Україна та Фінляндія домовилися співпрацювати у сфері сталого управління лісами

Питання українсько-фінляндського співробітництва у сфері захисту довкілля обговорили під час зустрічі Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський та посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне.

Роман Абрамовський привітавцілеспрямованість Фінляндії у досягненні кліматичних цілей та захисту довкілля і подякував за допомогу експертів Фінського Метеорологічного Інституту у сфері розвитку моніторингу якості атмосферного повітря в рамках проєкту «Association4U».

Міндовкілля наразі проводить консультації з усіма заінтересованими сторонами, аби сформувати кінцеву ціль щодо рівня викидів парникових газів до Паризької угоди (НВВ2) та завершує розробку стратегії з адаптації до зміни клімату.

Роман Абрамовський: «Міндовкілля пропонує зменшити викиди парникових газів на 65 % у 2030 році порівняно з 1990 роком, і проти її послаблення. Європейський  Союз – на 45 %. Сподіваюся, що цим ми уповільнимо чи знизимо до мінімуму таку загрозу зміни клімату».  

Аби втілити заплановані у Другому НВВ трансформації, Міндовкілля працює над створенням Українського кліматичного фонду. Передбачається, що його наповнення відбуватиметься спочатку з податку на СО2 та від інших екологічних відрахувань.

«Ми прагнемо, аби це була окрема юридична особа, з наглядовою радою і прозорою системою прийняття рішень. Ми домовились з міжнародними партнерами, аби вони стали співменеджерами фонду. Для початку, кошти з фонду йтимуть на конкретні програми з модернізації промисловості. Адже наразі ті екологічні податки, що збираються на державному рівні, не мають прямого цільового використання», – зазначив Роман Абрамовський.

Міністр повідомив про основні пріоритети роботи у сферілісового господарства та висловив зацікавленість у співробітництві у цій сфері:

“Фінляндія – найлісистіша країна Європи. Її територія зайнята лісами на 70 %, на відміну від України, територія якої заліснена менше, ніж на 16 %. Однак, вже найближчим часом, за ініціативи Президента України Володимира Зеленського, в Україні стартує проєкт з масштабного озеленення. Ми плануємо до 2030 року збільшити площі лісів на 1 млн. гектарів. Це закладено у наших стратегічних документах. Ми не заліснюватимемо степи та не створюватимемо ліс на місці інших природних екосистем, адже це дуже шкідливо для біорізноманіття. Зберігатимемо самосійні ліси, яких в Україні налічується близько 300-500 тисяч гектар” – повідомив Роман Абрамовський.

За словами Міністра, Міндовкілля напрацьовує заходи для відновлення водно-болотних угідь, які є цінними в умовах зміни клімату. При цьому, не забуваємо і про розвиток та збереження біорізноманіття, пралісів, природно-заповідного фонду, рідкісних видів тварин та рослин, які охороняються на рівні України та всієї Європи.

Нам цікавий досвід Фінляндії в управлінні лісовим господарством. Маємо надію, що нам вдасться налагодити співпрацю у цій сфері. Адже в Україні лісова сфера давно потребує масштабної реформи, яка докорінно змінить систему управління лісами, запровадить кращі європейські практики та зробить галузь прозорою.

“Міндовкілля спільно з Держлісагентством впроваджують масштабну реформу лісової галузі. Вона запровадить кращі європейські практики в управління лісами та зробить галузь прозорою. Всі продажі необробленої  деревини відбуваються через електронні аукціони на 100 %. На черзі аукціони на оброблену деревину. На сьогодні впроваджуємо пілотний проєкт у Львівській області”, – акцентував Роман Абрамовський.

Роман Абрамовський звернув увагу на реформування галузі надрокористування: “Міндовкілля працює над оновленням законодавства, аби галузь надрокористування стала прозорою та ефективною. Новий Кодекс про надра створить сприятливі умови для відповідальних учасників ринку, удосконаливши українське законодавство відповідно до вимог Угоди про Асоціацію з ЄС. Цей документ є результатом титанічної праці команди Міндовкілля та міжнародних експертів”.

У свою чергу, посол Фінляндії в Україні Пяйві Лайне зауважила, що Фінляндія підтримуватиме Україну у всіх починаннях у сфері захисту довкілля, особливо щодо впровадження сталого управління лісами.

https://mepr.gov.ua/news/37566.html

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства