Пропозиції щодо доцільності застосування поступової системи рубок головного користування у соснових деревостанах Чернігівського ОУЛМГ

Рівномірно-поступові рубки призначаються у стиглих соснових деревостанах вологого дубово-соснового субору чистого складу, повнотою 0,6-0,8 без участі у складі осики, акації білої, зімкнутості підліску менше 0,3 без задерніння грунту злаковими (куничник). Рівномірно-поступові рубки проводяться за два прийоми.

Перший прийом рівномірно-поступових рубок проводити у попередньому або взимку в поточному насіннєвому році (бал насіннєношення сосни звичайної 3 і більше). Інтенсивність першого прийому рівномірно-поступових рубок приймається з розрахунку залишення повноти деревостанів 0,4 та становить 35-50 відсотків запасу. Цей норматив розрідження замість діючого потрібно прийняти до Правил рубок головного користування (2009).

Під час проведення першого прийому рівномірно-поступових рубок зберігати життєздатний підріст сосни. У соснових деревостанах без підросту восени або навесні (до квітня) проводити сприяння природному поновленню прокладанням плужних борозен (мінералізація грунту не менше 50 відсотків).

Кінцевий прийом рівномірно-поступової рубки у соснових деревостанах проводиться за чотири – п’ять років після накопичення нормативної кількості підросту сосни (понад 8 тисяч штук на гектар), рівномірне розміщення на ділянках). Збереження підросту сосни – понад 70 відсотків.

Смугово-поступові рубки призначаються у стиглих соснових деревостанах вологого дубово-соснового субору, вологого грабово-дубово-соснового сугруду, без участі у складі осики, акації білої, без задерніння грунту злаковими (куничник).

Смугово-поступові рубки проводяться за два-три прийоми. Ширина смуги, призначеної до рубки – 25 метрів, напрям смуги – зі сходу на захід. Восени або навесні до розкривання шишок сосни прокладають борозни уздовж довшої сторони на відстані 2,5 м, глибиною 10-12 см.

У разі відновлення небажаної деревної та чагарникової рослинності та досягнення зімкнутості 0,3 і вище проводити догляд за самосівом та підростом сосни і дуба.

Кінцевий прийом проводити за 3-5 років після накопичення нормативної чисельності підросту сосни та дуба на смузі попереднього прийому рубки.

Групово-поступові рубки призначаються у стиглих соснових деревостанах вологого дубово-соснового субору, без участі у складі осики, акації білої, зімкнутість підліску менше 0,3, без задерніння грунту злаками (куничник), за наявності куртинного розміщення підросту або можливості його появи.

Групово-поступові рубки проводяться за три прийоми. Під час першого прийому вирубують дерева і формують чотири  «вікна» завширшки у поперечнику 25 м. Навколо «вікон» завширшки 10-15 м розріджують деревостан до повноти 0,4. У «вікнах» зберігають підріст сосни або проводять мінералізацію грунту. Наступний прийом проводиться за три-п’ять років після наявності не менше нормативної кількості підросту сосни (8 тисяч штук на гектар).

Анатолій Жежкун,

директор ДП «Новгород-Сіверська лісова науково-дослідна станція».

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства