Щоб зазеленіли майбутні діброви

Стрімкі зміни клімату в останні роки спонукають лісівників досліджувати і впроваджувати нові, більш сучасні технології лісовідновлення.

Так, восени минулого року в Жадьківському лісництві ДП «Прилуцький лісгосп» створили дослідну ділянку для вирощування дуба звичайного. З цією метою майже на трьох гектарах висадили сіянці дуба звичайного, чергуючи садивний матеріал із закритою кореневою системою та сіянці, вирощені за традиційною технологією.

Головне завдання полягало в тому, щоб порівняти культури, висаджені різними методами, і визначити, які з них найбільш якісні.

Оглянувши всі саджанці,  дійшли спільної думки – приживлюваність лісових культур дуба звичайного, створених садивним матеріалом із закритою кореневою системою виявилася значно вищою. Переваги таких сіянців проявляються у перевищенні середніх значень діаметра кореневої шийки, висоти і приросту лісових культур на 30 відсотків.

Після пересаджування на лісокультурну площу рослина певний час отримувала додаткове живлення з грунтового субстрату. Це допомогло зміцнити її кореневу систему та забезпечило захист від стресу внаслідок спеки. Адже відомо, що високі температурні стрибки також негативно впливають на ріст. Ще одна перевага цієї технології полягає в тому, що коренева система сіянців не травмувалася під час посадки, на відміну від традиційного підходу. Бо в такий спосіб найкраще зберігається цілісність кореневої системи.

Нові технології скорочують кількість ручної праці. Цьому, зокрема, слугують позакореневі підживлення під час підготовки грунту та обробіток гербіцидами.

Незважаючи на збільшення фінансових затрат, цей метод має низку переваг над іншими способами створення лісових культур. Тож і надалі ми плануємо розвивати саме таку технологію вирощування сіянців дуба звичайного, щоб у майбутньому в прилуцьких лісах зашуміли кронами могутні діброви.

Аліна Майборода, ДП «Прилуцьке лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства