Своєчасно помітимо – швидко ліквідуємо

IMG_6556

20 квітня на території Спеціального авіаційного загону ДСНС України, що у місті Ніжині, відбулися практичні навчально-методичні збори з керівним складом територіальних підрозділів ДСНС та екіпажами літаків і вертольотів Спеціального авіаційного загону щодо гасіння лісових пожеж у природних екосистемах із залученням авіаційних сил та засобів.

В рамках проведення зборів відбувалося комплексне практичне відпрацювання взаємодії наземних і повітряних сил та засобів під час ліквідації масштабних лісових пожеж із залученням літаків Ан-32П та вертольоту Мі-8МТ з водозливним пристроєм, а також вертольота “Єврокоптер” повітряного пункту управління та групи застосовування безпілотних апаратів. До участі у заході запросили також і представників засобів масової інформації аби продемонструвати готовність підрозділів ДСНС до ліквідації масштабних лісових пожеж та вкотре через ЗМІ закликати громадян не провокувати пожежі в екосистемах.

Питання протидії пожежам у природних екосистемах є наразі одним із пріоритетних для ДСНС. Спільно з місцевими органами влади, представниками Держлісагентства, іншими лісокористувачами ми докладаємо максимум зусиль задля попередження виникнення такого роду пожеж та відпрацьовуємо порядок спільних дій на випадок виникнення пожеж в екосистемах. На прикладі минулого року ми переконалися у ефективності комплексного залучення наземних та повітряних сил під час ліквідації лісових пожеж. Саме тому цього року розпочав роботу Повітряний пункт управління, що дозволяє координувати процес ліквідації пожежі з повітря. В цілому підрозділи ДСНС готові до виконання завдань за призначенням у пожежонебезпечний період, що уже розпочався в Україні”, – зазначив Перший заступник Голови ДСНС Олег Мельчуцький.

Під час навчання рятувальники спільно з працівниками лісового господарства, фахівцями медичної сфери, представниками правоохоронних органів відпрацювали алгоритм дій та порядок взаємодії під час виникнення масштабної лісової пожежі. Зокрема, здійснювалася імітація низової та верхової лісової пожежі, що швидко розповсюджувалася на значну площу. Для ліквідації загорання від ДСНС було залучено пожежну, аварійно-рятувальну, спеціальну, інженерну та авіаційну техніку. За допомогою безпілотних апаратів проводилася розвідка для визначення площі пожежі. Також здійснювалося десантування авіаційних рятувальників для евакуації постраждалих, які перебували на даху будівлі, що розташована у лісовому масиві. Шляхом залучення вертольоту Мі-8МТ постраждалі були транспортовані до медичних працівників.

Після активних дій, перед оглядом техніки, відбувся підхід до преси представників керівництва ДСНС, Держлісагенства та Чернігівської облдержадміністрації. Голова ОДА Валерій Куліч, коментуючи перебіг подій, зауважив, що такого роду навчання та злагодження є вкрай необхідними, особливо для Чернігівщини, значну частину території якої займають саме ліси і торфовища. Також він звернув увагу на те, що однією з найпоширеніших причин займань є підпали, тому профілактична робота серед населення також має велике значення для упередження руйнівних пожеж. Валерій Куліч подякував учасникам за злагоджену роботу і закликав громадян бути свідомими можливих наслідків своїх дій.

Перший заступник Голови Держлісагенства Христина Юшкевич зазначила: «Охорона лісів від пожеж – одне з найскладніших завдань, що вирішується працівниками Державного агентства лісових ресурсів України. Під посиленою охороною знаходяться понад 3,4 млн га небезпечних щодо пожеж хвойних лісових масивів. Усього по Україні ця цифра становить близько 4 млн га. Найбільш небезпечними в пожежному відношенні є насадження на півдні, сході та Поліссі України (понад 2 млн га).

У 2015 році в лісах Держлісагентства ліквідовано 2 225 пожеж, якими пошкоджено 2,6 тис. га, у тому числі верховими – 0,2 тис. га. До адміністративної відповідальності притягнуто понад 2,7 тис. порушників протипожежної безпеки.

Чисельність відомчої пожежної охорони нині становить 11 179 осіб, у тому числі постійних 1 367 та 9 812 осіб добровільно-пожежних дружин. Щорічно проводяться тактико-спеціальні навчання з відпрацювання спільних дій разом з рятувальними формуваннями Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Держлісагентства та Міністерства оборони України щодо ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з лісовими пожежами.

Головою Державного агентства лісових ресурсів України Олександром Ковальчуком дано доручення відповідним службам галузі щодо підготовки до пожежонебезпечного періоду та вживання заходів із запобігання лісовим пожежам, особливо у південних та східних регіонах.

Незважаючи на всі заходи, які вжиті сьогодні лісівниками, відсутність бюджетного фінансування, без перебільшення, може призвести до катастрофічних наслідків для довкілля і народногосподарського комплексу держави.»

IMG_6570 IMG_6585 IMG_6609 IMG_6651 IMG_6654 IMG_6680 IMG_6698 IMG_6736 IMG_6809 IMG_6877 IMG_6884 IMG_6892 IMG_8684 IMG_8778 IMG_8891 IMG_8950 IMG_8966 IMG_8975 IMG_8997

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства