Військові знову «влучили в ціль»?

Вже понад місяць  у лісах Чернігівщини утримується надзвичайно високий клас пожежної небезпеки. А як відомо, під час пожежонебезпечного сезону заборонено навіть заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів. Заборонене і відвідування населенням хвойних насаджень, коли триває п’ятий клас  пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека). Ці правила обов’язкові для всіх, крім військових. І навіть за надзвичайної пожежної небезпеки заплановані стрільби ніхто не має права відмінити.

Хоча у багатьох лісівників і місцевих жителів ще в пам’яті те жахіття, коли майже дванадцять років тому, а саме 16 серпня 2008 року теж була надзвичайна пожежна небезпека і під час стрільб на учбовому полігоні військової частини А-0665 ліс спалахнув і пожежа охопила значну територію.  Тоді в гасінні пожежі брало участь 1048 надзвичайників і військових, 113 одиниць техніки, один вертоліт, два літаки. Та незважаючи на всі заходи, вогонь знищив 20 будівель у селі Косачівка та близько тисячі гектарів лісу.

На жаль, про це лихо військові, схоже, забули… Чого не скажеш про місцевих жителів та лісівників.

От і ранок 12 вересня цього року розпочинався  тривожно. На полігоні так стріляли, що в житлових будинках здригались не тільки вікна, але й самі будівлі. І результат таких стрільб не забарився. Об 11 годині 50 хвилин зі спостережної вежі Косачівського лісництва зафіксували густий дим на території  полігону військової частини А-0665, що в Козелецькому районі. Про це негайно повідомили керівництво полігону. Але у відповідь лісівники почули: у нас все під контролем.

Близько 15 години з камер відеонагляду стало зрозуміло, що ситуація вже вийшла з-під контролю. Вогонь розповсюджувався по території з великою швидкістю. А дим від вогню стало видно за десятки кілометрів.

Керівництво лісгоспу доповіло про неконтрольовану ситуацію Чернігівському ОУЛМГ та керівництву ДСНС. Там прийняли рішення про негайне приведення в повну бойову готовність усіх ланок пожежогасіння лісгоспу та про виїзд на місце пожежі головного лісничого Ю.О.   Бійчука.  Оцінивши ситуацію, було вирішено на ліквідацію пожежі направити два пожежних автомобілі на базі ГАЗ-66, пожежний модуль, два трактори МТЗ- 82 з плугами ПКЛ 70, 29 лісових охоронців та працівників лісгоспу.

На гасіння пожежі була також залучена авіація спеціального загону ДСНС України з Ніжина: літак Ан-32П та вертоліт Мі-8, 20 одиниць спеціальної техніки, 88 членів особового складу ДСНС, військової частини А-0665 та пожежні команди ДП «Остерський військовий лісгосп». Майже цілу ніч створювались протипожежні смуги військовою технікою (БАТ, пожежний танк), тракторами та пожежними автомобілями.

З оприлюдненого в п’ятницю повідомлення стало відомо, що 13 вересня о 8:25 пожежу локалізовано на площі 15 гектарів. Всім, як правило, відомо, що авіація вилітає лише на пожежі на сотнях гектарів. Тож незрозуміло, кому адресувалося повідомлення про явно занижену кількість охоплених вогнем  гектарів?

І ось близько 15 години того ж дня, 13 вересня, вогонь вийшов з-під повідомленої локалізації, перелетів через мінералізовану смугу… І знову лісова охорона змушена була зупиняти вогонь на шляху до лісу та населених пунктів.

Місцевих жителів дуже непокоїть питання, доки вони житимуть в страху від військових полігонів? Коли нарешті будуть таки заборонені стрільби при найвищому класі пожежної небезпеки в лісах? І, зрештою, чи відповість хтось з військових командирів, за наказом котрих проводять стрільби на полігоні навіть за умов надзвичайної пожежної небезпеки?

Адже це призводить до  колосальних матеріальних, природних та моральних втрат.

 

Олександр Жила, ДП «Остерське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства