Прес-тур до Новгород-Сіверських лісів

 

IMG_6047

Що не кажіть, а найбільше весняних клопотів у лісівників і хліборобів. Бо і ті, й ті живуть турботами про майбутній результат. Хлібороби — про  урожай, лісівники — про нові ліси.

Напередодні щорічної акції «Майбутнє лісу — у твоїх руках» група чернігівських журналістів побувала у ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство», а саме у Задеснянському лісництві,  розташованому на лівому березі Десни, на кордоні з Сумською областю.

Лісові угіддя господарства розкинулися на площі 2300 гектарів на берегах Десни. У цей день у лісництві якраз відбувалася акція «Майбутнє лісу — у твоїх руках», в якій взяли участь сільська громада села Бирине та учні Биринського навчально-виховного комплексу. Директор цього комплексу Людмила Плахута розповідає:

— У цьому році  виповнюється десять років колективу юних лісівників-дендрологів. Очолює колектив школярів – природолюбів учитель – еколог Оксана Вітель, а лісничим в учнівському колективі — десятикласник Михайло Помаз. Півтора десятка юних дендрологів мають на своєму рахунку безліч корисних і потрібних для збереження навколишнього середовища справ.

Село Бирине — лісове село, так би мовити, глибинка, яка споконвіку розташована серед прадавніх вікових лісів. І в усіх поколіннях жителів цього села ви не знайдете людини, яка б не любила ліс, не турбувалася про його майбутнє. Ці якості успадкували від своїх батьків, а може, й дідів-прадідів юні дендрологи. Напередодні повернення птахів із вирію їхніми руками зроблено цьогоріч сотні шпаківень, в які вже заселилося  птаство, що повернулося  в рідні ліси з теплих країв.

Разом із лісничим Задеснянського лісництва Григорієм Гущею шпаківні були розміщені в усіх куточках лісового масиву — аж до державних кордонів.

— Під час акції «Майбутнє лісу — у твоїх руках» засаджено 2,1 гектара сосною звичайною та дубом звичайним, — говорить головний лісничий ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Віталій Сідько.

А про роботу всіх Новгород-Сіверських лісівників розповів директор лісогосподарського підприємства, заслужений працівник лісового господарства України Микола Засько:

— Щорічно у нас створюється до 300 гектарів нових лісів. Слід зазначити, що ми — одне з основних бюджетоформуючих підприємств району. А ще — єдині в області активно займаємося сільськогосподарським виробництвом. Маємо сто корів, 80 телят, понад 50 свинок. Отож засіваємо сільгоспкультурами щорічно 300 гектарів, заготовлюючи корми і на придеснянських луках.

Потім журналісти завітали до Краснохутірського лісництва. Тут ось уже три роки щовесни саджають найбільше нових лісів. Справа у тому, що через природно – кліматичні умови тут на 400 гектарах всохли ялини і треба якнайшвидше «залікувати» цю рану новими насадженнями.

— А для цього ще ми маємо і базисний розсадник декоративно-садивного матеріалу, — говорить головний лісничий Віталій Сідько. —  На жаль, попит на нього поки що незначний. Ми готові постачати для озеленення сіл і міст Чернігівщини тисячі сіянців та саджанців вічнозелених, за всякої пори прекрасних декоративних рослин — сосни кримської, ялини голубої, туї, самшиту, ялівця козацького, липи, катальпи і багато інших.  Тож звертаюся до керівників місцевих громад: приїжджайте і вибирайте все, що до вподоби — і ваше село чи місто, а то й власна садиба стануть найгарнішими у будь-яку пору року.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

IMG_6052IMG_6075 IMG_6090 IMG_6118 IMG_6130 IMG_6139 IMG_6152 IMG_6166

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства