Роботу з кадрами – на вищий рівень сучасних вимог

На засіданні колегії Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства начальник Чернігівського ОУЛМГ Сергій Аніщенко наголосив, що важливого значення для поступу вперед трудових колективів набуває робота з управління персоналом на державних підприємствах.

У цьому переконує насамперед якісний стан кадрів на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ. За оперативними даними станом на 1 жовтня, на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ налічується 2455 працівників. 651 особа (майже 27 відсотків) працює на посадах, які віднесені до посад державної лісової охорони. Залишаються вакантними 53 посади (8 відсотків) державної лісової охорони.

Загальний рівень фахової освіти працівників середньої ланки державної лісової охорони підприємств (лісничі, помічники лісничих та майстри лісу) становить 62,5 відсотка, що в порівнянні з іншими обласними управліннями і в цілому по Україні є незадовільним. Якщо фахова освіта лісничих становить 99%, помічників лісничих – 97%, то майстрів лісу – лише 49%, тобто кожен другий майстер лісу не має відповідної фахової освіти. Це вкрай незадовільний показник. У той же час здобувають відповідну фахову освіту без відриву від виробництва лише 23 майстри із 386.

За січень-жовтень 2020 року завдання з підвищення кваліфікації працівників на базі Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства виконано всіма підприємствами. За зазначений період підвищив кваліфікацію 51 працівник.

Важливо виявляти майбутніх лісівників ще зі шкільної лави, щоб наші ліси і трудові колективи держпідприємств згодом отримали освічених фахівців, відданих лісовій справі. Станом на 1 жовтня в управлінні нараховується 18 учнівських лісництв, 9 з них забезпечені приміщенням за рахунок підприємств. Загальна чисельність членів учнівських лісництв становить 272 молодих ентузіастів лісової справи.

Враховуючи стан справ з управління персоналом на підприємствах галузі, з метою покращення якісного складу керівних працівників, спеціалістів, працівників робітничих професій, організації підготовки та підвищення кваліфікації кадрів і поліпшення профорієнтаційної роботи серед учнівської молоді, директорам державних підприємств Чернігівського ОУЛМГ важливо невідкладно звернути увагу на низький відсоток фахової освіти майстрів лісу. З цією метою слід удосконалити організацію роботи з направлення на навчання без відриву від виробництва працівників державної лісової охорони, зокрема майстрів лісу, для отримання відповідної фахової освіти.

Вкрай важливо взяти під особистий контроль призначення на посади, які належать до посад державної лісової охорони, призначення здійснювати тільки за погодженням управління.

Звернено увагу керівників підприємств на необхідність додержання вимог статті 80 Кодексу законів про працю України щодо заборони ненадання щорічних відпусток.

З метою контролю заборгованості по відпустках керівників підприємств потрібно щоквартально, до 5-го числа наступного місяця, надавати управлінню відповідну інформацію.

Варто невідкладно здійснити організаційні, адміністративні та виховні заходи і щодо активізації профорієнтаційної роботи.

Також звернено увагу керівників підприємств на необхідність забезпечення служб управління персоналом підприємств сучасною оргтехнікою, засобами зв’язку, періодичною пресою з фахових питань.

Наголошено на необхідності покращення прогнозування і планування потреби у кваліфікованих кадрах та забезпечення виконання визначених плановими завданнями обсягів підвищення кваліфікації керівних працівників і спеціалістів на базі Українського центру підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства.

Зі свого боку я готовий надавати методологічну допомогу службам управління персоналом з питань організації роботи з персоналом, ведення кадрової документації тощо.

 

Сергій Мехед,

головний спеціаліст з питань персоналу Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства