Триває обговорення шляхів реформування лісової галузі

Сьогодні, 20 лютого, у Міністерстві аграрної політики та продовольства України відбулися засідання двох підгруп Робочої групи з реформування лісового господарства за участю т. в. о. Голови Державного агентства лісових ресурсів України Христини Юшкевич та заступника Голови Держлісагентства Володимира Бондаря, народних депутатів України, науковців, експертів та громадськості.

На засіданнях обговорено загальні засади реформування управління галуззю, зокрема, напрацювання програми FLEG, а також питання вдосконалення ринку деревини.

Під час роботи підгрупи з інституційної реформи експерти програми FLEG Михайло Попков та Віталій Сторожук презентували можливі шляхи реформування галузі.

Експерти розповіли про міжнародний досвід управління лісами, окреслили варіанти проведення реформ та можливі ризики. Учасники наради висловили свої застереження та наголосили на тому, що необхідно більш комплексно та предметно підійти до питання реформування галузі.

Науковці підкреслили, що неможливо повністю копіювати інших країн, не враховуючи специфіки українського лісового господарства, адже, наприклад, ліси на заході та півдні України виконують різні функції та знаходяться у різних кліматичних зонах, що не притаманно жодній з європейських країн. Отже, концепція розвитку українського лісового господарства повинна бути індивідуальної та враховувати всі регіональні особливості.

Окрім того, присутні зазначили, що першочерговим завданням є вироблення загального бачення розвитку лісового господарства України, і на основі цього – визначення можливої моделі інституційної реформи.

Також члени робочої групи порушили питання створення фонду лісового господарства, як дієвого механізму вирішення питання фінансування лісогосподарських підприємств південних та східних областей України.

Під час роботи підгрупи з вдосконалення ринку деревини заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар повідомив, що у відомстві відбулися наради з представниками асоціацій деревообробних підприємств, бізнесу, громадськості, а також товарних бірж, організаторів аукціонів з продажу необробленої деревини, результатом яких є доопрацьований та узгоджений проект постанови Кабінету Міністрів України про затвердження Положення про реалізацію лісоматеріалів необроблених.

У свою чергу, представники Громадської ради при Держлісагентстві підтримали проект Положення. «Ми напрацювали консенсусне рішення, яке необхідно ухвалити у найближчий час», – зазначив перший заступник Громадської ради при Держлісагентстві Володимир Дорош.

Учасники наради також обговорили можливість запровадження механізму довгострокових договорів. Зокрема, президент Всеукраїнської асоціації деревообробних підприємств Дмитро Артемчук зазначив, що підприємці та інвестори прагнуть стабільності, практика довгострокових прямих договорів є не новою і була б доцільною для України.

Члени робочих груп домовилися підготувати додаткові матеріали та більш предметно розглянути всі обговорені питання під час наступних засідань.

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства