Розвиток мисливства в лісгоспах має набути більшого значення, навіть ніж переробка  

Саме таке завдання перед лісгоспами визначив голова Держагентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець на черговому засіданні колегії Держлісагентства.

 

Отож на засіданні колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, яке відбулося 23 квітня в актовій залі облуправління, було всебічно розглянуте і проаналізоване єдине питання порядку денного: «Про стан ведення мисливського господарства користувачами мисливських угідь у Чернігівській області».

Із ґрунтовною інформацією з цього питання виступив начальник мисливського відділу ЧОУЛМГ Микола Пиріг.

Відкриваючи засідання колегії, начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Аніщенко наголосив, що питання розвитку мисливства в області у зв’язку із завданням, визначеним головою Держлісагентства лісових ресурсів України, набуває важливого і актуального значення. Бо досі на розвиток мисливства, відверто кажучи, в лісгоспах дивилися як на справу другорядну. А між тим у європейських країнах, як-от Угорщина, як зазначав голова Держлісагентства, саме мисливство приносить більший дохід, ніж деревообробка. Отож, і для наших лісгоспів орієнтиром має стати європейський підхід у лісогосподарюванні.

Виступаючи з питання порядку денного засідання колегії, начальник мисливського відділу ЧОУЛМГ Микола Пиріг зазначив, що далеко не всі користувачі мисливських угідь сумлінно виконують свої обов’язки, забезпечуючи ефективний розвиток мисливських господарств, відновлення чисельності диких тварин, належний догляд за ними і вигідний для лісової галузі в цілому розвиток мисливства.

Так, зокрема, браконьєрство в мисливських угіддях починає набувати ознак організованої злочинності у сфері незаконного використання тваринного світу.

На ефективність і дієвість заходів з охорони державного мисливського фонду негативно впливають окремі рішення судів щодо порушників правил полювання. Відтак вони не несуть заслуженого покарання і продовжують вчиняти злочини.

Доповідач нагадав усім директорам лісгоспів про необхідність невідкладно укладати та переукладати договори про внесення плати за користування мисливськими угіддями між лісгоспами та користувачами області, згідно статті 24 Закону України «Про мисливське господарство та полювання».

Щодо орієнтирів вже визначились деякі лісгоспи, особливо малоресурсні. Зокрема, тут всім має послугувати досвід Борзнянського лісгоспу. Він малоресурсний, і тому основний акцент у своїй діяльності робить саме на розвиток мисливства. Його віднедавна очолив Андрій Данько, котрий до цього очолював аналогічне Прилуцьке лісове господарство, яке активно займалося вирощуванням лікарської сировини, заготівлею березового соку. Набутий досвід Андрій Анатолійович застосовує і нині.

Маючи 107 тисяч гектарів мисливських угідь, лісівники за орієнтир визначили для себе саме розвиток мисливства. Почали з відродження поголів’я диких кабанів – основного об’єкта для мисливців. Як відомо, в лісах на Поліссі диких кабанів не стало через африканську чуму. Тож починали, так би мовити, з нуля: завезли диких свиней з Херсонщини, яку оминуло лихо. І тепер вже мають надію на відродження поголів’я. Планують також завести заячу ферму.

Варто відзначити, що першим успіхам у розвитку мисливства в лісгоспі сприяє тридцятип’ятирічний досвід мисливствознавця Віталія Куліша. Він, зокрема, зазначив:

– Усі лісові галявини мисливських угідь ми засіяли вівсом і вже маємо з того результат. Ось ранком обходив угіддя і душа раділа від того, що на оцих «вівсяниках» пасуться молоді дикі кози. Це привабливий об’єкт для майбутнього полювання. Радує і те, що нарешті, як засвідчив цьогорічний облік диких тварин, їх поголів’я відновлено, а деяких видів навіть збільшилось…

Андрій Данько додав, що вони так само продовжуватимуть заготовляти лікарські трави, займаються заготівлею березового соку, вирощують саджанці декоративних рослин та збувають їх населенню і територіальним громадам.

– Цьогоріч забезпечували лісгоспи сіянцями сосни та дуба – це теж принесло до бюджету лісгоспу 160 тисяч гривень, – відзначив Андрій Анатолійович. – Якщо вдасться повністю реалізувати задумане для розвитку мисливства в лісгоспі, то й справді наблизимося до європейського рівня лісогосподарювання. А задля цього нам, лісівникам малоресурсних лісгоспів, треба розвиток мисливства поставити на значно вищий рівень. Навіть вищий, ніж деревообробка. Хоча й деревообробкою не гребуємо.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства