У Любецькій ОТГ запустили еко-челендж

У Любецькій об’єднаній територіальній громаді всерйоз переймаються проблемами екології, а саме посухою та її можливими наслідками. Голова громади Сергій Пінчук переконаний, що саме дерева, які є незмінною складовою здорової екосистеми, здатні затримувати вологу. Аби привернути увагу до екологічного стану навколишнього середовища, у Любечі виступили з екологічною ініціативою «Еко-громада 2020» – такий собі своєрідний челендж, який має викликати ланцюгову реакцію в решті громад. Першою з них стане Добрянська ОТГ.

 

Любецька ОТГ започатковує челендж-виклик для об’єднаних територіальних громад України (#EKOgromada_2020) та просить узяти активну участь, аби мати таку прекрасну нагоду зробити хоча б один крок для покращення стану довкілля. Голова селищної ради Сергій Пінчук пояснює: «Кожна громада може для себе знайти шляхи та визначити свої можливості для покращення навколишнього середовища. Можливо, хтось прибере сміття, а дехто посадить нову алею дерев чи зарибить водойму. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів».

У Любецькій громаді вирішили і дерева саджати, і водойми зариблювати. Так, на березі двох великих озер – Симполь та Нижній Булгач – громадою, спільно з лісівниками та прикордонниками, висадили дуби, берези та ліщину. Посадковий матеріал надали партнери ОТГ – лісівники з Любецького лісництва ДП «Чернігівське лісове господарство». Значною проблемою для громади є стан водних об’єктів, а точніше – наявність риби. Через промисел браконьєрів її в озерах та ставках мало. Саме тому голова громади виступив з ініцівативою зариблення водоймищ. Всього за тиждень вдалося зібрати 23 тисячі гривень, на які закупили понад півтонни коропа та товстолоба, вагою 500-600 грамів кожен.

На озері Нижній Болгач біля екологічної стежки активістів громади зустрів місцевий біолог-ентузіаст та дослідник рідної природи, зокрема ріпкинських лісів Володимир Попруга. Володимир Михайлович хоч і підтримав акцію, але всерйоз занепокоєний розгулом та безкарністю браконьєрів. В Нижньому Болгачі ті нещадно ловлять рибу не лише сітками, але й б’ють її електровудками.

Задля запобіганню браконьєрському промислу лісівники, прикордонники та керівництво громади планують створити екологічний партуль. Увійти до нього мають старшокласники, які не лише освоюватимуть ази природничої науки, але й допомагатимуть громаді боротися з такими негативними явищами, як забруднення екології та браконьєрство.

Челендж-виклик «ЕКОгромади: заради чистого довкілля 2020» розрахований на те, щоб залучити якомога більше людей до охорони навколишнього середовища, дати можливість населенню громад зрозуміти те, що основною рушійною силою у природоохоронних питань є саме вони та їхні дії. У Любецькій ОТГ сподіваються на підтримку їхньої ініціативи. Свою естафету вони передали сусідам – Добрянській ОТГ.

 

Микола ТИЩЕНКО, фото автора

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства