Виявляти ініціативу з пошуку резервів, щоб зберегти продуктивність галузі, її трудові колективи і успішно завершити рік

Саме в параметрах цих важливих проблем для лісівничої галузі Чернігівщини 20 листопада ц. р. в залі засідань обласного управління лісового та мисливського господарства відбулася виробнича нарада, яку відкрив начальник ЧОУЛМГ Олександр Зінченко.

На початку цього вимогливого і відповідального зібрання очільник галузі сердечно привітав з днем народження директора ДП «Новгород-Сіверське лісове господарство» Сергія Сезоненка і від імені лісівників області побажав йому плодотворних успіхів у лісогосподарюванні в такий непростий для галузі період.

Далі Олександр Зінченко наголосив, що на лісівничу галузь Чернігівщини ліг майже непосильний податковий тягар, що, безумовно, негативно позначається на динаміці лісогосподарювання. Отож, першочергове завдання для всіх лісгоспів області, їхніх керівників і спеціалістів полягає передусім у тому, щоб об’єднати зусилля в пошуку ще не задіяних резервів виробництва, в підвищенні відповідальності кожного на своєму робочому місці, щоб зрештою вистояти в цей складний період, зберегти трудові колективи, запобігти безробіттю в населених пунктах, де господарюють лісгоспи і їхні виробничі підрозділи, успішно завершити рік, не здавши жодної з уже досягнутих в лісогосподарюванні позицій.

З першого і другого питань порядку денного наради, а саме про своєчасність проведення інвентаризації та атестації лісокультурних об’єктів, виконання лісокультурних заходів, а також про охорону хвойних насаджень в передноворічний період доповідав заступник начальника управління Володимир Єленич.

Він, зокрема, наголосив, що в поточному році створено лісових культур на площі 1966,7 гектара (107 відсотків до запланованого), в тому числі захисних лісових насаджень на 72 гектарах (90 відсотків до плану).

Обробіток грунту під створенння лісових культур в масивах держлісфонду (на зрубах) проведений на 1721,6 гектара (105 відсотків плану).

Створено й плантації новорічних ялинок на площі 50,4 гектара (112 процентів плану).

План посіву розсадників теж перевиконано, в тому числі по хвойних, листяних і чагарникових культурах.

Перевиконано планові завдання й із заготівлі насіння. Заготовлено насіння деревних та чагарникових 18543 кілограмів, у тому числі хвойних – 717 кілограмів, жолудів дуба звичайного – 16611 кілограмів, інших порід – 1215 кілограмів.

Володимир Єленич звернув увагу учасників наради і на проведення догляду за лісовими культурами. Такий догляд проведено на масивах держлісфонду (на зрубах) на площі 6021,4 гектара, а доповнення лісовими культурами на зрубах – майже на 2 тисячах гектарів. Проведено й хімічний обробіток суцільних рубок на 238,2 гектара.

Доповідач звернув увагу присутніх і на облік та оцінку якості проведення таких робіт. Наголосив, що комісії, створені на підприємствах, повинні обов’язково брати участь у проведенні інвентаризації та атестації лісокультурних об’єктів.

Доповідаючи про охорону хвойних молодняків у передноворічний період, Володимир Єленич зазначив, що загальна площа плантацій новорічних ялинок згідно з даними з усіх підприємств, складає 526,6 гектара, на якій вирощується 1662 тис. шт. новорічних дерев, серед яких стандартних для реалізації – 89 тис. шт.

Підприємствами управління заплановано реалізувати в новорічний період 2020 року близько 19 тисяч лісових красунь. Всі новорічні деревця, як і торік, будуть маркуватися спеціальними бирками або етикетками, де буде вказано штрих-код, за яким на сайті ДП «ЛІАЦ» можна перевірити походження новорічного дерева.

Враховуючи, що наближається передноворічний період, треба розробити та погодити з місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами поліції і держекоінспекції комплексні плани щодо проведення спільних рейдів у лісах підприємств, забезпечити взаємодію рейдових бригад працівників лісової охорони з працівниками територіальних відділів поліції, держекоінспекції, громадськими організаціями, засобами масової інформації. Провести широку роз’яснювальну роботу, щоб убезпечити новорічні плантації від самовільних порубок, оперативно реагуючи на факти розкрадання новорічних дерев. А ще в усіх підприємствах і їхніх підрозділах працівникам слід активно включатися в продаж новорічних дерев, щоб вирученими за них коштами поповнити бюджети лісгоспів.

Про стан готовності підприємств до роботи в осінньо-зимовий період інформував учасників наради головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Володимир Кирієнко. Він зазначив, що в цілому підприємства ЧОУЛМГ до зими підготувалися: утеплено всі виробничі приміщення, техніка утримуватиметься відповідно до вимог інструкцій, працівники забезпечені достатньою кількістю теплого спецодягу тощо.

Про ведення мисливського господарства, охорону мисливських угідь та рейдову роботу, а також про укладання договорів стосовно внесення плати за користування мисливськими угіддями доповідав начальник відділу мисливського господарства управління Микола Пиріг. Він, зокрема, наголосив, що нині в мисливських угіддях в розпалі полювання на диких тварин…

Начальник ЧОУЛМГ Олександр Зінченко між тим додав, що при цьому процвітає й браконьєрство, отже ще погано працюють єгері, лісова охорона, мисливствознавці. Браконьєри вже вбили шість лосів, а винних не виявлено і не покарано за усією суворістю закону. Треба негайно виправляти становище…

На жаль, це так, констатував, продовжуючи доповідь, начальник відділу мисливського господарства. Самокритично оцінюючи стан справ, вихід бачимо в посиленні рейдової діяльності, чіткішій її координації з органами місцевого самоврядування, залученні до складу рейдових бригад справжніх захисників фауни, добросовісних мисливців, жителів близьких до мисливських угідь населених пунктів.

Доповідач також наголосив, що багато тварин нині гине на дорогах, перетинаючи швидкісні автотраси республіканського й місцевого значення і навіть в  межах міст області. Вихід – у тісніших контактах з поліцією, дорожніми службами, які б своєчасно встановлювали  попереджувальні знаки про можливість виходу тварин на дорогу. Начальник відділу мисливського господарства порушив низку і багатьох інших проблем, успішне вирішення яких має поліпшити справу мисливського господарювання, збільшити віддачу від нього.

В обговоренні питань порядку денного виробничої наради виступили директори лісгоспів:  Добрянського – Іван Горохівський, Ніжинського – Юрій Болоховець, Остерського – Григорій Шульга, Прилуцького – Андрій Данько, головний інженер Семенівського лісгоспу Володимир Міцук, а також заступник начальника управління Олександр Жук і головний бухгалтер відділу бухгалтерського обліку та звітності Лариса Каранда.

У виступах йшлося в основному про те, які невідкладні заходи лісогосподарювання слід реалізувати, щоб успішно завершити нелегкий для лісівників Чернігівщини поточний рік і зустріти новий з усвідомленням чесно виконаного обов’язку.

У розділі «різне» порядку денного голова обкому профспілки працівників лісового господарства Наталія Кудласевич розповіла про свою поїздку до колег Гомельської області на звітно-виборну конференцію Гомельської обласної організації Білоруської профспілки працівників лісового господарства та природокористування, про досвід, який запозичено в білорусів чернігівськими лісівниками і про впровадження цього досвіду профспілковими організаціями лісгоспів у практиці їхньої повсякденної діяльності.

На завершення виробничої наради під оплески її учасників голова обласної організації Товариства лісівників України Сергій Аніщенко передав головному інженеру Семенівського лісгоспу Володимиру Міцуку Почесну грамоту  Національного університету біоресурсів і природокористування, якою нагороджено в зв’язку зі сторіччям кафедри відтворення лісів випускницю цього університету і цієї кафедри, донедавна директора Семенівського лісгоспу Олександру Дудко.

Володимир Міцук запевнив, що цю почесну місію він із задоволенням виконає в трудовому колективі лісгоспу і вручить почесну нагороду ветерану лісівничої справи Чернігівщини Олександрі Дудко.

Микола Тищенко, Чернігівське ОУЛМГ

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства