Весняні клопоти чернігівських лісівників

Днями в залі засідань Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася важлива виробнича нарада. Начальник ОУЛМГ Олександр Зінченко, відкриваючи нараду, доповів, що Міністерство енергетики та захисту довкілля спільно з Державним агентством лісових ресурсів України започатковують нову всеукраїнську акцію «Відновлюємо ліси разом!». У рамках цієї акції відбудеться безпрецедентний захід. 21 березня, у Міжнародний день лісів, буде висаджено п’ять мільйонів дерев, а протягом тижня, з 21 по 29 березня, у рамках акції, – понад 10 мільйонів дерев.

«Отож нам, лісівникам, разом із громадськістю Чернігівщини, необхідно докласти максимум зусиль – належно підготуватися і успішно виконати заплановане, – наголосив Олександр Зінченко. – Мета акції – відновлення українських лісів, підвищення іміджу лісової галузі та професії лісівника».

На нараді розглядалися і перспективи виконання виробничої програми у першому кварталі цього року. Заступник начальника ОУЛМГ Олександр Жук зазначив, що прямі договори зі споживачами лісопродукції повинні відійти в минуле. Вся деревина обов’язково має виставлятися на електрон-майданчику, згідно з програмою Прозоро. Цього наразі вимагає Державне агентство лісових ресурсів України, згідно з урядовою постановою.

«Треба нам прискіпливіше займатися асортиментом деревини на лісосіках, бо від цього залежить економіка лісгоспів, – сказав Олександр Васильович. – Як позитивний приклад, – діяльність прилуцьких лісівників. Це – малоресурсне підприємство, однак там уміють заробляти навіть на низькосортній деревині».

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Володимир Перев’язко доповів про результати лісокультурного виробництва торік та завдання на нинішній рік. Володимир Степанович звернувся до директорів лісгоспів, щоб провести лісокультурну компанію в найкоротший термін. У цьому році  планується відтворити ліси на площі 1800 гектарів, зокрема створити захисні лісові насадження на малопродуктивних сільськогосподарських землях – на 50 гектарах. Також необхідно залишити для природного поновлення 220 гектарів. Треба забезпечувати максимально механізоване садіння лісу та механізований догляд за лісовими культурами, підкреслив доповідач.

Начальник відділу лісового господарства ОУЛМГ Олександр Марахонько розповів учасникам наради про підготовку до пожежонебезпечного періоду. Враховуючи нехарактерну для зими плюсову температуру, вже в цьому році зафіксовані випадки загорянь сухої трави. Необхідно провести інвентаризацію пожежного обладнання та, при необхідності, поповнити його. Здійснити огляд наявних мінералізованих смуг, приділивши особливу увагу лісовим масивам, які прилягають до полів та болотистих місць. Треба перевірити функціонування систем відео спостереження, посилити патрулювання лісових масивів, оновити засоби наглядної протипожежної агітації.

«Почалася весна, тож роботи у нас – вдосталь. І потрібно зробити все можливе, щоб весняна лісокультурна компанія пройшла на високому рівні, приділивши особливу увагу пожежонебезпечному періоду», – підсумував нараду начальник ОУЛМГ Олександр Зінченко.

 

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства