Відкрите звернення Громадської ради щодо лісових пожеж

24 квітня 2020 року вібулося засідання Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів у режимі відеоконференції за допомогою Zoom, під час якого було розглянуто питання лісових пожеж на території України.

Громадська рада при Держлісагентстві висловила щиру подяку всім лісівникам-вогнеборцям та пожежникам, які полишили свої домівки і на свята гасили пожежі.

Також Громадська рада ухвалила звернення щодо об’єктивного висвітлення роботи з ліквідації лісових пожеж.

«За останній місяць Україна зіштовхнулась не тільки з наслідками пандемії COVID 19, а й з великою екологічною катастрофою – лісовими пожежами в природних екосистемах. Аномальні погодні умови в останні роки: рання весна, рекордні температури повітря, відсутність опадів та сильні посушливі вітри, збільшення сухостою і захаращеності лісів з величезною  настанням посушливої погоди та значним потеплінням в природі лісовий фонд України стає високопожежонебезпечним об’єктом. Разом з цим, недбала чи необережна поведінка з вогнем призводить до масштабних лісових пожеж, які нерідко мають катастрофічні наслідки для людей та природи», – йдеться у зверненні.

Окрім того, у ньому зазначається, що державні лісогосподарські підприємства систематично проводять профілактично-роз’яснювальну роботу з населенням стосовно до­тримання вимог пожежної безпеки у лісах, виявлення порушників цих вимог і притягнення їх до адміністративної відповідальності. Крім того, за кошти державних лісогосподарських підприємств здійснюється цілий комплекс протипожежних заходів з метою мінімізації наслідків лісових пожеж.

«Ці проблеми притаманні не лише Україні, а й іншим країнам світу. До цього року лісівникам України вдавалось вберегти країну від масштабних лісових пожеж, які щороку нищать лісові масиви Греції, Іспанії, США, Австралії та інших. Але на сьогодні лісівники України самотужки без системної підтримки держави та суспільства, в умовах економічної кризи та суттєвих законодавчих обмежень не в змозі повною мірою вберегти державу від екологічного лиха спричиненого лісовими пожежами та їх наслідками (забруднення повітря, викиди вуглецю, втрати біорізноманіття, недоотримання економіки поновлюваного ресурсу тощо)», – наголошують представники громадськості.

Враховуючи, що пожежонебезпечний період в Україні тільки розпочався громадські організації, що входять до складу Громадської ради при Держлісагентстві, наголосили на необхідності:

– розробки Національної стратегії попередження виникнення катастрофічних пожеж в екосистемах;

– внесення змін в Закони, норми яких перешкоджають здійсненню превентивних заходів для протидії лісовим пожежам, зокрема в Закон України «Про тваринний світ» та в Закон України «Про оцінку впливу на довкілля», та інші;

– відновлення фінансування охорони лісу від пожеж з держаного бюджету України;

– підвищення рівня обізнаності та захисту населення;

– забезпечення фахового навчання з гасіння лісових пожеж.

«Крім того, окрему увагу хочемо звернути на той факт, що останніми днями, у зв’язку зі збільшенням кількості пожеж у лісах, дуже часто у ЗМІ, від експертів та навіть представників влади і народних депутатів України можна почути, що лісові пожежі влаштовуються нібито спеціально для прикриття незаконних рубок у лісах. Наразі тисячі працівників лісового господарства України та служби з надзвичайних ситуацій щодня стоять на передовій боротьби з пожежами в екосистемах. Вони самовіддано йдуть у бій з вогняною стихією. Громадська рада при Держлісагентстві висловлює щиру подяку всім лісівникам-вогнеборцям та пожежникам, які полишили свої домівки і на свята гасили пожежі! І читаючи потім образливі висловлювання на свою адресу, у них просто опускаються руки», – йдеться у зверненні.

У зв’язку з цим, Громадська рада звернулася, зокрема, до засобів масової інформації із закликом:

– об’єктивно висвітлювати роботи з ліквідації лісових пожеж;

– оперувати лише перевіреними даними та фактами;

– уникайте у ваших новинах та публікаціях припущень, які можуть ввести в оману громадськість;

– звертатися за коментарями до фахівців лісової галузі та надзвичайних ситуацій.

«Також звертаємо вашу увагу на те, що члени Громадської ради є представниками різних інститутів громадянського суспільства, серед яких є більшість експертів, які можуть надавати фахові роз’яснення та коментарі стосовно причин та наслідків лісових пожеж», – йдеться у листі.

 

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства