Виростуть ліси на честь полеглих за Вітчизну

IMG_8036

Весняна, клопітна для лісівників пора, знаменна ще й тим, що приносить  людям свято «зі сльозами на очах» — День Перемоги над фашизмом у другій світовій війні. А ліси Чернігівщини, як відомо, теж «воювали», бо були прихистком для народних месників, нездоланною перешкодою для чужинців-окупантів і навіть годувальниками жителів у скрутні часи окупаційного лихоліття.

Корюківські ж ліси особливо були причетними до цього, бо в них діяли десятки партизанських загонів, дошкуляючи ненависному ворогу і вдень, і вночі за всякої пори року. Ось тому лісівники ДП «Корюківське лісове господарство» щовесни закладають нові розсадники, заповнюють вирубки молодими саджанцями, щоб піднімалися вони вічним зеленим пам’ятником на честь загиблих за Вітчизну. Щоб не переривалася пам’ять про подвиг у прийдешніх поколінь.

Цього року  ця вдячна пам’ять про загиблих у боях за рідну землю утверджувалася і в площині реалізації програми розвитку лісонасіннєвої справи у Чернігівському ОУЛМГ. Що ж вже зроблено працівниками  галузі  для утвердження такої святої пам’яті через малу насінину майбутнього могутнього дерева? Саме оця насінина, яка завдяки піклуванню лісівників має прорости, вистояти сіянцем-саджанцем  у негоду і нарешті, нехай через роки,  піднятися над землею пам’ятником для тих, хто звільняв і землі, і ліси наші від заброд-окупантів.

У ДП «Корюківське лісове господарство» план посадки перевиконано і на площі 280 гектарів висаджено сотні тисяч сіянців лісових культур. Для клонованих насіннєвих плантацій відібрано 75 так званих плюсових дерев, з яких заготовлено достатньо живців для щеплення саджанців сосни звичайної. Варто наголосити, що садивний матеріал для закладання клоново-насіннєвих плантацій корюківцями ведеться за рекомендаціями ДП «Київська лісова науково-дослідна станція» під керівництвом Григорія Шлончака в Андрониківському лісництві, де лісничим Олексій Котляревський, а помічником лісничого — Дмитро Купрієнко. Цю клоново-насіннєву плантацію площею 5 гектарів особливо опікає і головний лісничий, виконувач обов’язків директора ДП «Корюківське лісове господарство» Віталій Скоробагатий.

Нині на цій плантації провадиться садіння щеплених  800 саджанців сосни звичайної із закритою кореневою системою, вирощених у теплиці ДП «Київська лісова науково-дослідна станція». А живці для цього щеплення одержали із плюсових дерев Новгород-Сіверського, Городнянського і Корюківського державних лісогосподарських підприємств.

Ділянку клоново-насіннєвої плантації  андрониківські лісівники розмістили на тому місці, де до початку  другої світової війни було лісництво і де 75 років тому формувався корюківський партизанський загін. А неподалік плантації самотіє могила партизана Миколи Липчинського, котрий загинув від рук фашистських карателів. Отож сьогоднішні його вдячні спадкоємці вважають, що сосни, які зрештою народяться на цій клоново-насіннєвій плантації і згодом виростуть дужими і високими, — це найкращий пам’ятник народному меснику за його подвиг.

На закладці цього своєрідного пам’ятника сумлінно попрацювали майстер лісу Олександр Камишний, звалювальники Олександр Лисенко і Олександр Маляренко, майстер лісу Павло Хоменко та старший майстер Василь Мачача. Всі вони —  з покоління спадкоємців великого подвигу, сини або онуки тих, хто захищав корюківські ліси у грізну годину війни, не шкодуючи життя.

— А ще цьогорічна весна сприятлива для озеленення не лише могил полеглих,  а й рідних міст і сіл перед святом Перемоги. Корюківські лісівники з цією метою у розсаднику площею 1,2 гектара вирощують 15 видів декоративних рослин, — розповідає помічник лісничого Віктор Корінь. —  Добре, що до цієї справи небайдужі самі жителі міста. Так, зокрема, приватний підприємець Наталія Милейко вже шість років співпрацює з лісівниками, закликаючи до цього й інших жителів району.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

IMG_8065 IMG_8080 IMG_8098 IMG_8107 IMG_8139 IMG_8160 IMG_8203

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства