Про рідні ліси, як про найдорожчий скарб

Саме в цій площині відбувалося ознайомлення учнів Чернігівського обласного ліцею для обдарованої сільської молоді з роботою лісогосподарської галузі Сіверського краю під час  Міжнародного тижня права, який щорічно відбувається з ініціативи Кабінету міністрів України.

Цей своєрідний день відкритих дверей для тих, кому ліси передаватимуть у спадок як найдорожчий скарб, провели 13 грудня на уроці біології керівники і спеціалісти Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Відкрив глибоку і змістовну розмову з ліцеїстами заступник начальника, головний лісничий ЧОУЛМГ Володимир Єленич. Він, зокрема, наголосив, що площа земель лісового фонду області становить 739,5 тисячі гектарів. Ліси розподіляються поміж лісокористувачами різного відомчого підпорядкування та форм власності.

Чернігівське ОУЛМГ Держлісагентства України – це площа обсягом 417, 96 тисячі гектарів, що опікується управлінням, з яких 374,2 тисячі гектарів – безпосередньо вкриті лісом. Управління корегує діяльність 12 лісгоспів. Вони ж мають у своєму складі 78 лісництв. У лісовому господарстві невтомно трудиться майже три тисячі лісівників, котрі піклуються про ліс, починаючи від маленької насінини і до таких лісових масивів, в яких небо підпирають своїм верховіттям справжні вісімдесятирічні велетні.

Володимир Єленич  ніби провів для учнів ліцею змістовну екскурсію лісами Чернігівщини, акцентуючи їхню увагу на тому, що щедрість рідних лісів для людини і суспільства значною мірою позначається на економіці і соціальній сфері області. Така щедрість лісу в прямій залежності і від повсякденного фахового піклування про ліс, його охорони від вогню і правопорушників, від того, наскільки вмілими господарями будуть майбутні покоління лісівників, котрі сьогодні поки що навчаються, в тому числі і в ліцеї для обдарованої сільської молоді.

Виступ перед учнями ліцею головного спеціаліста юрисконсульта ЧОУЛМГ Оксани Темнюк окреслив права і обов’язки громадян щодо користування лісами та лісовими ресурсами. Юрист, зокрема, зазначила, що лісові відносини в Україні регулюються Конституцією України, Лісовим кодексом України, законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство та полювання», іншими законодавчими актами України, прийнятими відповідно до цих законів. Відповідно до ч.1 ст.7 Лісового кодексу України ліси, які перебувають в межах території держави, є об’єктами права власності українського народу. Від імені народу права власника на ліси здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією України. Ліси можуть перебувати в державній, комунальній та приватній власності.

Головний спеціаліст відділу лісового господарства обласного управління Володимир Перев’язко обрав для виступу перед ліцеїстами тему відтворення лісів рідного краю і участі учнів 19 шкільних лісництв  в успішному вирішенні цієї надважливої проблеми. Так, Володимир Перев’язко відзначив, що за останні п’ять років щорічний середній обсяг відтворення лісів становить 2750,3 гектара. Лише в нинішньому році лісовідновлення проведене на площі 1912,5 гектара. Володимир Перев’язко проінформував ліцеїстів і про успішне вирішення проблеми лісорозведення, догляду за лісовими культурами, заготівлі лісового насіння. Особливо цікавою стала для юних розповідь лісівника про те, як з маленької насінинки ялини чи сосни в розсадниках спочатку виростають тендітні пагони, а з них згодом – справжні лісові красуні, які прикрашають новорічні і різдвяні свята в сотнях навчальних закладів області, в тому числі, звичайно, і в ліцеї для обдарованої сільської молоді. Але щоб таке свято супроводжувало нас від дитинства, юності і до сивих скронь, наголосив Володимир Перев’язко, треба повсякчас піклуватися про збереження і примноження лісового багатства, а користуючись лісовими ресурсами, діяти виключно в правовому полі лісокористування всіх громадян  – від юних до дорослих.

Гості ліцею з Чернігівського ОУЛМГ охоче відповіли на всі питання ліцеїстів, побажали їм успіхів у навчанні, а коли обиратимуть майбутній фах, не забувати, що здібні й талановиті конче необхідні лісовому господарству області і всієї України.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства