Прес-тур ніжинськими лісами

Напередодні свого професійного свята дирекція ДП «Ніжинський лісгосп» організувала прес-конференцію для працівників засобів масової інформації та голів об’єднаних територіальних громад, які розміщені в мажах лісгоспу.

У центральному офісі в Ніжині на запрошених чекали директор Юрій Болоховець, головний лісничий Володимир Костирко та прес-секретар Юлія Стрілець.

 

Першим пунктом призначення став Мринський паркетний цех, де його начальник Сергій Заєць провів змістовну екскурсію.

Виробництво цеху, де трудяться 40 місцевих людей, зосереджене на виготовленні паркету та паркетної ламелі. Продукція користується неабиякою популярністю за кордоном, особливо – в країнах Європи. Їхні споживачі давно оцінили переваги натуральної деревини перед штучною, її тривалу експлуатацію і простоту в обслуговуванні. Жоден синтетичний ламінат на замінить 22 сантиметровий дубовий паркет, який за своєю якістю, текстурою, кольором вражає.

Наступним нас зустрів рекреаційний пункт «Клепали» Носівського лісництва. Це така собі оаза відпочинку при дорозі, облаштована всім необхідним для комфорту й зручності – автостоянка, альтанка, стіл, лавки, обабіч ще один комплект лісових меблів, місце для розкладання багаття з мангалом, для розбивання намету, дитяча гірка і гойдалка, туалет і спеціально відведене місце для сміття. Загалом, такий рекреаційний пункт зможе одночасно прийняти до 40 відвідувачів, тож для тих, хто мріє культурно відпочити на природі – всі умови. Головне, аби користувачі не забували за собою прибрати й залишити цей куточок лісу чистим для наступних відпочивальників.

До речі, таких рекреаційних пунктів Ніжинський лісгосп вже побудував більше десятка й планує надалі це робити.

У Кобижчанському лісництві нас біля показового лісового розсадника (на площі 1 га посіяний дуб звичайний) зустрічав лісничий Володимир Козловський. Розсадник огороджений вольєрою сіткою, аби убезпечити маленькі деревця від диких тварин – поруч функціонують мисливські угіддя, тож небажаних відвідувачів тут зустрічає надійна огорожа.

На території цього ж лісництва у 2013-2014 роках господарство збудувало лісову дорогу протяжністю 8,6 км. Вона покращує умови з’єднання автомобільних шляхів Бобровицького та Носівського районів, зменшила витрати на використання паливно-мастильних матеріалів під час транспортування деревини на нижній склад господарства, дала можливість реалізовувати деревину споживачам верхніх складів при вільному переміщенні великогабаритного транспорту.

Чи не найбільш захопливою була екскурсія в Іржавському лісництві Носівського району, де господарює лісничий Володимир Шапошник. Оглянувши садибу, міні дендропарк, закладений до 200-ліття від дня народження Шевченка, ми мали змогу побачити тепличне господарство і розсадник, які спеціалізуються на декоративному садивному матеріалі. До речі, господарство реалізує свою продукцію як вроздріб, так і оптом. Керівники деяких громад як то кажуть, не відходячи від каси, тут же домовлялися придбати саджанці для озеленення своїх населених пунктів. Асортимент декоративно-посадкового матеріалу достатньо широкий – близько 18 видів хвойних та листяних порід, серед яких – туя, самшит, ялівець, форзиція, тамарикс тощо. Окрім саджанців з відкритою кореневою системою можна придбати рослини й у горщиках та спеціальних контейнерах.

Найважливішим завдання лісового господарства є збереження та відновлення лісу, яке неможливе без якісного насіння. Саме тому лісгосп придбав комплекс з переробки шишок з потужністю до 100 кг шишок за добу. Відтепер лісники можуть отримувати чисте насіння для посіву у своїх розсадниках, коробах, теплицях. Варто зауважити, що ДП стовідсотково забезпечує себе насінням дуба і сосни, надлишки реалізовує у сусідні господарства.

Не міг не вразити генетичний резервант модрини європейської. Лісова культура насаджена аж у 1908 році. Довговічна (від 300 до 900 років), вічно молода (все життя плодоносить) швидкоросла, невибаглива до умов, має величезний ареал поширення – від вічної мерзлоти, до Гімалаїв. Це дерево цінувалося століттями, адже тверде й міцне, тоне у воді, майже не гниє. Саме на модрині збудована Венеція.

Ніжинські лісівники вже вирощують модрину із насіння і планують заліснювати нею інші ділянки.

Місяць тому від стихійного лиха постраждало село Адамівна, що в Носівському районі, яке розташоване в межах Іржавського лісництва. Пройшовся бурелом і лісом. Картина, відверто кажучи, вражаюча. Вітер поламав дерева, мов сірники. Нагромадження вивернутих із корінням ялин, сосен, дубів лісівники ліквідовуватимуть не один день. Це копітка, довготривала і матеріально затратна справа, адже не скрізь можна під’їхати технікою. Та пори це, прес-тур господарством дав можливість нам, пересічним громадянам, переконатися, наскільки складна це справа – виростити ліс. Із насінини – до стиглого дерева, яке лише через десятиліття дасть «врожай» – промислову високоякісну сировину. А директор лісгоспу переконаний, що вирубуючи нинішню 80-літню сосну, лісівники Ніжинського лісгоспу на місці вирубок закладають новий, ще більш якісний ліс, адже до цього докладають рук відповідальні і певною мірою фанатичні стосовно своєї справи люди.

 

Олена НАЙДА

Фото Валерія Кичка

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства