Щоб ефективно протидіяти незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів

Як вже інформувалося, 30 січня відбулося засідання колегії Чернігівської ОДА, на якій ішлося головним чином  про збереження і дбайливе використання найбільшого багатства Сіверського краю – його лісів.

У форматі цієї наради розглядалося питання щодо організації роботи з протидії незаконній вирубці лісів на території області, впровадження електронного обліку деревини всіма без винятку лісокористувачами.

Також 31 січня розпорядженням голови обласної державної адміністрації створено штаб для  координації роботи з протидії незаконним рубкам лісів та діяльності нелегальних деревообробних пунктів на території області, до складу якого увійшли представники департаментів ОДА, представники керівництва обласної ради і ЧОУЛМГ, громадських організацій і засобів масової інформації, депутати місцевих рад, представники  Нацполіції і Служби безпеки України в  Чернігівській області, Держпродслужби і екоінспекції – всього 45 членів штабу. Очолив цей штаб голова обласної державної адміністрації Андрій Прокопенко.

На нараді зі змістовною, аналітичною доповіддю виступив заступник начальника, головний лісничий ЧОУЛМГ Володимир Єленич.

Він, зокрема, наголосив, що незаконні рубки лісу є значною проблемою  як для лісового господарства, так і для економіки області, в якій лісогосподарський сектор є важливою складовою. Крім того, внаслідок неефективного розв’язання цієї гострої проблеми незаконні рубки завдають великої шкоди природному середовищу та лісам.

Досить зазначити, що площа земель лісового фонду області становить 739,5 тис. га, в тому числі вкриті лісом землі – 659,9 тис. га. Відповідно до Державного лісового кадастру ліси області розподіляються між лісокористувачами різного відомчого підпорядкування та форм власності наступним чином:

Чернігівське ОУЛМГ – 417,3 тис га, 57%

КП “Чернігівоблагроліс” – 181,3 тис га, 24%

Чернігівський військовий лісгосп – 27,68 тис га, 4%

Районні комунальні підприємства Коропське, Корюківкаліс – 21,2 тис га, 3%

Інші лісокористувачі – 50,9 тис га, 6%

Землі запасу, лісосмуги – 41,1 тис га, 6%

У відповідності до ст. 86 Лісового кодексу України лісокористувачі забезпечують охорону і захист лісових насаджень.

Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства координує діяльність 12-тьох лісогосподарських держпідприємств, які належать до сфери управління Держлісагентства України. В структуру підпорядкованих лісгоспів входять  78 лісництв. Чисельність працівників державної лісової охорони – 663 особи. Середня площа лісового обходу – 846 га.

Ситуація з незаконними рубками  в лісах підвідомчих державних підприємств Чернігівського ОУЛМГ за останні 3 роки наступна: у 2017 році зареєстровано 60 випадків незаконних рубок лісу загальним обсягом 1165 кубічних метрів, сума збитків склала 6 мільйонів 757 тис. грн., у 2018 році – 51 випадок, сума збитків 3 мільйони 715 тис. грн. Протягом минулого року виявлено 58 незаконних рубок загальним обсягом 499 метрів кубічних, а сума збитків склала 2 мільйони 349 тис.400 грн.

Спостерігається тенденція щодо зменшення випадків незаконних рубок.

Так, з початку 2020 року зафіксовано 4 незаконні рубки загальним обсягом 11,9 м3, сума збитків – 77,3 тис грн. В результаті спільних дій працівників державної лісової охорони та поліції у двох випадках лісопорушників виявлено.

На переконання доповідача, слід розрізняти незаконні рубки за причиною та обставинами їх скоєння.

Ось у 2017 році в Остерському лісництві ДП «Остерське лісове господарство» скоєно незаконну рубку загальним обсягом 532 м3 лісозаготівельними бригадами ДП «Козелецьрайагролісгосп» внаслідок невірного визначення меж лісосіки при відведенні цим підприємством рубки головного користування.

Також у 2018 році по Чернігівському лісництву ДП «Чернігівський лісове господарство» виявлено 85 м3 незаконної рубки підрядною організацією, що проводила розчистку суміжної території міського кладовища «Яцево».

У 2018 році в Чернігівському лісництві ДП «Чернігівське лісове господарство» біля смт Гончарівськ військовослужбовцями Збройних Сил України незаконо вирубано 494 дерева для обігріву та приготування їжі в межах розташованого в лісовому масиві військового табору.

Перелічені випадки незаконних рубок, хоч і завдали шкоди навколишньому середовищу, однак, очевидно, не мали на меті збагачення злочинним шляхом за рахунок реалізації незаконно добутої деревини.

На переконання доповідача, досить значною і гострою проблемою для лісового господарства області є системні незаконні рубки дерев дуба великих діаметрів. Як правило, ці рубки скоюються організованими злочинними групами, переважно в темну пору доби, мають схожий почерк. Зловмисниками забирається деревина найкращої якості з комлевої частини дубів, яка вивозиться з лісу мікроавтобусами або невеликими вантажними автомобілями  для подальшого перевантаження або реалізації на деревообробні підприємства. Зловмисники добре підготовлені, забезпечені відповідною технікою та сучасним обладнанням, що дає їм можливість за 15-20 хвилин завантажити декілька кубометрів цінних лісоматеріалів і зникнути.

Доповідач детально проаналізував подібні випадки.

В результаті заходів із запобігання незаконним рубкам дуба протягом 2018 року державною лісовою охороною спільно з поліцією затримали 6 автомобілів з незаконно зрубаною деревиною. У 4 випадках затримані підозрювані особи. А у вересні 2019 року винесено вирок з випадку свавільного  розкрадання цінної деревини, який стався ще в травні 2018 року в заповідному урочищі «Вороб’ївське» ДП «Чернігівське лісове господарство». За це лиходіїв оштрафовано на 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Торік затримано 4 автомобілі з незаконно зрубаною деревиною.

Найбільші обсяги незаконних рубок торік виявлено в ДП «Чернігівське лісове господарство» – 12 випадків, у ДП «Новгород – Сіверське лісове господарство» – 27 випадків, ДП «Прилуцьке лісове господарство» – 6 випадків. Скрізь – значні обсяги вкраденої деревини і завдані лісовим господарствам збитки.

Торік рейдовими бригадами лісгоспів проведено 2668 рейдів з охорони лісів від незаконних рубок, браконьєрства, порушень правил пожежної безпеки у лісах.  Найбільш ефективно спрацювали в ДП «Ніжинське лісове господарство»: 1057 рейдів, ДП «Остерське лісове господарство» – 246, ДП «Прилуцьке лісове господарство» – 226, ДП «Борзнянське лісове господарство» – 223 рейди. Складено 124 протоколи про адміністративні правопорушення, накладено адміністративних штрафів на 34 824 грн.

У кожному підприємстві управління для боротьби з лісопорушниками  створені рейдові бригади, які забезпечені 26 патрульними автомобілями, обладнаними GPS-трекерами та відеореєстраторами, застосовується 37 технічних засобів виявлення лісопорушників (фотопасток), 78 переносних GPS-трекерів для лісової охорони.

Водночас доповідач звернув увагу на лісові ділянки, які не надані в користування — лісосмуги та землі, де відбулося природне поновлення лісів. Ці земельні ділянки нікому не надані в користування і за них ніхто не відповідає. Саме з таких територій і починаються незаконні рубки.

І ще на одному, теж  важливих, зупинив увагу учасників наради Володимир Єленич. Ще в 2016 році облдержадміністрацією прийнято розпорядження  «Про захист та збереження лісосмуг», яким рекомендовано районним державним адміністраціям спільно з Головним управлінням Держгеокадастру та органам місцевого самоврядування у межах повноважень забезпечити закріплення лісосмуг за землекористувачами. Проте і досі в управлінні немає інформації про виконання цих розпоряджень.

Відповідно інформації Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області площа деградованих, малопродуктивних та інших земель, що можуть бути виділені під заліснення, становить 3,6 тис.га. Площа земель запасу, які самозаліснились та можуть бути передані лісокористувачам області в користування становить 1,6 тис. га. Площа земель запасу – лісові земельні ділянки не надані в користування складає 42,6 тис.га.

Вагомим питанням, яке піднімає суспільство і влада, є підвищення лісистості шляхом заліснення деградованих, малопродуктивних земель. Але для вирішення цієї проблеми потрібно лише узаконити уже готові ліси. Це самосійні – природні ліси на землях сільськогосподарського призначення. які масово викорчовуються, спалюються, розорюються. Нині лісистість області становить 20,9 %, оптимальна лісистість за даними ДАЛРУ для Чернігівської області визначена на рівні 22 % (поліська частина 26%, лісостепова 16 % ).

Доповідач нагадав, що і в травні 2019 року в облдержадміністрації відбулася спільна нарада з правоохоронними органами, Державною екологічною інспекцією, представниками РДА «Щодо проведення спільних заходів з питань охорони лісів від незаконних рубок». За її результатами затверджено план спільних дій, з яких виконано наступне: створено робочі групи зі складу представників Національної поліції, Державної фіскальної служби, лісогосподарських підприємств для здійснення контролю за використанням та охороною лісових ресурсів; проведено інвентаризацію наявних на території районів деревообробних цехів і підприємств, які займаються лісопильним виробництвом; рекомендовано об’єднаним територіальним громадам забезпечити належну охорону полезахисних лісосмуг, інших лісів на землях запасу, які перебувають у їхній власності.

Щодо виконання плану спільних дій за 2019 рік, то до ЧОУЛМГ надійшла інформація від 12 райдержадміністрацій про створення робочих груп з контролю за використанням та охороною лісових ресурсів, проведення обліку пилорам, деревообробних цехів і підприємств на території районів.

Державним агентством лісових ресурсів України у 4 кварталі 2019 року запроваджено eлектронний реєстр дозвільних документів заготівлі деревини та онлайн-карти рубок (Ліс у смартфоні). Цей реєстр дає змогу ознайомитися будь-кому з переліком лісорубних квитків на заготівлю деревини та перевірити законність здійснення рубок.

А на виконання пункту 2 доручення Прем’єр-міністра України О.В.Гончарука та листа Державного агентства лісових ресурсів України управлінням направлено листи до ГУ Національної поліції в Чернігівській області «Про проведення спільної наради» та   «Щодо проведення спільних рейдів» для залучення працівників поліції до проведення спільних рейдів у складі мобільних рейдових груп які створені на державних лісогосподарських підприємствах області. Направлено лист на підприємства щодо організації проведення спільних рейдів працівників державної лісової охорони та поліції.

Заступник начальника управління, головний лісничий ЧОУЛМГ Володимир Єленич також охарактеризував державний лісовий фонд ЧОУЛМГ, проінформував про законодавчі акти, якими регламентується відповідальність за незаконні рубки, навів перелік проблемних справ, де були погрози державній лісовій охороні, вніс пропозиції до проекту розпорядження Чернігівської ОДА щодо протидії незаконним рубкам.

Зокрема, він вважає за необхідне Чернігівському обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Головному управлінню Національної поліції в Чернігівській області та Державній екологічній інспекції в Чернігівській області провести протягом першого кварталу цього року спільну нараду для напрацювання і затвердження спільних заходів з питань охорони лісів від незаконних рубок, а ЧОУЛМГ та КП «Чернігівоблагроліс» забезпечити належну оперативну роботу відомчих рейдових бригад з охорони лісів за участю працівників правоохоронних та природоохоронних органів, а також зобов’язати керівників державних лісогосподарських підприємств та дочірніх підприємств  «Чернігівоблагролісу» своєчасно інформувати  правоохоронні органи про виявлені лісопорушення, закріпити користувачів за лісосмугами, перевести самозаліснені земельні ділянки до земель лісогосподарського призначення, дозволити використання населенням самозаліснених паїв для ведення лісового господарства.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства