У ДП «Чернігівський лісгосп» запрацювала централізована система відеоспостереження за лісовими масивами

Для лісової охорони на сьогодні гаряча пора. Із настанням пожежонебезпечного періоду лісівники працюють у посиленому режимі, адже головне зберегти ліс від пожеж і не допустити поширенню вогню на лісові масиви.
Чи не в кожному районі Чернігівської області були пожежі в лісових масивах, які спричинили шкоду лісу й навіть житловим приміщенням в прилеглих населених пунктах. Головною причиною залишається людський фактор та порушення правил пожежної безпеки, – випалювання сміття, сухої трав’янистої рослинності вздовж доріг, в пустищах та сільгоспугіддях, які межують із лісовими масивами. Сильні весняні вітри та бездощові погодні умови сприяють швидкому розповсюдженню вогню на прилеглі лісові площі, створюючи загрозу для їх знищення.
За даними Українського Гідрометцентру на Чернігівщині станом на сьогодні зберігається 4 клас пожежної небезпеки.  Лише за минулий тиждень в лісових масивах Державного підприємства «Чернігівське лісове господарство» було 4 випадки лісових пожеж. Державна лісова охорона боролася з вогнем на площі понад 11 га.
Лісові пожежі нанесли численні збитки для держави та лісового господарства.  І це не лише втрата рослинності, шкода для тваринного світу,  а й знищення стійких насаджень молодого лісу.
Для систематичного і чіткого контролю у ДП «Чернігівський лісгосп» створена та вже введена в експлуатацію централізована система відеонагляду за лісовими масивами.
«За допомогою відеоспостереження лісові господарники в онлайн режимі контролюють стан дотримання пожежної безпеки. Такий пункт відеонагляду в адміністративній будівлі підприємства дає можливість відповідальному спостерігачу бачити ситуацію та фіксувати факти пожеж зі всіх п’яти відеокамер, які розташовані в лісництвах. Централізований пост також дозволяє скоротити витрати для нагляду за лісом і є практичною допомогою у справі охорони лісів від вогневої стихії,» – зауважив директор ДП «Чернігівський лісгосп» Юрій Ревко.
Такі технічні вдосконалення в лісовому господарстві дають можливість точно моніторити пожежну ситуацію, а також визначити локацію загоряння із точним відображенням реального азимуту направлення камери на екрані відеомонітора та прив’язуванням до карти місцевості.
На сьогодні парламентарі вже підвищили штрафи за випалювання сухостою та підпали лісу до 153 000 грн. Втім, як показує практика дуже складно довести вину порушника і змусити його понести заслужене покарання. Відеонагляд дає змогу запису зображень і може слугувати як фактичний доказ у розслідуванні причин загоряння.
В передсвяткові дні та період загальнонаціонального карантину Державне підприємство «Чернігівське лісове господарство» вкотре закликає громадян утриматися від відвідування лісових масивів, випалювання сухої трави та сміття. Пам’ятайте, – пожежу легше попередити, ніж загасити!
Просимо з розумінням ставитися до збереження зеленого багатства. У випадках виявлення лісової пожежі негайно повідомляйте державну службу з надзвичайних ситуацій – телефон 101 та державну лісову охорону підприємства за телефонами: 0462 232167067 461 62 24.
За інформацією ДП «Чернігівський лісгосп»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства