Весна – пора відновлення лісів

У лютому та на початку березня відбулися кущові засідання лісокультурної Ради у Новгородіверському та Остерському держлісгоспах. На цих засіданнях розглядалися лісові проекти, представлені інженерами з лісовідновлення.

Йшлося про своєчасність відновлення зрубів, про схеми змішування лісових культур та розміщення садивних місць, відповідність головних порід типам лісорослинних умов, вирощування сіянців і саджанців, про створення лісових культур за участю дикорослих, плодово-ягідних порід та екзотів (модрини, сосни Веймутова), збільшення вирощування та реалізації декоративно-садивного матеріалу, переведення лісового насінництва на елітну основу і застосування насіння з ПЛНБ.

До складу комісії входили головний лісничий ОУЛМГ, заступник начальника Володимир Єленич, директор ДП «Новгород-Сіверська ЛНДС» Анатолій Жежкун, головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Кирієнко. А керував цим процесом головний спеціаліст відділу лісового господарства облуправління Володимир Перев’язко.

На початку засідання перед головними лісничими та інженерами лісових культур виступив Володимир Єленич.

Він наголосив, що мета цього засідання – обговорити проблеми забезпечення високої якості робіт з лісовідновлення, лісорозведення, оформлення необхідної технічної документації, підвищення відповідальності  спеціалістів усіх рівнів  під час виконання проектних робіт, забезпечення вирощування продуктивних, біологічно-стійких, цінних деревостанів, а  також інші питання  лісогосподарювання, охорони та захисту лісу.

Особлива увага учасників засідання зосереджувалася на створенні змішаних лісових культур, створенні дубових лісових культур і різноманітних плантацій, а також лісових культур, які можуть забезпечувати протипожежну охорону лісів та стійкість їх до змін клімату.

Відзначалося, що одним із найважливіших питань під час вирощування лісових культур є забезпечення лісогосподарських підприємств насінням з постійних лісонасіннєвих об’єктів.

При цьому особливу  увагу слід звертати на збір  насіння, вести його окремий облік, а також на вирощування садивного матеріалу  та створення з нього лісових культур. Торік, наприклад, зібрано насіння з постійних лісонасіннєвих об’єктів 9334 кілограмів, що складає 41,5% від загальної кількості заготовленого насіння. Тому асортимент  заготівлі насіння деревних та чагарникових порід повинен бути збільшений.

Також відзначили, що відповідно балансу садивного матеріалу в лісогосподарських підприємствах не вистачає сіянців листяних порід, особливо берези. До того ж, з кожними роком сільськогосподарські угіддя все більше розорюються, тому буде важко забезпечити садивним матеріалом дичками сіянців берези.

Підсумки  інвентаризації, атестації лісових культур та переведення у вкриті лісовою рослинністю землі торік наведені та проаналізовані в наказі Чернігівського ОУЛМГ №4 від 13.01.2020.

По управлінню всі заплановані заходи виконані, крім створення захисних лісових насаджень (80% завдання).

Відтворено лісів на площі 2367,1 гектара, що становить 109%  завдання, в тому числі   створено захисних лісових  насаджень (нових лісів) на площі  80,4 га (80% завдання),  залишено під природне поновлення 377,4 га (114% завдання).

Заходи зі сприяння природному поновленню проведено на площі 57,8 га (165% завдання).

Приживлюваність лісових культур, створених у 2019 році   на зрубах,  становить 91,5% (нормативна 90%), на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях – 94% (нормативна 85%).

Середня приживлюваність лісових культур 3-х років становить:   на зрубах 89,4 % (нормативна 87,4%), на прийнятих деградованих малопродуктивних сільськогосподарських  землях – 89,8%  (нормативна 83,2%).

Не зважаючи на важкий фінансовий стан лісогосподарських підприємств, треба своєчасно і якісно провести весняну лісокультурну компанію з дотриманням складених  проектів лісокультурних об’єктів та охорони праці під час виконання лісокультурних заходів.

На засіданні лісокультурної ради також всебічно аналізували лісові проекти паралельно із завданнями цьогорічної посадки лісу, яка у зв’язку з погодними умовами розпочалася раніше.

Найкращі лісові проекти підготували працівники Ніжинського, Семенівського, Холминського та Остерського лісогосподарських підприємств.

Широке обговорення проектів дозволяє найефективніше з лісівничою доцільністю використати потенціал лісокультурної площі. Розгляд проектів на лісокультурній раді свідчить про  важливий зв’язок науки і виробництва в стосовно відновлення лісів та дозволяє лісівникам пересвідчитись у правильності своєї роботи, а висловлені зауваження та пропозиції завжди знаходять своє втілення на практиці.

На цьогорічному засіданні лісокультурної ради особлива увага також приділялася проведенню Всеукраїнської акції «Відновлюємо ліси разом».

Лісистість Чернігівської області становить 20,9 % від її загальної площі. Тож питання збереження лісів постійно непокоїть все більше громадян, яким не байдуже майбутнє нашого Сіверського краю.

Отож лісівники щороку проводять акції з лісовідтворення.  З метою поліпшення комунікації представників лісової галузі з суспільством, підвищення іміджу лісової галузі та професії лісівника, поінформованості громадськості щодо важливості та необхідності проведення лісогосподарських заходів, поширення знань про ліси та їх особливу важливість для існування життя на планеті, нині вирішено якнайтісніше об’єднати зусилля  лісівників і громадськості, представників різних поколінь, щоб акція «Відновлюємо ліси разом» стала наймасштабнішою порівняно з роками минулими.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства