Щоб знати, як і де рубати

На виконання рішення засідання колегії Державного агентства лісових ресурсів України від 22 травня 2018 року «Про стан та перспективи застосування поступових і вибіркових систем рубок головного користування» Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства провело виїзну нараду головних лісничих лісогосподарських підприємств області.

Відкриваючи нараду, начальник відділу лісового господарства Чернігівського ОУЛМГ Олександр Марахонько проінформував, що протягом 2013-2017 років у підприємствах управління проведені рубки головного користування на площі 11,1 тис. га з ліквідною масою 3426 тис. куб. м, з них поступова система рубок застосована  на площі 648 га з ліквідною масою 67 тис. куб. м., це відповідно 6% до площі та 2% до заготовленої ліквідної маси деревини від загальних обсягів.

Підприємствами  проводились в основному рівномірно-поступові та, в якості дослідних, смугово-поступові та групово-поступові рубки.

Якщо брати в розрізі років, то найбільше поступових рубок було проведено в 2013 році на площі 302,9 га та заготовлено ліквідної деревини 30,8 тис. куб. м. та в 2014 році – на площі 304,8 га і заготовлено ліквідної деревини 32,9 тис. куб. м. деревини. Це перші прийоми поступових рубок.

Враховуючи особливості проведення поступових рубок для наукової оцінки стану лісовідновлення, запрошено фахівців з державного підприємства «Новгород – Сіверська лісова науково-дослідна станція».

Зустріч головних лісничих відбулася біля адмінбудівлі ДП «Семенівське лісове господарство», а далі організатори виїзної наради забезпечили головним лісничим виїзд до лісосік головного користування поступових рубок та огляд результатів проведення другого прийому (кінцевого) рівномірно-поступових рубок у Блешнянському лісництві.

Інформували колег і відповідали на їхні запитання директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун та головний лісничий лісгоспу Ігор Шпак.

Побували головні лісничі лісогосподарських підприємств області і на лісосіках головного користування поступових рубок та оглянули результати проведення першого прийому рівномірно-поступових рубок в Єлінському лісництві ДП «Корюківське лісове  господарство». Всією повнотою інформації щодо проблеми забезпечували головних лісничих науковець з ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Ігор Порохняч та головний лісничий лісгоспу Віталій Скоробагатий.

По тому – переїзд до лісосік головного користування поступових рубок та огляд результатів проведення першого і другого прийомів рівномірно-поступових рубок у Тупичівському лісництві ДП «Городнянське лісове господарство». Головні лісничі оглянули також смугово-поступові рубки та групово-поступові.

Інформували колег директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун та головний лісничий лісгоспу Сергій Заєць.

Під час наради було оглянуто 12 ділянок з різними видами поступових рубок головного користування у ДП «Семенівське лісове господарство», ДП «Корюківське лісове господарство» та ДП «Городнянське лісове господарство».

Після цього учасники виїзної наради повернулися до адмінбудівлі Тупичівського лісництва, де обговорили спільні пропозиції щодо доцільності застосування поступових систем рубок головного користування та пропозиції щодо поліпшення нормативної бази їх застосування.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства