Пріоритети розвитку Добрянського лісгоспу на нинішній рік

В останній місяць зими у трудових колективах лісівників області проходять звітні конференції первинних профспілкових організацій, на яких підводяться підсумки виконання умов колективних договорів за 2019 рік, вносяться пропозиції до колективних договорів на 2020 рік. У цих конференціях беруть участь начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Зінченко та голова обкому профспілки працівників лісового господарства Чернігівщини Наталія Кудласевич.  

Така конференція 13 лютого відбулася в первинній профспілковій організації ДП «Добрянське лісове господарство». Тут на всіх ділянках виробництва, в управлінні виробничою і фінансово-економічною діяльністю підприємства трудиться 260 членів профспілкової організації лісгоспу. Це –   дієва сила для енергійного розвитку підприємства, забезпечення планових показників, збереження високого рівня соціального захисту працівників, охорони їхньої праці, зміцнення життєвого добробуту.

З доповіддю про виконання колективного договору за 2019 рік та виробничі завдання на 2020 рік виступив директор ДП «Добрянське лісове господарство» Іван Горохівський.

У сфері лісокультурного виробництва відтворено лісів на площі 328,2 га, що більше запланованого. Відрадно, що і приживлюваність лісових культур до трьох років також значно більша нормативної.

Підлягало інвентаризації 806,9 га лісових культур, стільки ж і проінвентаризовано. Переведено та передано в експлуатацію 200,7 га  лісових культур.   Проведено доповнення лісових культур на площі 210 га.

У нинішньому році планується створити лісових культур на 143,7 га, а залишити під природне поновлення 18,2 га. Перевиконані обсяги з підготовки ґрунту під лісові культури нинішнього року.

Щодо лісового господарства, то рубки формування і оздоровлення лісів  перевиконані. При цьому заготовлено 55349 метрів кубічних ліквідної деревини, зокрема ділової деревини фактично заготовлено 34836 кубічних метрів.

Відрадно, що за підсумковий період у лісгоспі не зафіксовано жодної лісової пожежі. З метою їх попередження лісовою охороною проведено 85 рейдів для виявлення порушників правил пожежної безпеки, проводилися лекції,  встановлено близько сотні засобів наочної агітації.

За рік створено 300 км нових мінералізованих смуг, проведено доглядів за ними на 1192 км. Витрати на охорону лісу від пожеж склали 774,6 тис. грн.

На жаль, торік в лісгоспі загинуло 8,4 га лісових насаджень від пошкодження верхівковим короїдом та від несприятливих погодних умов. На початок підсумкового року в лісгоспі зафіксовано 1713 га осередків шкідників і хвороб лісу, в тому числі 1157 га кореневої губки. Виникли й нові осередки верхівкового короїда. Ліквідовано вибірково-санітарними рубками осередків верхівкового короїда на 1230 гектарах. У першому кварталі цього року заплановано пройти вибірковими санітарними рубками 600 гектарів осередків верхівкового короїда. Лісгосп постійно проводить моніторинг санітарного стану лісів.

Щодо мисливствознавства, то на конференції відзначалося, що в господарстві переважають угіддя середньої позитивної якості для ведучих видів мисливської фауни, яка представлена лосем, козулею, кабаном, зайцем-русаком, сірою куріпкою, водно-болотною дичиною.

Загальна площа мисливського господарства – 7,12 тис. га. В лютому проведено облік диких тварин.

На ведення мисливського господарства лісгоспом витрачено 393 тисячі грн. власних коштів. Надходжень від ведення мисливського господарства одержали 75,8 тис. грн. Важливою проблемою залишається боротьба з браконьєрством.

До природно-заповідного фонду, розміщеного на землях держлісфонду лісгоспу входить 20 об’єктів місцевого значення, які займають 3110 га, з них 13 – заказники різного призначення, лісові – 3 (116,6 га), ботанічні – 4 (790 га), гідрологічні – 6 (870 га).

З метою отримання додаткових надходжень облаштовано один рекреаційний пункт «Березовий гай» на Голубих озерах, також працює триденний екологічний тур «Подорож українським Поліссям». Отримано надходжень від рекреаційної діяльності 135 тис. грн.

Важливою складовою діяльності підприємства залишаються лісозаготівлі, переробка і реалізація деревини. Торік лісгоспом від усіх видів рубок заготовлено 142,192 тис. кбм ліквідної деревини. Ціна знеособленого кбм заготовленої деревини склала 846,90 грн. і зменшилось на 128,30 грн.

Із загального обсягу заготовленої деревини та її залишків реалізовано в круглому вигляді 121,967 тис. кбм. При загальному збільшенні кількості реалізованої деревини збільшилась  вартість знеособленого кубометра деревини з 1068,20  до 847,87 грн.

Випуск продукції з одного кубометра переробленої деревини зменшився на 217,12 грн. Всього її вироблено на 30192 тис. грн.

Стосовно економічно-фінансово стану, то обсяг реалізації продукції зменшився на 10 млн. 178 тис. грн. і склав 137106  тис. грн.

Реалізація продукції на експорт зменшилась на 5737 тис. грн.

За структурою експорт – це продукція деревообробки. Загалом за результатами фінансової діяльності підприємство спрацювало прибутково, отримано  810 тис. грн. чистого прибутку.

До зведеного бюджету сплачено 58234 тис. грн. Всього у минулому році  сплачено податків, зборів, ЄСВ на суму 69522 тис. грн. Недоїмок та прострочених платежів до бюджетів та державних цільових фондів на кінець року лісгосп не мав.

На профспілковій конференції детально проаналізовано проблеми охорони праці, якість роботи з кадрами.

Виходячи з підсумків фінансово-господарської діяльності, на зборах ДП «Добрянське лісове господарство» визначено пріоритети розвитку на 2020 рік.

Такими пріоритетами будуть: збільшення площі лісів району, охорона лісів від пожеж (забезпечити покриття всієї території підприємства системою відео спостереження), створення та розширення плантацій новорічної ялинки з подальшим формуванням крони, розширення рекреації на Голубих озерах. При цьому розробку та вивезення деревини хвойних порід проводити тільки  у сортиментах. Забезпечити додаткове надходження коштів від реалізації ялинок, декоративного посадкового матеріалу, рекреаційних послуг, роздрібної торгівлі  (включаючи «Лісовичок»), послуг з шишкосушіння, від реалізації соку, надходжень від користування лісгоспівськими дитячим садком та готелем, від автопослуг.

Також поставили за мету досягти ціни знеособленого кубометра реалізованої деревини (без вартості доставки до споживача) на рівні 1100 грн., виходу продукції деревообробки з одного кубометра пущеної у переробку сировини на 1400 грн. Продовжити роботу з будівництва лісових доріг згідно доведеного плану, а також забезпечити сплату податків, зборів, платежів  та своєчасну виплату заробітної плати.

Досягти рівня середньої заробітної плати штатного працівника 12500 грн.

На підставі підведення підсумків виробничого змагання серед підрозділів лісгоспу за 2019 рік. За підсумками роботи перше місце у виробничому змаганні серед лісництв вибороло Ріпкинське (лісничий Олександр Зогий), на другому Олешнянське (лісничий Микола Сорока), а на третьому місці Новояриловицьке лісництво (лісничий Михайло Мамоненко), серед цехових підрозділів перше місце посів автотранспортний цех (керівник Володимир Щекотіхін).

На профконференції Іван Горохівський вручив також Почесні грамоти підприємства і грошові премії тим, кому присвоєне звання «Кращий за професією». Їх отримали: тракторист-машиніст Микола Андрющенко, водій на вивезенні деревини Григорій Савенчук, верстатник Віктор Піун, робітник на лісосічних роботах Роман Ничипоренко, керівник підрозділу Володимир Щекотіхін, майстер лісу Олешнянського лісництва Володимир Примаченко, робітник на лісогосподарських роботах Віктор Голік.

Дирекція держлісгоспу турбується й про підростаюче покоління, утримує дитячий дошкільний заклад – єдиний у лісовій галузі України. Два роки потому зроблено ремонт – замінено дах, вікна, проведено інші роботи. Надається матеріальна допомога для проведення свят для дітей. У своїй співдоповіді голова профспілкової організації держлісгоспу Лариса Іолкіна зазначила, що на підприємстві у повному обсязі виконується колективний договір як один із внутрішніх правових актів, що регулює всі виробничі, трудові і соціально-економічні відносини в колективі.

Постійно поліпшуються умови праці, що сприяє підвищенню її продуктивності. Заробітна плата на підприємстві завжди виплачується своєчасно. Всі працівники забезпечені спецодягом і взуттям, необхідними засобами індивідуального захисту. Всі ці заходи сприяють підвищенню продуктивності праці.

Як зазначила Лариса Іолкіна, на підприємстві склався сприятливий морально-психологічний клімат, існує порозуміння і співпраця між адміністрацією та профкомом, що зміцнює віру кожного робітника у краще майбутнє підприємства.

Своє бачення і пропозиції поліпшення роботи профспілкового комітету, поліпшення умов праці, зростання її продуктивності, що стало своєрідним доповненням до виступів директора підприємства і голови профкому, висловили під час обговорення лісничий Ріпкинського лісництва Олександр Зогий, лісничий Добрянського лісництва Сергій Ковальчук, начальник автотранспортного цеху Володимир Щекотіхін, а лісничий Олександрівського лісництва Віктор Щербаков від імені колективу подякував профспілці та адміністрації лісгоспу за вчасну фінансову допомогу на лікування працівникові.

А начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Зінченко та голова обкому профспілки працівників лісового та мисливського господарства Наталія Кудласевич (попри всі нинішні негаразди в державі, недолугі реформи, які нав’язуються на законодавчому рівні лісовій галузі України)   відзначили, як позитив для колективу Добрянського лісгоспу, роботу дирекції і профкому заради спільної Мети – створення належних умов праці й відпочинку трудівників, їх сімей, турботу про гідну оплату сумлінної праці. Дійсно, там, де міцне економічне підприємство, завжди боєздатна і профспілкова організація.

За інформацією ДП «Добрянське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства