Виробничі, кадрові та фінансові питання обговорили на колегії

28 вересня в залі засідань Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства відбулося засідання колегії.

 

Колегія розглянула низку важливих питань, серед яких:

– стан роботи кадрового забезпечення підприємств обласного управління;

– стан бухгалтерського обліку та достовірність звітності на підприємствах Чернігівського ОУЛМГ та зокрема в ДП «Корюківський лісгосп» та ДП «Холминський лісгосп»;

– ефективність використання лісосировинних ресурсів, висновки аудиторських звітів за результатами перевірок окремих підприємств;

– вплив на діяльність підприємств обласного управління додаткового податкового навантаження в зв’язку з запровадженням нового земельного податку;

– стан охорони праці на підприємствах та інші виробничі питання.

Відкриваючи засідання, начальник Чернігівського ОУЛМГ Олександр Демченко коротко зупинився на питаннях, що були розглянуті на колегії Державного агентства лісових ресурсів України 20 вересня 2018 року та меті і рішеннях, прийнятих на IV з’їзді лісівників України, що проходив у Києві 25 вересня поточного року.

Про стан роботи з кадрового забезпечення підприємств обласного управління доповів головний спеціаліст з питань персоналу Сергій Мехед. В розрізі підприємств проаналізував кількісний та віковий склад працівників, в тому числі державної лісової охорони, рівень їх фахової освіти.

Також Сергій Володимирович звернув увагу керівників підприємств на необхідність розглянути питання про направлення на навчання працівників державної лісової охорони – старших майстрів та майстрів лісу для отримання фахової освіти; взяти під особистий контроль питання призначення посадових осіб державної лісової охорони; призначити на посади державної лісової охорони осіб, що мають фахову освіту та обов’язково погоджувати призначення з обласним управлінням. Проінформував учасників колегії про укладання та продовження терміну дії контрактів з директорами лісогосподарських підприємств, кількість працівників, що навчаються на денній та заочній формі навчання у вищих навчальних закладах, перелічив підприємства, що оплачують навчання своїм працівникам, кількість працевлаштованих молодих спеціалістів за 2016р., 2017р., та 8 місяців 2018 р., кількість та посади працівників і спеціалістів, що пройшли підготовку та підвищення кваліфікації в «Укрцентркадриліс».

Крім того, особливу увагу Сергій Мехед приділив діяльності шкільних лісництв. Доповів про проведену шкільними лісництвами роботу, в розрізі лісгоспів проаналізував кількість тематичних зустрічей із школярами, що були здійснені працівниками і спеціалістами лісгоспів.

Начальник відділу – головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та звітності Лариса Каранда в розрізі підвідомчих підприємств проаналізувала укомплектованість працівниками бухгалтерських служб, рівень освіти, підвищення кваліфікації бухгалтерів в «Укрцентркадриліс» у 2017 р. та за 9 міс. 2018 р., стан автоматизації бухгалтерського обліку. Проінформувала про подібні показники по галузі. Так, на підприємствах обласного управління бухгалтерський облік повністю автоматизований та поєднаний з системою електронного обліку деревини.

На колегії було розглянуто питання порівняння звітних та оперативних даних дебіторської та кредиторської заборгованостей, питання про суми штрафів та пеней в дохід бюджету, довгострокових незавершених інвестицій.

Також був проведений аналіз стану бухгалтерського обліку та достовірності фінансової звітності по ДП «Корюківський лісгосп» та ДП «Холминський лісгосп».

Було відзначено, що бухгалтерський облік ведеться відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, методичних рекомендацій та галузевих інструкцій та інших нормативних документів, але в той же час існують окремі недоліки та порушення. У зв’язку з цим начальник управління Олександр Демченко наголосив на більш відповідальному ставленні керівників підприємств до організації виробничої діяльності та роботи бухгалтерської служби та порекомендував всім директорам докласти максимум зусиль для усунення порушень і недоліків та уникнення їх у подальшій роботі підприємств. Також він подякував апарату управління та особисто директору державного підприємства «Добрянське лісове господарство» за сумлінну працю та відповідальне ставлення до організації роботи лісгоспу.

Заступник начальника управління Олександр Жук доповів про ефективність використання лісосировинних ресурсів. За його словами, за 8 місяців поточного року від усіх видів рубок заготовлено 620,8 тис. м3 деревини, що на 46,8 тис. м3 менше, ніж за період минулого року. На РГК заготовлено 381,9 тис. м3, в тому числі у сортиментах 379,5 тис. м3 або 50,9% від річного об’єму, та на 134,4 тис. м3 менше відповідного періоду 2017 року.

Олександр Жук проаналізував заготівлю деревини в розрізі підприємств, видів рубок та порід. Загострив увагу на виході лісоматеріалів круглих, виконанні запланованих обсягів по заготівлі фансировини.

Окремо зупинився на відборі І сорту. Так, вихід по управлінню склав 55,3%, найбільший вихід мають ДП «Новгород-Сіверське ЛГ» – 74,7% та ДП «Семенівське ЛГ» – 72,8%, а найменший мають ДП «Прилуцьке ЛГ» – 27,3%, ДП «Борзнянське ЛГ» – 32,1% та ДП «Остерське ЛГ» – 38%. Особливу увагу приділив ефективності роботи деревообробних підрозділів, а саме: кількості переробленої деревини, випуску продукції переробки, виходу з 1 м куб. переробленої деревини, вартості 1 м куб. деревини, пущеного на переробку.

Порівняно з основними показниками за 1-ше півріччя поточного року, більшість лісогосподарських підприємств мають показники на рівні або почали виправляти ситуацію, як-от ДП «Городнянське ЛГ», ДП «Остерське ВЛГ», а ДП «Прилуцьке ЛГ» погіршило показники ефективності використання ресурсів.

За 8 місяців поточного року реалізовано 520,2 тис. м3 деревини. Ціна знеособленого 1 м3 реалізованої деревини склала 940,25 грн, а знеособленого заготовленого – 903,36 грн. Найбільшу вартість реалізованого м3 мають ДП «Ніжинське ЛГ» – 1100 грн, ДП «Семенівське ЛГ» – 1087 грн, ДП «Добрянське ЛГ» та «Прилуцьке ЛГ» – 1064 грн. Найменшу вартість мають ДП «Остерське ВЛГ» – 771 грн та ДП «Чернігівське ЛГ» – 828 грн. При цьому вартість заготовленого метра кубічного по ДП «Чернігівське ЛГ» більша від вартості реалізованого – 891,2 грн і 828,5 грн відповідно, тому необхідно вжити заходів для виправлення даної ситуації.

Головний спеціаліст-аудитор відділу лісового господарства Наталія Силка ознайомила присутніх з результатами проведених планових внутрішніх аудитів. Так, по ДП «Борзнянський лісгосп» був проведений аудит відповідності «Оцінки діяльності підприємства щодо дотримання актів законодавства з питань проведення рубок формування і оздоровлення лісів та головного користування, лісовідновлення і лісорозведення, ведення обліку лісопродукції». По ДП «Новгород-Сіверський лісгосп» – фінансовий аудит та аудит відповідності «Оцінки діяльності підприємства, щодо правильності ведення бухгалтерського обліку, дотримання актів законодавства з питань проведення рубок формування і оздоровлення лісів та головного користування, лісовідновлення і лісорозведення, ведення обліку лісопродукції».

За результатами проведених аудиторських досліджень виявлено 14 випадків порушень фінансово-бюджетної дисципліни, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму – 22,4 тис. грн., в т.ч. виявлено нестачу:

– деревини готової продукції – 10 випадків в кількості 16,6 м3 на суму 17,9 тис. грн. (Борзнянський лісгосп – 5 випадків, 7,4 м3 на суму 3,6 тис. грн., Новгород-Сіверський лісгосп – 5 випадків, 9,2 м3 на суму 14,5 тис. грн),

– інших товарно-матеріальних цінностей (пиломатеріал) – 1 випадок на суму 0,2 тис. грн. (по Новгород-Сіверському лісгоспу),

– пошкодження дерев до ступеня неприпинення росту – 2 випадки на суму 0,7 тис. грн. (по Новгород-Сіверському лісгоспу),

– зайво нараховані доплати до мінімальної заробітної плати – 3,6 тис. грн (по Новгород-Сіверському лісгоспу).

Крім того, виявлено порушення фінансово-бюджетної дисципліни, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів – 18 випадків на суму 131,8 тис. грн.

Наталія Силка зупинилась також на загальних недоліках по лісогосподарських підприємствах, а саме:

  1. Мають місце помилки у веденні первинної документації.
  2. Бухгалтерська довідка до акта огляду місць заготівлі деревини не завжди додається.
  3. Неякісно закладаються пробні площі в молодняках, або закладена одна замість двох.
  4. На нижніх складах допускається у значних об’ємах зміна якості лісопродукції.

Також спеціаліст проінформувала про основні недоліки та порушення, виявлені під час планових аудитів Північним офісом Держаудитслужби у Чернігівській області ДП «Новгород-Сіверський лісгосп» та ДП «Холминський лісгосп», а також попередніми результатами позапланової перевірки ДП «Добрянський лісгосп».

Головний спеціаліст відділу економіки та фінансів Наталія Курись проаналізувала в розрізі лісгоспів, об’єднаних територіальних громад та сільських рад площу земель лісогосподарського призначення, нещодавно прийняті відсоткові ставки нового земельного податку, очікувані суми податкового навантаження та негативний вплив на діяльність і розвиток лісогосподарських підприємств у зв’язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств» від 10.07.2018 р. № 2497-VIII.

Начальник управління Олександр Демченко запропонував керівникам державних лісогосподарських підприємств продовжувати роз’яснювальну роботу з головами об’єднаних територіальних громад і сільських рад, народними депутатами на території області.

Про охорону праці в держлісгоспах розповів начальник відділу лісосировинних ресурсів Петро Приходько. Він доповів про кількість випадків та причини виробничого травматизму на підприємствах галузі та Чернігівського ОУЛМГ за поточний рік, а також у розрізі підпорядкованих підприємств проінформував про обставини нещасних випадків. «Низка порушень і недоліків, виявлених при перевірках вказують на недостатній, а в окремих випадках і низький рівень контролю з боку керівників лісгоспів, інженерно-технічних працівників та безпосередніх керівників робіт за дотриманням працівниками вимог безпеки праці», – підсумував Петро Приходько.

Начальник управління Олександр Демченко зауважив, що за для збереження життя та здоров’я працівників, запобігання випадкам виробничого травматизму необхідно посилити контроль з боку обласного управління.

Голова Чернігівської обласної організації товариства лісівників Сергій Аніщенко – директор ДП «Городнянський лісгосп» – проінформував присутніх про IV з’їзд лісівників України, що відбувся 25 вересня поточного року у Києві, головною метою скликання якого було опрацювання спільних рішень щодо шляхів подолання штучно створеної кризи у лісовій галузі, подальшого розвитку та реформування українського лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду. У з’їзді брали участь 427 делегатів від трудових колективів підприємств, організацій і установ лісового господарства, наукових та освітніх установ майже 50-тисячної громади працівників лісової галузі країни, профспілок та громадських організацій лісівничого спрямування.

Сергій Аніщенко звернув увагу присутніх на основні прийняті рішення ІV з’їзду лісівників України:

– Звернення ІV з’їзду лісівників України до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності нагального вирішення проблем лісової галузі України;

– Резолюцію ІV з’їзду лісівників України щодо критичного стану українських лісів;

– Заяву ІV з’їзду лісівників України щодо податку на лісові землі.

За інформацією Чернігівського ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства