Як правильно здобути березовий сік без шкоди для дерева

Березень-квітень – час збору березового соку. Цей цілющий природний напій – джерело здоров’я та хорошого самопочуття. У його складі безліч важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а й сприяють лікуванню багатьох хвороб.

Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що  призводить до знищення дерев. Варварське ставлення – карається законом.

Чернігівські лісівники наголошують, що право заготівлі соку мають постійні користувачі лісових угідь (лісгоспи), а також підприємці, які отримують для цього «лісовий квиток». Такий документ дає право для добування соку у строго відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі. Видача «лісового квитка» передбачена ст. 69 Лісового Кодексу України. За недотримання даних вимог порушників чекатиме покарання згідно ст.70 КУпАП.

Часто громадяни, збираючи сік самостійно для власних потреб, можуть своїми діями спричинити загибель дерева. Зазвичай це стається тому, що люди не дивляться ні на вік дерева, ні на площі, де це можна робити. Як наслідок, в середині берези розпочинаються процеси гниття, грибкові захворювання й дерево втрачає свої якості.

Збирати березовий сік на об’єктах природно-заповідного фонду суворо заборонено. Відповідальність за дане порушення природоохоронного законодавства передбачено ст.91 КУпАП.

Лісівники ДП «Чернігівський лісгосп» закликають – не калічте берези, адже збирати сік можна обережно і без значної шкоди для дерев.

 

Як правильно збирати сік:

 

  1. Оберіть необхідну березу: це має бути доросле дерево, для зручності бажано нахилене. Березовий сік збирають з дерев, яким понад 30 років (діаметр стовбура перевищує 30 см). Чим старіше дерево, тим краще воно для збирання соку та й для дерева це не так небезпечно.

 

  1. Відміряйте 1,5 метра від землі (на цій висоті сік найсмачніший) та зробіть отвір спеціальним свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоби березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою.  Глибина отвору може бути  2-3 сантиметри, залежно від товщини кори. Отвір робиться з північної сторони.

 

  1. В отвір помістіть металевий «носик», по якому стікатиме сік, та направте його у скляну банку або відро, встановлені під деревом. Аби посуд не впав, його можна закріпити, наприклад скотчем. Більше одного отвору не слід робити.

 

  1. Коли закінчите збір соку, зніміть носик та закрийте отвір спеціальним корком, аби рідина більше не витікала.

 

  1. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном (аби в дерева “зажили рани”).

 

  1. За один день у великої берези можна взяти не більше 3 літрів соку. В іншому випадку – дерево швидко виснажується й може загинути. З одного дерева можна збирати сік не більше 10 років поспіль.

 

  1. Дозволів для приватного збору соку не треба. Але якщо Ви десятками літрів збираєте його з метою продажу, то необхідно за дозвіл на збір соку заплатити в лісництві.

 

За інформацією ДП «Чернігівське лісове господарство»

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Lisy

Мапа

Погода у Чернігові
Календар
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
© 2024 Північне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства