Щоб не горіли ліси

Baner%20POZ_NEW

За минулий рік в лісах підвідомчих підприємств Чернігівського ОУЛМГ виникло 84 (у 2014 році – 32) лісових пожежі на площі 80,88 га. Збитки, заподіяні лісовими пожежами становили 365,9 тис. грн., в т.ч. 226,6 тис. грн. – витрати на гасіння.

Збільшення кількості лісових пожеж пов’язане в першу чергу зі складними погодними умовами. При цьому мали місце деякі недоліки в проведенні протипожежної профілактики і підвищенні рівня боєздатності служб пожежогасіння. Залишилось низьким виявлення порушників правил пожежної безпеки, як підтвердження формального підходу державної лісової охорони окремих підприємств до проведення рейдів і патрулювання в періоди високої пожежної небезпеки. За пожежонебезпечний сезон недостатньо проведено рейдів по виявленню порушень правил пожежної безпеки: Остерським військовим лісгоспом – 20, Новгород-Сіверським лісгоспом – 28, Семенівським – 35.

Протягом 2015 року проводилась робота з оновлення матеріально-технічної бази по забезпеченню попередження виникнення лісових пожеж. Але при цьому, зокрема, знос пожежних автомобілів досить високий. Термін експлуатації більше 16 років мають 35 автомобілі із 39.

Потребує продовження робота по забезпеченню структурних підрозділів ранцевими вогнегасниками і іншими засобами пожежогасіння.

Потребує покращення робота з ЗМІ по протипожежній пропаганді Остерським військовим, Чернігівським лісгоспами.

У місцях, де створені пункти для зберігання дрібного протипожежного інвентарю, забезпеченість лопатами, в окремих випадках, становить нижче від необхідного, в недостатній кількості є і деякі інші засоби пожежогасіння.

Потребує прискорення робота з оснащення пожежно-спостережних веж телевізійними системами спостереження, обладнанню пристосованих лісопожежних модулів, наведенню порядку вздовж доріг і на рекреаційних територіях.

Не до кінця вирішено питання прибирання захаращеності та сміття вздовж доріг і санітарного стану лісів взагалі.

З метою належного забезпечення підготовки до пожежонебезпечного сезону і посилення роботи протипожежних служб у 2016 році,

у всіх держлісгоспах ОУЛМГ:

– Проаналізувати на технічних нарадах підприємств стан охорони лісів від пожеж, вжити заходів щодо забезпечення повної готовності лісових пожежних станцій, пожежної техніки, засобів пожежегасіння і зв’язку до пожежонебезпечного сезону 2016 року. Укомплектувати пункти зосередження пожежного інвентарю в межах фактичної потреби, збільшити кількість ранцевих вогнегасників. Надати інформацію управлінню про виконання до 25 березня 2016 року.

– Завершити розробку мобілізаційно-оперативних планів ліквідації лісових пожеж на 2016 рік відповідно до ст.. 31 Лісового кодексу України за формою, затвердженою наказом Держкомлісгоспу від 30.02.2009 року № 385 з додатками 1 і 2. До мобілізаційних планів включити всі наявні в районах сили і технічні засоби пожежогасіння і окремо власні сили і засоби. Провести додаткове навчання з працівниками державної лісової охорони, підвідомчими службами пожежогасіння, членами ДПД та пожежними наглядачами з питань попередження, виявлення та гасіння лісових пожеж.

– Укомплектувати штати лісових пожежних станцій та пожежних спостерігачів кваліфікованими працівниками, здатними відповідально виконувати свої посадові обов`язки.

– Посилити роботу з виконання запланованих санітарно-оздоровчих заходів в лісах і їх протипожежного облаштування.

– Поновити існуючі рекреаційні пункти, запланувати подальше розширення рекреаційних територій як ефективного засобу забезпечення організованого відпочинку людей в лісі.

– Забезпечити належний стан приміщень лісових пожежних станцій, укомплектувати їх технікою і засобами пожежогасіння відповідно до нормативу.

– Визначити і терміново провести необхідні протипожежні заходи в найбільш небезпечних в пожежному відношенні лісових масивах. Мінералізовані смуги вздовж доріг, в місцях примикання полів і луків до лісових масивів, по периметру лісових культур віком до змикання створювати шириною не менше 2,8 м, Підняття крон хвойних молодняків провести згідно запланованих показників.

– Посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення, активізувати роботу з органами Національної поліції і прокуратури щодо розслідування випадків лісових пожеж, висвітлювати ці факти в ЗМІ. Розпочати розміщення на телебаченні і на бігбордах вздовж доріг соціальної реклами з попередження лісових пожеж.

– До 30 березня привести до належного стану квартальну мережу та поновити написи на квартальних стовпах, інформаційних знаках. Встановити і поновити аншлаги, плакати, попереджувальні знаки.

– Організувати в пожежонебезпечний період роботу рейдових груп держлісоохорони за участю представників ДСНС, правоохоронних органів, та Державної екологічної інспекції Мінприроди з виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах.

– Забезпечити безумовне виконання вимог Інструкції з передачі інформації про лісові пожежі в системі Держкомлісгоспу України від 26 квітня 2002 року та п. 1.3, 1.4 наказу Держкомлісгоспу від 23.08.2007 р. № 486 щодо оперативного зв`язку з керівництвом Держкомлісгоспу.

В пожежонебезпечний період заборонити виїзд за межі території підприємства директорам держлісгоспів без дозволу начальника управління, керівникам структурних підрозділів – без дозволу директора держлісгоспу. Вихід на зв’язок – 10 хв. після запиту.

– Створити сумарні недоторкані резерви паливно-мастильних матеріалів в таких об`ємах: бензину – Борзнянський лісгосп 0,7 т., Прилуцький – 0,8 т., Холминський, Ніжинський, Н.-Сіверський, Семенівський по 1,0 т., Корюківський 1,5 т., Городнянський 2,0 т., Добрянський, Остерський, Чернігівський, Остерський військовий по 2,5 т.; дизпалива – Борзнянський і Прилуцький лісгоспи по 1,0 т., інші лісгоспи по 2,0 т.

– Надати управлінню номери мобільних телефонів керівного складу лісгоспу і номери телефонів чергових в конторах по формі минулого року до 20 березня.

– Встановити цілодобове чергування відповідальних осіб на підприємствах. Розробити графіки чергування оперативних чергових у конторах лісництв та лісгоспів.

– Забезпечити виготовлення на випадок прийняття рішення про заборону відвідування лісів необхідної кількості відповідних знаків, а також комплектів карт-схем по кожному лісництву з прив’язками і орієнтирами, з нанесенням шляхів, місць водоймищ для забору води, місць відпочинку, місць встановлення шлагбаумів, наглядної агітації, розміщення протипожежних бар’єрів. Поновити маршрути патрулювання державної лісової охорони в періоди небезпеки виникнення пожеж в лісі. Термін виконання – до 25 березня.

– Організувати проведення навчань по взаємодії всіх підвідомчих підрозділів та посадових осіб з питань виявлення та гасіння лісових пожеж в кожному лісогосподарському підприємстві. Термін виконання – до 25 березня.

– Укласти угоди з лісокористувачами інших відомств про надання допомоги в ліквідації лісових пожеж і відшкодування понесених при цьому витрат за рахунок власників або користувачів лісів.

– Директорам лісгоспів, що входять в зону авіапатрулювання, забезпечити належний технічний стан і безперебійну роботу радіостанцій для зв’язку з лісопатрульним літаком на частоті 118,8 МГц. Позивний лісопатрульного літака «КОЛОКОЛ»

Андрій ДУДКО,

 головний спеціаліст відділу лісового

 господарства

IMG_1053 Семен_ка2 PICT8676 PICT8565 PICT8563 IMG_9795 IMG_7061 IMG_5831 IMG_5797 IMG_5655 IMG_5608 IMG_4840 IMG_4644 IMG_4639 IMG_4627 IMG_4579 IMG_1465

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства