталій Пунь, – продовжив Юрій Віталійович. – Вважаю за необхідне, що саме до цього штабу повинні сходитися всі думки реформаторських зусиль з усієї України і найневідкладніші проблеми в їх послідовності.

Виходячи з державницьких позицій, головною метою реформування вважаю збереження українських лісів у державній власності. Щоб завжди була робота для фахівців у лісі і довкола лісу – на переробних підприємствах, інших виробничих підрозділах. Особливо в селах, де проживає молодь, яка дбає про своє майбутнє.

Буквально назавтра після наради в Державному агентстві лісових ресурсів України, а саме 5 березня, на нараду з реформування лісової галузі Чернігівщини до актової зали обласного управління лісового та мисливського господарства прибули всі директори держлісгоспів Чернігівського ОУЛМГ.

Відкриваючи нараду, начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко оприлюднив його учасникам основні пропозиції Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця, зазначивши, що очільник агентства покладає небезпідставні надії на успіх реформування лісової галузі.

Адже він добре знає стан справ у держлісгоспах, сильні і слабкі сторони в організації лісогосподарювання, керівні кадри галузі. Та й Чернігівщина – це особливий край. Друга в Україні за територією і друга за лісистістю.

– І тому від кожного учасника наради хочу почути не лише заяви про труднощі (вони, безумовно, є), але й сміливі і неординарні думки та пропозиції про те, як їх долати, щоб забезпечити успіх в реформуванні, – наголосив очільник ОУЛМГ.

Виступили всі учасники наради. Йшлося і про необхідність стислого протоколу наради, який включатиме загальне рішення щодо укрупнення державних лісогосподарських підприємств і про картографічні матеріали, на яких будуть відображені нові межі державних лісогосподарських підприємств та їх контори, а також контори лісництв.

Необхідною буде і довідка щодо ефективності укрупнення державних лісогосподарських підприємств, яка б включала: обсяг персоналу; про кількість майна, що вивільняється із рекомендаціями щодо подальших дій з ним (оренда, відчуження тощо); про необхідність рекомендацій щодо цехів і дільниць переробки деревини, про економічний ефект від укрупнення. Власне, необхідна буде і детальна довідка щодо проблемних питань укрупнення, які, безумовно, можуть виникнути.

Не обійшли увагою учасники наради і нові штатні розписи по кожному укрупненому підприємству в розрізі цехових підрозділів. Йшлося і про новий баланс по кожному укрупненому підприємству.

Одним словом, попереду багато сумлінної, вдумливої, зваженої роботи і рівнозначної їй відповідальності. Тоді, очевидно, й можна буде вести мову про успішне реформування лісової галузі області.

Начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко довів до відома учасників наради, що нинішні дванадцять лісогосподарських підприємств буде укрупнено до п’яти.

Так, Городнянський і Добрянський лісгоспи об’єднають в ДП «Городнянське лісове господарство». Корюківський і Холминський лісгоспи будуть об’єднані в ДП «Корюківське лісове господарство». Ніжинський, Прилуцький і Борзнянський лісгоспи будуть об’єднані в ДП «Ніжинське лісове господарство». Семенівський і Новгород-Сіверський лісгоспи об’єднаються в ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство». Чернігівський, Остерський і Остерський військовий лісгоспи будуть об’єднані в ДП «Чернігівське лісове господарство». Така ось попередня диспозиція.

У зв’язку з цим голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич зауважила, що яке б укрупнення не відбулося, але в них працюватимуть люди, котрі передусім мають бути соціально захищеними, з належною охороною праці на виробництвах і чітким виконанням тих колективних договорів, які були підписані з адміністраціями на нещодавніх звітно-виборних профспілкових конференціях.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства